Czy kasy fiskalne ktos sprawdza napiszcie prosze o tym wszystko wiecie, i jak wygląda taka kontrola ?
2 2014-01-06 16:39:48 Ostatnio edytowany przez dan_daki (2014-01-06 16:41:50)
Oczywiście, że są sprawdzane. Wtedy właściciel sklepu widzi czy ma straty, to wszystko jest potrzebne do księgowości i bilansów. Faktyczną ilość produktów na stanie sprawdza się zwłaszcza podczas inwentaryzacji. Poza tym kontrole tego typu przeprowadzają Urzędy Skarbowe, np. w ramach akcji "Weź paragon" - taka była organizowana w zeszłym roku dwukrotnie, w tym pewnie powtórzą, sprawdź na portalu Gazeta Prawna.
a możesz mi powiedzieć jeśli wiesz jak to wygląda jeśli ktoś prowadzi auto handel np. sprzedaż, skup samochodów, jak w takim przypadku są sprawdzane kasy ?
Ja pracuje na kasie fiskalnej od roku wiec coś ci mogę na ten temat powiedzieć.... Wszystko co wpisujesz lub usuwasz z kasy jest zapisywane w kopii kasy no i w komputerze (sieci... nazwij to jak chcesz). Tak teraz działają kasy... Średnio co miesiąc albo kilka miesięcy ( w zależności od pracodawcy) robi się raporty i wtedy można wydrukować każdą kopie każdego paragonu z jakiegoś określonego czasu.
A właściwie dlaczego pytasz?
od nie dawna mam własną dziłałalność i od pierwszego muszę mieć kasę i chcę się dowiedziec jak to wszystko wygląda. Mam pytanie ja nie mam podłączonej kasy do komputera czyli wszystko ca na nią nabijam to zostaje tylko na kopi poragonów
a możesz mi powiedzieć jeśli wiesz jak to wygląda jeśli ktoś prowadzi auto handel np. sprzedaż, skup samochodów, jak w takim przypadku są sprawdzane kasy ?
Niestety nie siedzę w tej branży ;-) kiedyś pracowałam w supermarkecie, więc wiem, jak to wygląda w przypadku dużych sklepów. Ale chyba kontrole fiskalne są takie same niezależnie od branży - tak mi się wydaje.