Cukinia faszerowana - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana
Składniki:
6 małych cukinii, 2 małe posiekane cebule, 3 łyżki oleju, 1 kubek przecieru pomidorowego, 250g mielonej wieprzowiny i cielęciny, 3 plastry boczku, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 2 kubki ugotowanego ryżu, pół łyżeczki chili, 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół, 2 łyżki świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:
Blaszkę do pieczenia posmarować miękkim masłem, nagrzać piekarnik do 180 st. C.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Ostrożnie wybrać miąższ przy pomocy niedużej łyżeczki i grubo go posiekać. Na patelni podgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, boczek i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, ciągle mieszając, aż składniki się zarumienią. Dodać mielone mięso i, mieszając smażyć na dużym ogniu przez 4min. aż sok odparuje i mięso się zarumieni. Dodać ugotowany ryż, zioła, chili, przecier pomidorowy oraz posiekany miąższ cukinii. Smażyć przez 1 min. ciągle mieszając. Masę nałożyć do wydrążonych cukinii i posypać serem. Ułożyć na blasze i piec aż miękną, ok. 35 minut

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Cukinia faszerowana

Robiłam tą cukinię i jest smaczna smile

3

Ja mam dwa przepisy z cukinii które chciałabym tu zamieścić i z Wami się podzielić Pierwsze to bigos z cukinii. 3 duże cukinie kroimy w kostkę . Na patelni podsmażamy cebulkę kiełbasę na koniec dajemy cukinię i koncentrat i przyprawy. Drugi przepis 1 duża cukinia obieramy ją i kroimy w plastry średniej wielkośći wyciągamy z niej pestki i w te kółóka dajemy farsz . Farsz jaqk na mielone obtaczamy w jajku i bułce tartej i dajemy na rozgżany olej i smażymy.Cukinię można nawet dodać do placków ziemniaczanych jest też dobra faszerowana z mięsem jak na mielone na grila.

4

A ja znalazłam przepis M. Kortnickiej-Hajduk na taki

Bigosik z cukinii (chociaż mi osobiście kojarzy się z leczo)

2 cukinie
marchewka
cebula
czerwona papryka
ząbek czosnku
30 dag kiełbasy
kostka rosołowa
sól i pieprz
olej do smażenia

Warzywa myjemy, obieramy (z papryki usuwamy również gniazdo nasienne), kroimy w kostkę i dusimy w rondelku na odrobinie oleju ok. 10 minut.
Pokrojoną w kostkę kiełbasę dodajemy do warzyw, wrzucamy kostkę rosołową i nadal dusimy pod przykryciem do miękkości.
Na koniec potrawę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz rozdrobnionym czosnkiem.

5

Cukinie w sosie pomidorowym (TeleTydzień)

6 małych cukinii
pół szkl pęczaku
marchewka
cebula
por
po łyżce posiekanej natki pietruszki i liści selera
papryka
100 g żółtego sera
przyprawa warzywna

SOS:

cebula
ząbek czosnku
łyżka posiekanej bazylii
przecier pomidorowy
sól, pieprz

Cukinie dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Zetnij końce, następnie każdą cukinię rozetnij w poprzek na dwie lub trzy części. Wydrąż środki pozostawiajac ok. 1 cm miąższu od spodu.

Ugotuj kaszę pęczak, następnie ją wystudź. Cebulę posiekaj, a por potnij w talarki. Zetrzyj marchewkę na grubej tarce. Wszystkie warzywa podduś na patelni z odrobiną oleju pod przykryciem o. 5-6 minut.

Dodaj paprykę  pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę i duś wszystko jeszcze 4 minuty, po czym zestaw z ognia.

Warzywa wymieszaj z kaszą. Wsyp tarty ser i posiekane zioła. Przypraw solą, pieprzem oraz przyprawą warzywną. Farszem ponadziewaj surowe cukinie.

6

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną źródło: TeleTydzień

Na 4 porcje:

2 małe cukinie
1 mała cebula
1 szklanka kaszy jaglanej
20dag żółtego sera
2 łyżki masła
sól i pieprz

Kaszę jaglaną przepłucz zimną, a później gorącą wodą. Zalej osolonym wrzątkiem tak, aby woda pokrła powierzchnię kaszy. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20minut.

Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż środki, a miąższ pokrój w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę i kostki cukinii. Dopraw solą i pieprzem. Chwilę smaż i dodaj napęczniałą kaszę.

Połówki cukinii napełniaj farszem. Posyp tartym serem i zapiekaj ok. 20minut w piekarniku nagrzanym do 200st C.

Do farszu możesz dodać inne składniki według smaku np. pomidory lub na słodko - ananasa. Cukinie można zapiekać także na grillu. W tym celu trzeba je owinąć w folię aluminiową.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024