Potrzebuje porady mieszkaniowej! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Potrzebuje porady mieszkaniowej!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 25 ]

1

Temat: Potrzebuje porady mieszkaniowej!

Witam wszystkich. Piszę do was z takim zapytaniem, z moim partnerem nie stać nas na zakup własnego mieszkania, a wynajem tego co jest w okolicy jest po prostu... dramatem - mówiąc otwarcie nie wyobrażam sobie mieszkać pod kogoś dyktando bez jakichkolwiek zmian w przestrzeni otaczającej moją osobę. Znajomi wynajęli mieszkanie za całkiem fajną sumkę, ale.. zawsze musi być jakieś ale, kompletna rudera w której dostałabym szału i patrząc w przyszłość nie wyobrażam sobie zamieszkania w takim miejscu, więc wpadłam na pomysł - nie wiem czy jest to realne aczkolwiek warto spróbować, może któraś z was skorzystała z takiej alternatywy. Mieszkania komunalne bądź spółdzielcze, jak się o nie ubiegać? Czy wogóle jest jakaś szansa na dostanie takiego lokum? wiem że z dostaniem takiego mieszkania wiązał by się generalny remont, ale lepsze to niż wynajem czy kupno własnego - nie mając kasy a pakując się w kredyt na 30 lat. Taka wizja całkowicie nie wchodzi w grę. Czy któraś z was miała przygodę z takimi mieszkaniami? i skończyło się to z pozytywnym rozpatrzeniem sprawy?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Potrzebuje porady mieszkaniowej!

Tyle ze raz musisz spełnic warunki a dwa na takie mieszkanie ludzie czekają latami

3

Witaj. Ja rowniez chcialabym zabiegac o takie mieszkanie. Tylko z partnerem nie jestem w malzenstwe i czy to sprawi jakies problemy, badz opoznienie? Chce dodac, ze spodziewamy sie dziecka.

4

Wlasnie. Z tego co wiem, to trzeba czekac w kolejce po kilka lat..

5

A nie prościej niż pytać na forum przejść się do spółdzielni lub urzędu, który zarządza mieszkaniami komunalnymi i zapytać jaki są warunki przydziału takich mieszkań i ile się czeka?
Z tego co się orientuję na przydział mieszkania komunalnego czeka się długo, bo uzyskuje się je gdy najemca umrze lub zostanie eksmitowany. A nie są to przypadki częste. Dodatkowo trzeba tez pewnie spełniać jakiś kryteria dochodowe.

6

musisz spełniać dwa warunki:
finansowy - nie może przekroczyć chyba 539 zł na osobę
mieszkaniowy tzn metraż na jedną osobę nie może być większy niż 6 m kwadratowych
Będą sprawdzać Wasze adresy zameldowania tzn czy tam nie ma jakiegoś kąta dla Was.
Nie jest to takie łatwe aby dostać bo po złożeniu wniosku się czeka. Co jakiś czas trzeba będzie znów składać wniosek aby mieli pewność że sytuacja się nie zmieniła.
Nie wiem jak wygląda reszta bo doszłam tylko do tego etapu i nie dostałam mieszkania bo w między czasie wymeldował mi się brat z domu rodzinnego i przekroczyłam metraż na jedną osobę a czekałam 3 lata.

7

Byłam w urzędzie dziś rano i trzeba być niestety małżeństwem, bynajmniej u mnie takie sa przepisy a z tego co wiem w każdym urzędzie mogą być delikatne różnice, ponieważ nie ma sprecyzowanych przepisów.
Należy nie przekroczyć danego metrażu, dochodu, u mnie można czekać nawet 10 lat smile więc  totalna załamka smile
Nie wiem jakie przepisy są w spółdzielnii..

8

O kurde hmm to jak mieszkam z rodzicami w 70 metrowym mieszkaniu i chce starac sie przyznanie mieszkania, to raczej bedzie to lipa. Gdyz, nie jestem w malzenstwie, tylko konkubinacie. A rodzice nie akceptuja mojego zwiazku i wspolne mieszkanie w moim domu rodzinnym odpada. A u 'tesciow' nie mam zamiaru byc, gdyz sa niezrownowazeni... hmm takze pozostaje Nam wynajem kosmicznie drogiego mieszkania.

9

Witam ja mam takie mieszkanie socjalne zyje w konkubinacie takze to nie przeszkadzalo gminie ale totalny szok mieszkanie do calkowitego remontu na ktory mnie nie stac lazienka zimna jak w zamrazarce to bardziej wyglada jak wychodek niz lazienka jak rok temu sie tu wprowadzalam to tylko kibel stal a wanna nie podlaczona do odplywu drzwi do tej niby lazienki drewniane na haczyk a zlewu w ogole nie ma tam....bojlera nie bylo miusialam zakupic i podlaczyc wode itd zlew mam tylko w kuchni i to taki lazienkowy....w kuchni tez byla dziura w podlodze wiec musielismy z partnerem zrobic wylewke betonu...mamy 3 malych dzieci...co roku przedluzaja mi umowe

Piece kaflowe zapomnijcie o centralnym ogrzewaniu...jeden piec mam nieszczelny do dzis na wlasne ryzyko w nim pale by moje dzieci mialy cieplo

Czekalam na nie 2 lata i zaluje koszmar....nie wiem co wam jeszcze napisac ale ciezko

10

iskra27 napisał/a:

Witam ja mam takie mieszkanie socjalne zyje w konkubinacie takze to nie przeszkadzalo gminie ale totalny szok mieszkanie do calkowitego remontu na ktory mnie nie stac lazienka zimna jak w zamrazarce to bardziej wyglada jak wychodek niz lazienka jak rok temu sie tu wprowadzalam to tylko kibel stal a wanna nie podlaczona do odplywu drzwi do tej niby lazienki drewniane na haczyk a zlewu w ogole nie ma tam....bojlera nie bylo miusialam zakupic i podlaczyc wode itd zlew mam tylko w kuchni i to taki lazienkowy....w kuchni tez byla dziura w podlodze wiec musielismy z partnerem zrobic wylewke betonu...mamy 3 malych dzieci...co roku przedluzaja mi umowe

Piece kaflowe zapomnijcie o centralnym ogrzewaniu...jeden piec mam nieszczelny do dzis na wlasne ryzyko w nim pale by moje dzieci mialy cieplo

Czekalam na nie 2 lata i zaluje koszmar....nie wiem co wam jeszcze napisac ale ciezko

O matko yikes jestem w totalnym szoku. To mieszkanie z tego co napisalas w ogole nie nadaje sie do zycia. Zeby nie bylo tak, ze zrobisz remont, doprowadzisz wszystko do normalnego funkcjonowania w nim. A okaze sie, ze nie przedluza Ci umowy , a oni beda mieli fajne gotowe mieszkanko dla kogos innego. Bo slyszalam, ze sa takie przypadki..

11

iskra27 napisał/a:

Przepraszam bardzo, a Ty pałacu oczekiwałaś? Niestety, mieszkania socjalne to jest specyficzny rodzaj mieszkań. Zazwyczaj zamieszkują osoby, które nie za bardzo starają się o to żeby mieszkanie wyglądał jak mieszkanie. I to w Twoim interesie jest żeby je doprowadzić do użytku.
Piec, jeżeli jest nieszczelny zagraża życiu mieszkańców. I to do zarządcy należy doprowadzenie go do takiego stanu, żeby temu życiu nie zagrażał. Jeżeli zarządca nie reaguje ( a tak gwoli ścisłości, zgłaszałaś to na piśmie i masz potwierdzona kopię tego pisma i odpowiedź na nie?) możesz zgłosić to do Inspektoratu Nadzoru Budowlanego.
Wadą mieszkań socjalnych jest według  mnie to, że jak się przekroczy próg dochodowy, to następuje nakaz opuszczenia mieszkania. Czyli mając mieszkanie socjalne nie opłaca sie raczej szukać pracy... i tak się kółko zamyka....

12

bbasia-- nie nie oczekiwalam palacu tylko normalnych warunkow mam dziecko chore na astme oskrzelowa lekarze zgodnie twierdza ze dziecko nie powinnno mieszkac w takim mieszkaniu.......po drugie mam pismo od strazy pozarnej o zakazie uzytkowania pieca i wlasciciel o tym wie i nic z tym nie robi wiec??...tak to prawda co piszesz ze jezeli bedzie mnie stac na mieszkanie swoje to mio nie przedluzac umowy i to nie znaczy ze tej pracy nie szukam....latwo wam pisac....

13

Więc ja mimo warunkow takich jakie są sama bym porządek z tym piecem zrobila a nie czekała na własciciela,wiem ze to koszt no ale niestety trzeba myslec o dzieviach a w tym przypadku nawet ich życiu

co do oczekiwan co sie należy, coż zachowam to co myslę dla siebie

Co do oczekiwania na mieszkanie,widzialam liste w gminie niektorzy czekaja juz ponad 10 lat

14 Ostatnio edytowany przez iskra27 (2014-01-14 19:51:50)

Witaj lena nie moze byc tak ze wlasciciel takich lokali ma wszystko w dup....to co ja mam sama zburzyc piec i postawic sobie nowy?...kurcze a on siedzi za biurkiem i kawke popija....my do niego z prosba a on nas tylko zbywa no l;udzie yikes

Duzo jest ludzi ktorzy z tym do gazety czy tv pisza.....tez mam takie mysli ale mi jeszcze reka drzy bo to jednak bede potem palcem wytykana a po co mi to sprobuje napisac podanie o zamiane mieszkania...

Wracajac to wczesniej wynajmowalam przez 6 lat mieszkania...teraz sa kolosalne ceny to fakt...

15

Iskra wiem że problem z właścicielem jest,ale większy będzie jak coś się stanie
piec wystarczy rozebrać i od nowa postawić,zdun trochę weźmie,ale przynajmniej jeden problem będziesz miała z głowy

16

tyle ze zdun mi te piece stawial rok temu i tylko ustnie mi powiedzieli ze moge w nim palic a na pismie tego nie mam...i powiedzieli ze nie mam ich juz wolac bo piec mam gotowy

17

no zdun chyba ci zaświadczenia nie da,raczej kominiarz

18

lena z pisma wynika ze straz ma dostac od wlasciciela lokali pismo ze moj piec jest sprawny i wtedy dostane decyzje ze moge w nim palic wiec jak widac jak od pazdziernika ni widu ni slychu tego pozwolenia na pismie...jutro ruszam do komendy strazy pozarnej....

19

no to chyba nie masz wyjścia jak zrobić właścicielowi koło tyłka,powodzenia wink

20

iskra27 napisał/a:

lena z pisma wynika ze straz ma dostac od wlasciciela lokali pismo ze moj piec jest sprawny i wtedy dostane decyzje ze moge w nim palic wiec jak widac jak od pazdziernika ni widu ni slychu tego pozwolenia na pismie...jutro ruszam do komendy strazy pozarnej....

Powodzenia....
Straż pożarna swoją decyzję wydała. I nic w tej sprawie więcej nie zrobi. Oni nie maja władzy nad tym, żeby doprowadzić Twój piec do stanu używalności.
Zarządca remontując Twój piec zawarł ze zdunem umowę na wykonanie wraz z gwarancją. Weź i się rusz do zarządcy. Bo wygląda na to, że tylko siedzisz i oczekujesz....
Gwarantuję Ci, że zarządca na na głowie kupę takich spraw jak Twoje i na pewno nie siedzi tylko i nie pije kawy. Dodatkowo wydaje nie swoje, tylko pieniądze mieszkańców miasta lub gminy w której mieszkasz. I nie są to zasoby nieograniczone.

21

W tym kraju jak nie masz znajomości to nie masz nic..

22

seense napisał/a:

W tym kraju jak nie masz znajomości to nie masz nic..

To wyjedź! Jednego malkontenta będzie mniej. W końcu świat zaraz za polska granicą jest taki cudowny i wszystko jest za darmo....

23

I wszystko wszystkim darmo dają wink do tego LUKSUSOWE...
Podatki płacą wszyscy. NIE wszyscy zaś mają prawo/możliwość jakiegokolwiek kawałka z tego "wspólnego tortu" SKORZYSTAĆ...
Bo jak przekraczają limit zarobków o te 5 zł. to SAMI SOBIE muszą wszystko sobie wyremontować smile SKANDAL po prostu

24

.

Posty [ 25 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Potrzebuje porady mieszkaniowej!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024