półroczne dziecko w ogóle nie chce spać :( - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » półroczne dziecko w ogóle nie chce spać :(

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 35 ]

1

Temat: półroczne dziecko w ogóle nie chce spać :(

Witam, mam problem z moją półroczną córeczką...od dwóch miesięcy jest problem z jej spaniem, tzn przez ponad miesiąc w nocy budziła się tak 4-5 razy i w tym robiła sobie przerwę 1-1,5 godzinną w spaniu - trzeba było ją nosić i usypiać, ale w dzień w miarę ładnie spała, tzn tak dwa - trzy razy, pierwszy raz diw godziny, drygi raz tak z godzinkę i trzeci raz też koło godziny a teraz już nie chce spać ani w dzien ani w nocy sad Budzi się w nocy ci pół godziny, co godzinę, potrafi ponad dwie godziny nie spać wcale...W dzień śpi po 15 minut, pół godzinki tak ze trzy razy...

Jeszcze w dzień to ja wytrzymuję bo się mogę nią zajmować, ale te noce już mnie przerastają sad nie pamiętam kiedy ostatni raz spałam w nocy jednym ciągiem 3 godziny sad Staramy się z mężem wstawać na zmianę (nie ma szans, żeby jedno wstawało przez całą noc), ale oboje już nie mamy siły sad chodzę jak lunatyk, nie mam na nic siły sad Przez to zmęczenie wszystko mnie dołuje, zaczynam chyba "łapać" depresję poporodową sad ciągle płaczę sad

Próbowaliśmy chyba wszytskiego - żeby w pokoju było chłodniej, żeby było cieplej, ubierać malutką w cieńsze ubranka, ubierać cieplej, dawać więcej jedzenia na noc (ale ona nawet czasami nie bardzo chce pić mleko w nocy, jest karmiona sztucznym mlekiem z powodu alergii), kłaść ją wcześniej, kłaść później, przed snem tulimy, całujemy itp. dawaliśmy syrop bo myśleliśmy że to przez ząbki, ale nie było żadnej poprawy, dawaliśmy ją do siebie do łóżka ale wtedy zaczyna gaworzyć, śmiać się, zaczepiać nas a potem i tak płacze...

Jeszcze jedno - nie budzi się w nocy ze strasznym płaczem jakby ją coś bolało, zaczyna się od marudzenia - dostaje szybko mleko, wypija niby oczka się zamykają, przysypia a zaraz jest po spaniu...próbowaliśmy nie brać jej na ręce ale wtedy krzyczy baaardzo a mamy jeszcze dwójkę małych dzieci
(3 i 6 lat) i jak budzi tą trzyletnią to już zaczyna się "cyrk" sad a to też nie jest tak, że bierzemy ją na ręce i ona idzie spać, czasami płacze a czasami zaczyna się gaworzenie, rozglądanie (nigdy nie zaświecamy światła, nie zaczynamy jej zagadywać). Dodam, że jest pogodnym dzieckiem, w ciągu dnia ciągle się śmieje smile

Błagam jak ktoś mial podobnie i wie co może pomóc to napiszcie bo ja naprawdę już nie daję rady a mam jeszcze dwójke starszych, którymi też muszę się zajmować a ja ledwo patrzę na oczy sad
Modlę się, żeby zaczęła w końcu spać w nocy. może budzić się 3 - 4 razy ale nie co pół godziny, nie robuić sobie dwugodzinne przerwy sad

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Dolly85 (2014-01-21 12:49:59)

Odp: półroczne dziecko w ogóle nie chce spać :(

Mam wręcz identycznie!!!!! tylko,że mój synek ma już 14 miesięcy i od urodzenia wstajemy od 5-20 razy w nocy mam jeszcze 8 latka na którego niestety czasem zwala się moja frustracja,ciężko wstać żeby go do szkoły wyprawić.. Oj znam ten ból.. myśmy przeszli całą serię badań od moczu po usg głowy, wszystko wyszło ok po długim czasie lekarze zgodnie twierdzą po prostu ten typ tak ma i trzeba się z tym uporać. Każdego wieczoru usypiając mam nadzieje,że będzie spał,że będzie lepiej... na razie nie jest.Dziś mąż wstawał, noc ciężka ja też jestem niewyspana bo za każdym razem jak się budzi to ja też.

A na pocieszenie.. mój też ma w nocy przerwę 2 godz. ręce opadają,ale ja biorę go do łóżka i sama lekko drzemię albo leże i zaglądam a ten w ciemności się bawi,staje na głowie,wędruje po całym łóżku itp..plus taki,że nie trzeba nosić..

Jak przeczytałam Twój wątek to tak jakbym sama to napisała kiedyś..

3

Może były takie sytuacje, że późno je kładłyście spać? Hm. Dzieci mają bardzo rozlegulowany system spania w ciągu pierwszych miesięcy i niestety może to potem dawać skutki. Życzę siły drogie mamy i możliwości snu!

4 Ostatnio edytowany przez Dolly85 (2014-01-21 13:47:19)

agne8190 napisał/a:

Może były takie sytuacje, że późno je kładłyście spać? Hm. Dzieci mają bardzo rozlegulowany system spania w ciągu pierwszych miesięcy i niestety może to potem dawać skutki. Życzę siły drogie mamy i możliwości snu!

Od początku dbam o cały ten rytuał wyciszenie,kąpiel,karmienie,usypianie i o podobna godzinę każdego dnia ok.20 czasem 19 u mnie.. także to nie jest za późno, to jest bardzo skomplikowane bo nikt nie potrafi właśnie znaleźć przyczyny. Dzięki za miłe słowa smile..
Swoja droga to zazdroszczę wszystkim rodzicom dzieci,które śpią... bardzo zazdroszcze..życie wtedy jest o wiele przyjemniejsze

5

Ja też kłade Malutką spać koło 20, wcześniej jest kąpiel, karmienie...

Poly28 a Twój pierwszy synek spał w nocy jak był niemowlakiem? smile

6 Ostatnio edytowany przez Dolly85 (2014-01-21 14:17:29)

Linka napisał/a:

Ja też kłade Malutką spać koło 20, wcześniej jest kąpiel, karmienie...

Poly28 a Twój pierwszy synek spał w nocy jak był niemowlakiem? smile

Linko, cierpiał strasznie z powodu kolek ale jak miał 2 miesiące t spał od 21-5 rano bez pobudki, potem nad ranem mleczko i do 7 bez problemu. jedynie przy ząbkowaniu budził się ok.10 razy w nocy z gorączką miał wtedy 6 miesięcy ale trwało to ok tygodnia przed ząbkiem i było dokładnie poznać,ze to przez ząbek. A ten jest całkiem inny... masakra w ogóle jest żywym dzieckiem na co dzień nawet bardzo żywym.

A jak pozostała Twoja dwójka w nocy?????

7

To mój synek ten co ma prawie 6 lat przez pierwszy rok nic nam nie spał, mial przez 5 miesięcy okropne kolki a potem to już ząbkowanie i niewiadomo co jeszcze hmm pierwszą całą noc przespał jak miał 2 lata sad
a druga córcia ładnie nam spała, kolek nie miała, ząbki też w miarę łagodnie wychodziły, było troszkę nieprzespanych nocy ale nie to co teraz hmm najgorzej było przy pierwszym dziecku no ale teraz przy trzecim też juz coraz gorzej hmm

8

Linka napisał/a:

To mój synek ten co ma prawie 6 lat przez pierwszy rok nic nam nie spał, mial przez 5 miesięcy okropne kolki a potem to już ząbkowanie i niewiadomo co jeszcze hmm pierwszą całą noc przespał jak miał 2 lata sad
a druga córcia ładnie nam spała, kolek nie miała, ząbki też w miarę łagodnie wychodziły, było troszkę nieprzespanych nocy ale nie to co teraz hmm najgorzej było przy pierwszym dziecku no ale teraz przy trzecim też juz coraz gorzej hmm

Jak widać dzieci są różne... też mam taką nadzieję,że jak mój będzie miał 2 latka to zacznie spać.. na początku miałam nadzieję,że do roczku.. no ale nie śpi więc nadzieja się przedłuża.Mi przy pierwszym dziecku było ciężko finansowo i męża miałam tylko na weekend ze względu na pracę. Teraz mamy ustabilizowaną sytuacje materialną,miłość,zdrowie itd. do szczęścia tylko tego snu brakuje..:( i męczę się w tym codziennym życiu bardzo.

9

Czasem to już normalnie mnie taka kurw..a bierze... bo tego już nie idzie inaczej nazwać.Nieraz sobie żartuje,że niewiele brakuje by "kocyk okazał się śliski".. śmiejemy się wtedy z kumpelą bo czasami już trzeba trochę w żart to wszystko obrócić.
Inaczej można zwariować,wiesz zresztą to bardzo dobrze. Ja mam męża bardzo cierpliwego.... i chwała mu za to, tez wstajemy na zmiany,widzi co się dzieje i na szczęście nie ucieka. Nigdy nie pokazywał złości na synka w sytuacji ciężkiej nocy ale ostatnio to już słyszałam jak przeklinał pod nosem(ja to robię często i głośno niestety sad ) i normalnie tak mi się śmiać zachciało... w końcu okazuje się,że on też ma wyczerpane pokłady cierpliwości i sił..

10

Rozumiem Cię doskonale sad co innego mieć nieprzespaną co którąś noc a co innego mieć wszystkie nieprzespane hmm mi się już wieczorem humor psuje jak myślę że zaraz po zaśnięciu trzeba będzie wstać do Małej hmm i pozostała dwójka też jest przez to poszkodowana, bo ja jestem zmęczona, rozdrażniona... sad
a Twój synek w dzień śpi?

11 Ostatnio edytowany przez Nataluszek (2014-01-21 15:15:28)

Może powinnaś pójść z dzieckiem do pediatry? Może dzieje się coś, co nie daje Twojemu dziecku spokoju?
Pamiętaj, że na ząbkowanie nie każdemu dziecku pomoże syrop. Może powinnaś sięgnąć po żel lub zapytać pediatrę o to jaką maksymalną dawkę leku możesz podać dziecku w tym wieku.

A podajesz jej zagęszczone mleko czy nadal samo, rzadkie? A może zamiast mleka, podaj jej herbatkę? Może czas na kaszkę lub kleik?
Bo to nie o to chodzi, aby dostała więcej jedzenia. Chodzi o to, aby z czasem jedzenie było treściwsze niż wodniste mleko, które przy dobrym wietrze chwila moment i wysiusia.

Aha, wyciszenie jest postawą tego, aby maluch spał w nocy spokojnie. Bez tego rozjuszony zabawami maluch nie ma zamiaru iść spać, a po przebudzeniu się przypomina sobie o zabawie tuż przed snem i się tego domaga. Tak jak to robi Twoja córka gaworząc i zaczepiając Was. Nie dostaje tego więc się buntuje i płacze. smile

12

Wiesz co nawet w dzień nigdy nie spał 2 godz. teraz śpi albo raz 1,5 godz, a potem się męczę do wieczora z takim marudą( bo 2 raz już nie da rady go uspać_), albo śpi 2 razy po 40 minut. Szału nie ma... Jak miał 7 miechów to pediatra nam przepisał lek uspokajający hydro.. coś tam i kazał nam go dawać co 2 noc tak do miesiąca maksimum.. i wtedy bez syropu budził się kilkanaście razy z syropem max 4. Cieszyliśmy się z tej co drugiej lepszej nocki.. no ale poszło w odstawkę bo ileż można pchać w dziecko takie coś.. wyrzuty sumienia mieliśmy. I znowu jest tragicznie. Cholera może to rzeczywiście te  zęby?? Mój ma teraz 8 i kilkumiesięczną przerwę.. może to są dzieci u których proces wyżynania się jest odczuwalny kilka miesięcy zanim wyjdzie?
Nie wiem już jak sobie to tłumaczyć..

Pytanie mam.. czyli tak jak u nas macie? Tzn zanim wy się położycie już do dziecka trzeba co najmniej raz wstać ?

13

No właśnie słyszałam o tym syropie ale nie stosowałam. Ja też nie wiem czy to zęby, ale jakby ją bolało to by chyba bardziej płakała...chociaż sama nie wiem hmm zobaczę czy choć przez chwilkę będzie lepiej jak wyjdą jej te dwie dolne jedynki...

No tak - zanim my się położymy to przynajmniej raz Mała się obudzi...:/ a do czwartego miesiąca budziła nam się raz tak kolo 2-3 i drugi raz koło 6 i spała do 8, ale było pięknie big_smile to co dobre szybko się kończy sad

Nataluszek właśnie się zastanawiam nad wizytą u pediatry, niech on oceni hmm a stosowałam różne żele na dziąsełka, przy drugim dziecku przy ząbkach lekarz kazał mi psikać w miejsce bólu tantum verde i przy tej też psikam i nic hmm
Staramy się żeby miała spokój i ciszę przed spaniem no ale przy pozostałej dwójce urwisów które chodzą spać o 22 nie jest łatwo sad

14

A jakie dajesz jej mleko? Samo mleko czy czymś zagęszczasz?

15

Linka napisał/a:

No właśnie słyszałam o tym syropie ale nie stosowałam. Ja też nie wiem czy to zęby, ale jakby ją bolało to by chyba bardziej płakała...chociaż sama nie wiem hmm zobaczę czy choć przez chwilkę będzie lepiej jak wyjdą jej te dwie dolne jedynki...

No tak - zanim my się położymy to przynajmniej raz Mała się obudzi...:/ a do czwartego miesiąca budziła nam się raz tak kolo 2-3 i drugi raz koło 6 i spała do 8, ale było pięknie big_smile to co dobre szybko się kończy sad

Nataluszek właśnie się zastanawiam nad wizytą u pediatry, niech on oceni hmm a stosowałam różne żele na dziąsełka, przy drugim dziecku przy ząbkach lekarz kazał mi psikać w miejsce bólu tantum verde i przy tej też psikam i nic hmm
Staramy się żeby miała spokój i ciszę przed spaniem no ale przy pozostałej dwójce urwisów które chodzą spać o 22 nie jest łatwo sad

No to w sumie będąc na Twoim miejscu skupiłabym się na podstawowych badaniach,wizycie u pediatry no i raczej skoro kiedyś było Pieknie smile zwaliłabym to teraz na ząbkowanie, przecież mała nie musi wrzeszczeć z bólu, to może ją po prostu drażnić.Bo jak widać w miarę fajnie spała-więc potrafi, tylko coś jej przeszkadza.. Mój mały smrodek jednak niestety nigdy nie pokazał,ze potrafi spać. Tantum Verde.. pierwsze słyszę,że takie coś na ząbki.. ale wykorzystam tę radę jak zauważę,że coś się kroi

16

Daję jej zupki bo kaszek nie może, jest uczulona na mleko i pije nutramigen ale ona nawet jak dostaje mleko w nocy to czasami nie chce pić hmm herbatkę też dajemy.

a tantum verde jest na gardlo ale lekarz powiedział, że działa przeciwzapalnie i znieczulająco dlatego mozna psikać na dziąsełka wink

17

Twoje dziecko jest po prostu głodne. Dajesz jej mleko bez niczego, więc to tak jakby ciągle tylko piła. Półroczne dziecko ma już większe potrzeby. smile
Na co dokładnie ma uczulenie? Są przecież kaszki dla małych alergików np. Sinlac czy Bobovita Minima.
http://www.fotoszok.pl/upload/14c69714.jpg
Podaj jej najpierw lekko gęściejsze mleko z kaszką normalnie przez butelkę przed snem. Będzie najedzona, więc powinna spać ładnie.

18

spróbuję:)

19

Myślę, że pomoże. Gdy w brzuszku burczy ciężko jest spokojnie spać dorosłemu, a co dopiero dziecku.
Weź to pod uwagę, bo się wykończysz. I Ty i mała. smile

20

Nataluszek napisał/a:

Myślę, że pomoże. Gdy w brzuszku burczy ciężko jest spokojnie spać dorosłemu, a co dopiero dziecku.
Weź to pod uwagę, bo się wykończysz. I Ty i mała. smile

Głodne??to dlaczego córeczka koleżanki nie chce nie raz pić mleka w nocy??? Gdyby wszystko było tak proste

21

Mam ten sam problem z moja roczna Dorotka budzi sie 3 razy w nocy do mleka a jak daje jej herbatke czy wode przegotowana to sie drze...tez jestem tym zmeczona....na wieczor jewj kaszke przed spaniem podaje zje prawie cala miske a i tak sie budzi za 2 godz...:(

22

Poly, każde dziecko jest inne.
To, że jest głodne to moja pierwsza myśl po tym, jak koleżanka napisała, że mała je tylko i wyłącznie mleko bez żadnych zagęszczaczy.
Może to być problemem, a nie musi. Warto jednak próbować wszystkiego. Jeśli nie to, to o jeden problem mniej. Pomału, do celu.

23

Dzisiaj w nocy było tragicznie sad mimo, że dostała mleko zagęszczone to obudziła się po dwunastej pierw strasznie płakała, prężyła się puszczała bączki w końcu 2 razy zrobiła kupkę...uspokoiła się w miarę ale spać nie miała zamiaru iść sad zasnęła przed 3 sad ja nie mam już siły sad jeszcze jedno mnie martwi - od dwóch dni jak pije mleko to strasznie nerwowo macha rączkami i nóżkami aż wytrąca butelke sad

24

Linka mala ma kolke jelitowa...

25

Mysłałam, że w tym wieku już nie ma kolek sad DZIEWCZYNY JA JUŻ NIE DAJĘ RADY sad

26

Linka ja tez nie daje rady no ale co mam na to poradzic trzeba byc cierpliwa ten typ dzieci juz tak ma....w nocy to mala moj ponosil bo taki bol zeba mialam ze szok i jeszcze ja nosic?? O nie!! no padlam juz...kurcze czy mama chora goraczka bol zeba ale musi latac kolo dziecka i w nocy wstawac 3 razy masakra.....

27

A może mała oprócz kolek ma za dużo wrażeń w ciągu dnia. Starsze rodzeństwo które biega i krzyczy pobudza malucha a w nocy dziecko odreagowuje. Takie dziecko chłonie wszystko jak gąbka i nie umie sobie poradzić z nadmiarem bodźców inaczej, niż poprzez płacz i pobudzenie.

28

Linka, może podałaś zbyt gęste mleko? Jak wszystko nawet mleko trzeba zagęszczać z umiarem. Najlepiej każdą nowość wprowadzać z rana, bo wtedy jeśli coś ma się dziać, to lepiej, aby działo się w dzień niż w nocy.

Konieczna jest wizyta u pediatry.

29

W lutym bede z mala na szczepieniu to popytam lekarza

Linka jak kolejna noc? przespana?....moja budzila sie tylko 2 razy o dziwo i spala od 2 do 6;30 spala do 8 wypila chyba 10 lykow mleka pogadala sobie i teraz chrapie smile

30

Ja dzisiaj byłam u lekarza, powiedział, że to nie zabki, Malutka jest zdrowa ale rozregulowana...i mówił, że trzeba coś z tym zrobić bo samo tak szybko nie przejdzie a ja wnet zniknę hmm przez dwa  tygodnie mam na noc dawać jej syrop hydroksyzynę jeżeli po odstawieniu będzie znowu to samo to kazał nam nie pozwolić jej w nocy spać wink tzn że przez około trzy dni nie dawać jej iść spać tak jak normalnie chodzi o 20 - 21 to nie pozwolić jej, trzymać nawet do dwunastej...troche się zdziwiłam ale to jest naprawdę świetny pediatra i tłumaczyl mi, że wie, że malutka będzie płakała, będzie nieznośna ale w końcu padnie i po tych kilku dniach męczarni zrozumie że jest wieczór, noc a w nocy się śpi...może coś w tym jest...modle się, żeby pomogło bo depresja jest blisko sad

31

Hej Linka i jak pomogl ten syropek??...moja mala juz calkowicie nie ciagnie cyca nawet w nocy jej nie daje za to butle mleka 2 ida w nocy jak nic.....a i w dzien tez dlugo mi spi...

32

Hej... i co, problem się rozwiązał? Bo ja mam identycznie.
Synek ma 8 miesięcy, a nie śpi od 5 miesięcy. Potrafi w nocy budzić się co 15 minut. A to smoczek, a to co innego. Jesteśmy oboje z mężem wykończeni. Ząbków jeszcze nie ma, robiliśmy badania i wszystko ma w normie.

33

Ja tam bym stawiała na to, ze dziecko jest pobudzone wieczorem. Pewno ze szkoły i przedszkola wraca rodzeństwo więc zaczyna się zabawa w domu, szaleństwa, krzyki itd... A od 17 wypadałoby już dziecko wyciszać żeby wiedziało, że zbliża się noc...

Cyniczna oczywiście w Twoim wypadku to nie jest clue problemu sad

34

penny o tym nie pomyslalam u mnie w domu bez przerwy halas krzyki...mala ma 2 starszych braci smile

Posty [ 35 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » półroczne dziecko w ogóle nie chce spać :(

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024