Płacenie w internecie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Płacenie w internecie

Jak płacicie w internecie? Wiadomo, że jest do dyspozycji kilka opcji od przelewu bankowego, poprzez kartę kredytową i inne formy. Odnoszę wrażenie, że teraz każdy płaci kartą kredytową. Ale to przecież nie jest takie bezpieczne. Może jestem przewrażliwiona. Co o tym myślicie?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez marioosh666 (2014-01-10 17:28:40)

Odp: Płacenie w internecie

W polskim Internecie płacę zazwyczaj przez Płacę z Inteligo/PayU, przelewem, a w ostateczności kartą. Przy płatnościach zagranicznych PayPal lub karta, a sporadycznie przelewy lub procesory płatności. Co do płatności kartą to może być niebezpieczne, ale zazwyczaj bez problemu można odzyskać kasę od banku. Poza tym warto ustawić odpowiednio niskie limity i nie trzymać całej kasy na koncie do którego przypisana jest karta. Warto też wybierać banki, które dbają o bezpieczeństwo udostępniając oddzielny limit dla płatności w Internecie np.: Inteligo.

3

płacę przelewem

4

Samo płacenie kartą jest bardzo bezpieczne, bo można łatwo odzyskać pieniądze za pośrednictwem banku w razie niewywiązania się sprzedawcy/usługodawcy z umowy, a tym bardziej w przypadku oszustwa. Największe ryzyko to możliwość skopiowania przez sprzedawcę w sklepie kodu CVV (te 3 cyfry z tyłu). Wtedy może sobie zamówić różne rzeczy w Internecie na nasz koszt...

Nie wiem czy nikt się nie przyczepi, ale warto ten kod zamalować lub zdrapać, a wcześniej oczywiście zapisać, bo inaczej sami nie zapłacimy w Internecie.

5

Karta kredytowa u mnie by nie wchodzila w gre, bala bym sie kradzieży danych, jak już płacic w sieci to zazwyczaj wybieram prepaid albo za pobraniem

6

Promykslonca napisał/a:

Karta kredytowa u mnie by nie wchodzila w gre, bala bym sie kradzieży danych, jak już płacic w sieci to zazwyczaj wybieram prepaid albo za pobraniem

A korzystać z bankomatu czy w ogóle chodzić po mieście z gotówką się nie boisz? wink Wbrew pozorom płatności w Internecie są bezpieczne o ile nie ujawnia się kodu CVV. Poza tym jak kasa z konta zniknie to wypełniasz formularz reklamacji, wysyłasz do swojego banku i niedługo masz kasę z powrotem na koncie.

7

W Internecie płacę tradycyjnym przelewem, poprzez PayU, a czasem, zwłaszcza jeśli zależy mi na szybkości transakcji, a nie mam innej możliwości, to kartą Debit mBanku - to karta bankomatowa z możliwością dokonywania płatności za zakupy w sieci. Tradycyjną kartę kredytową ma mąż i czasem też z niej korzystamy. Przy zachowaniu minimum ostrożności te transakcje są w pełni bezpieczne, a przede wszystkim, o czym wspomniał już marioosh666, mają gwarancję banku, czyli w przypadku utraty środków, to bank odpowiada za jej zwrot.

8

NIby tak ale jakoś płacenie w sieci do mnie nie przemawia, nie chcialabym sie musieć pózniej bawić w odzyskiwanie kasy, tak jak powiedzialam jeśli juz wogóle to albo za pobraniem ale paysafe smile

9

No nie wiem, dokonałam już setek transakcji internetowych, nigdy nie zdarzyło się, żebym musiała dochodzić swoich praw i "bawić się" w odzyskiwanie wpłaconych środków. Mało tego, nie wyobrażam sobie, aby w dobie płatności elektronicznych biegać z gotówką czy dopłacać za pobranie. Transakcje są przecież coraz bezpieczniejsze, wystarczy zachować minimum zdrowego rozsądku i ostrożności.

10

Płacę przelewem, powoli myślę, czy by sie nie przekonać do PayPala dla zakupów zagranicznych szczególnie.

11

Vian napisał/a:

Płacę przelewem, powoli myślę, czy by sie nie przekonać do PayPala dla zakupów zagranicznych szczególnie.

Przelewy szczególnie poza Europę są bardzo drogie i wolne. Lepiej skorzystać z karty lub PayPal' a. Bezpieczniejsze!

12

O PayPalu duzo sie ostatnio slysza, jak wygląda ochrona kupojącego? Bezpieczne to jest?

13

Bardzo długo płaciłam paypalem. Firma bierze przykładowo odpowiedzialność za tranzakcje do 500 euro na zakupach w ebay. Zdarzyło mi się wygrać na aukcji używaną kamerę. Zapłaciłam wtedy przez paypal i sprzedawca nie chciał mi jej wysłać. Przedłużał wysyłkę trzy tygodnie i podałam go w końcu do paypal. Zareagowali w ciągu tygodnia. Dali mu określony czas na wysyłkę. W przeciwnym wypadku zdebetowanoby mu jego konto na sumę, którą zapłaciłam i zwrócono mi moją zapłatę. Całkiem sensowne. Tyle tylko, że ściągają pieniądze z konta bankowego jak karta kredytowa na początku miesiąca. Zakupując towary traci się szybko rachubę wydatków. Trzeba je gdzieś zapisywać i to regularnie- na co nie mam ochoty. Dlatego też w moim wypadku sensowniejsza jest paysafe. Wydajesz tyle, ile zakupisz i nie musisz się o nic martwić.

14

Brzmi to trochę zawile, za dużo zamieszania jak dla mnie, zwlaszcza ze często się słyszy o nieuczciwych sprzedawcach/ kupujących..

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024