Bardzo pilnie poszukuję jakiegoś dobrego, sprawdzonego przepisu na pasztet z soczewicy. Przyjeżdża do mnie na ten długi weekend kuzynka wegetarianka i potrzebuję go na gwałt bo biedaczka nie będzie miała co jeść do kanapek a wiem od cioci ,że taki pasztet z soczewicy uwielbia
Dzięki z góry !
250 g zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 6 młodych marchewek
- 1 pęczek koperku
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki chilli proszku
- sól
Soczewicę włóz do miski, zalej wodą i mocz przez ok. godzinę.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
Cebulę pokroj w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Jedno i drugie podsmaż do momentu, aż się zeszklą.
Zeszklone czosnek i cebulę przełóż do garnka, dodaj soczewicę (z wodą) i po szczypcie kolendry i tymianku. Woda powinna zakrywać soczewicę- jeżeli jest jej za mało to dolej.
Całość posol i gotuj na małym ogniu przez ok. 25 min., do momentu, aż soczewica zmięknie.
Zdejmij z ognia i odcedź
Następnie zmiksuj soczewicę na puree. Marchewki pokroj w kostkę. Koperek posiekaj.
Do puree dodaj jajko, oliwę, marchewkę, posiekany koperek, resztę tymianku i kolendry oraz chilli. Całość dokładnie mieszaj. Przełóż do keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą albo wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ok. 45 min.
3 2012-05-26 15:31:45 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-05-26 15:32:30)
Znalazłam w jednej z gazet sposób na wykorzystanie soczewicy w zupie, coś dla miłośników treściwej i bardziej tłustej kuchni. Może ktoś skorzysta.
Zupa z soczewicy
200 g boczku
2 marchwie
2 pietruszki
kawałek selera
por
1 kg ziemniaków
2 szklanki soczewicy
długa bułka
mąka i masło do zasmażki
cebula
pół główki czosnku
ziele angielskie
majeranek
sól
Wypłukaną soczewicę ugotować na miękko. Pokrojony boczek, grubą startą włoszczyznę, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ziemniaki zalać wrzątkiem i ugotować. Przetartą przez sito soczewicę dodać do zupy.
Dodać roztarty czosnek, zeszkloną posiekaną cebulę, łyżeczkę majeranku. Dodać zasmażkę i dosolić. Podawać z przyrumienionymi grzankami z pokrojonej bułki.
Krem z soczewicy wg E. Wolniewicz
1 litr bulionu warzywnego
500 ml przecieru pomidorowego lub dwie łyżki koncentratu
1 szkl. czerwonej soczewicy
2 łyżki śmietany
sól i pieprz
słodka papryka
świeża bazylia do dekoracji
Zagotuj bulion i wsyp do niego soczewicę. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj do miękkości ok. 15-20 minut.
Dodaj przecier lub koncentrat i gotuj jeszcze kilka minut często mieszając, żeby soczewica nie przywarła.
Zmiksuj dokładnie zupę, tak aby powstał gładki krem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Przelej zupę do miseczek i udekoruj ją kwaśną śmietaną oraz listkami świeżej bazylii.
Kurczak tandori z soczewicą (źródło: TeleTydzień)
60 dag filetów z piersi kurczaka (4 pojedyncze)
1/2 opakowania przyprawy tandori (dostępna np. w sklepach z żywnością orientalną)
8 łyżek oleju
50 dag pieczarek
20 dag dymki
sól i pieprz
750 ml bulionu drobiowego
20 dag jogurtu naturalnego
natka pietruszki do dekoracji
30 dag czerwonej soczewicy
Filety z kurczaka umyj i osusz. Przekrój je wzdłóż na pół. Przyprawę tandori wymieszaj z 4 łyżkami oleju - polej kurczaka i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce.
Pieczarki oczyść i poprzekraiwajna połowy. Obierz dymki i pokrój je w cienkie plasterki. Podsmaż razem przez 10m. na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni.
Na tym samym oleju podsmaż przez 2 min. zamarynowanego kurczaka. Cały czas mieszaj. Oprósz mięso solą i pieprzem, podlej bulionem.
Dodaj soczewicę i pieczarki z dymką. Duś ok. 10 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż na talerz, każdą porcję udekoruj natką pietruszki i kleksem jogurtu.
Kolejny sposób na zupę
Zupa z soczewicy (żródło TeleTydzień)
50 dag czerwonej soczewicy
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 zielona papryka
3 marchewki
1 por
słodka papryka w proszku
oliwa z oliwek
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
Soczewicę namocz w zimnej wodzie na 12 godzin. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż je na 5 łyżkach oliwy, powinny się zeszlić, ale nie zrumienić.
Oczyść paprykę i pokrój w kostkę, następnie dodaj do cebuli i czosnku. Duś razem około 10 m. Dodaj łyżkę słodkiej papryki i krótko podsmaż.
Marchewki i pora pokrój w talarki i razem z odcedzoną soczewica wsyp do bulionu. Kiedy zawrze, zmniejsz ogień, dodaj podsmażone warzywa i gotuj na małym ogniu ok. 2 godziny. Zupa powinna być bardzo gęsta.
O, koniecznie będę musiała wypróbować któryś z przepisów, bo pasztet z soczewicy uwielbiam
Sama kiedyś próbowałam robić, ale nic mi z niego nie wyszło ![]()
Ja z kolei wykorzystywałam soczewice tylko i wyłącznie w zupach i dipach/sosach. Nigdy nie robiłam z niej pasztetu, dlatego muszę nadrobić to niedopatrzenie;)
Zupa węgierska z soczewicą wg M. Rosadzińskiego
2l bulionu warzywnego
70dag karkówki
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
40dag krojonych pomidorów z puszki
biała część pora
2 łyżki masła
puszka soczewicy
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz
Papryki zapiecz w piekarniku i włóż do foliowego woreczka. Kiedy ostygną, wyjmij gniazda nasienne i obierz ze skórki. Następnie pokrój w cienkie paski.
Pora umyj i pokrój w cienkie prążki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pora z papryką. Mięso umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę. Zagotuj bulion i dodaj do niego mięso. Gotuj tak długo, aż będzie zupełnie miękkie.
Dodaj podsmażone na maśle warzywa. Gotuj razem przez kilka minut, po czym dodaj pomidory z puszki. Dopraw do smaku sola, pieprzem i papryką w proszku.
Soczewicę odsącz, wypłucz zimną wodą i dodaj do zupy. Podawaj zupę gorącą - możesz dodać też szczyptę majeranku.
Post przeniesiony:
Ostatnio zrobiłam zupę zupełnie spontanicznie i ponieważ wyszła bardzo dobra, chciałam podzielić się tym przepisem
Zupa nadaje się dla diabetyków jak i dla osób na diecie.
Kupiłam mieszankę "zupa kalafiorowa" i z tego na szybko chciałam zrobić sobie zupę, mieszanka jednak po ugotowaniu i doprawieniu była totalnie bez smaku więc dodałam do niej przecier pomidorowy oraz soczewicę zieloną, doprawiłam kruszonym jalapeno oraz szafranem (szafran nie jest tu konieczny moim zdaniem to przereklamowana przyprawa ;/).
Podsumowując potrzebujemy:
mieszanki kalafiorowej, albo kalafiora, marchewki, pietruszki i selera
soczewicy zielonej
przecieru pomidorowego
kruszonego jalapeno albo pieprzu cayenne
soli
pieprzu
szafranui już
niby takie nic ale bardzo dobre i sycące.
Polecam też wam zupę z soczewicy z selerem naciowym i mięskiem, pyszności.
Zupy z soczewicy są o tyle fajne, że sycą, a ze względu na niski indeks glikemiczny soczewicy i to że jest ona pełna witamin są dobrą alternatywą dla zup z ziemniakami
A Wy znacie jakieś fajne przepisy na potrawy z soczewicą, niekoniecznie zupy?
Duszona soczewica z kiełbasą wiejską i pomidorami wg Roberta Sowy
Na 4 osoby:
400g ugotowanej lub konserwowej soczewicy
200g pokrojonej w kostkę kiełbasy wiejskiej
3 łyżki oleju rzepakowego
100g pokrojonego w kostkę chudego boczku
2 pokrojone w kostkę cebule
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
400g pomidorów pelati z puszki pokrojonych w kostkę
200ml rosołu z kury
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 pęczek natki pietruszki
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
do smaku: pieprz czarny grubo mielony i sól ziołowa
Przygotuj potrzebne skłądniki. Boczek, cebulę i czxosnek podsmaż na oleju. Dodaj kiełbasę i soczewicę. Dodaj rosół, pomidory i przyprawy. Gotuj ok. pół godz cały czas mieszając. Dopraw potrawę do smaku, a podawaj z gęstym jogurtem i posiekaną natką.