Czy dziekan zgodzi się na wznowienie studiów? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Czy dziekan zgodzi się na wznowienie studiów?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Czy dziekan zgodzi się na wznowienie studiów?

Witam wszystkich

Wiem, że nie odpowiecie mi na moje pytanie (chyba, że na forum zagląda też mój były dziekan ;D) ale chciałabym poznać Waszą opinię.
W zeszłym roku poszłam na politechnikę, ale przez sprawy osobiste musiałam zrezygnować po roku studiów i poprosiłam o skreślenie z listy studentów. Mam zaliczony tylko 1 semestr.

Teraz chciałabym wrócić, najlepiej już w marcu i dokończyć pierwszy rok. Może ktoś był w podobnej sytuacji i mógłby mi pomóc.
Od czego zależy wyrażenie zgody przez dziekana?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy dziekan zgodzi się na wznowienie studiów?
kornelia67 napisał/a:

Od humoru sad Reszta się dostosuje.

3

marioosh666 napisał/a:
kornelia67 napisał/a:

Myślisz, że będzie miał dobry humor po sylwestrze? big_smile

4

marioosh666 napisał/a:
kornelia67 napisał/a:

Jak wyżej.
Od siebie dodam, że studia to nie koncert życzeń.

5 Ostatnio edytowany przez bjo (2013-12-23 05:54:54)

Spróbuj. Z autopsji wiem, że wiele można zdziałać.
Ogarnij różnice programowe i wypchaj po brzegi argumentacją swe podanie (prośbę o ponowne przyjęcie na liste studentów!?). Myślę, że co najwyżej będziesz musiała uiscić po raz kolejny opłatę rekrutacyjną i po sprawie (o ile różnic nie ma). Wszystko tez bedzie zależec od Twojej sredniej (lub ECTSOW!?). Pamiętaj, ze to był tylko jeden semestr, więc nic dziwnego jak Ci powiedzą, byś zaczynała od nowa.
Idź do dziekanatu i się dowiedz co możesz zdzialać. Na netkobietach odpowiedzi nie znajdziesz. Miast tego ogarnij lepiej Regulamin studiów, może nawet Statut.

Co to za polibuda?
Jestem ciekawa jak potoczy się Twoja historia. Miło by było, gdybyś tu opisała jak się sprawa wyjaśniła.

Pozdrawiam i powodzenia.

6

Jasne, będę pisała. Różnic żadnych na szczęście nie miałabym do nadgonienia, ECTSy z pierwszego semestru mam wszystkie. Rejestracja na drugi semestr też była, ale właśnie pod koniec poprosiłam o skreślenie z listy i nie podeszłam do egzaminów. Z pewnych powodów musiałam tak zrobić.

Szukałam w regulaminie politechniki i w internecie jakie mogą być powody odmowy i między innymi są te różnice programowe, od chwili skreślenie minęło 10 lat albo dany semestr już się rozpoczął. Dochodzi jeszcze dobra wola dziekana. Właśnie w moim przypadku jedyną niepewnością jest dziekan, bo wszystko od niego zależy.

Mam zamiar złożyć wniosek zaraz po nowym roku i będę musiała poczekać 2 tygodnie na odpowiedź.

7

kornelia67 napisał/a:

Szukałam w regulaminie politechniki i w internecie jakie mogą być powody odmowy i między innymi są te różnice programowe, od chwili skreślenie minęło 10 lat albo dany semestr już się rozpoczął. Dochodzi jeszcze dobra wola dziekana. Właśnie w moim przypadku jedyną niepewnością jest dziekan, bo wszystko od niego zależy.

Mam zamiar złożyć wniosek zaraz po nowym roku i będę musiała poczekać 2 tygodnie na odpowiedź.

Wbrew temu, co napisał marioosh666, dobry humor nie ma tu nic do rzeczy. Dziekan kieruje się regulaminem studiów i interesem uczelni (dobrze pojętym) i właśnie w interesie uczelni jest obecność studentów, a nie ich brak na poszczególnych kierunkach. Inna sprawa, że właśnie pierwszy rok studiów jest limitowany, czyli ma określoną przez ministerstwo ilość studentów.

Z tego powodu warto zapoznać się z: regulaminem, ilością studentów na pierwszym roku oraz limitem miejsc. Na początku stycznia ani Ty, ani Dziekan nie będziecie wiedzieli, czy wszyscy zaliczą sesję zimową, więc - nawet przy limicie wykorzystanym - istnieje możliwość wznowienia studiów. Warto w podaniu podać oceny z pierwszego semestru.

Jedno mnie jednak zastanawia w Twoim poście: na liczniku lat masz 19, a piszesz o wznowieniu po 10 latach. Czyżbyś rozpoczęła studia w wieku 9 lat? Jeśli tak, to może to być ważny argument w podaniu o wznowienie.

8

Animus napisał/a:

Dziekan kieruje się regulaminem studiów i interesem uczelni (dobrze pojętym) i właśnie w interesie uczelni jest obecność studentów, a nie ich brak na poszczególnych kierunkach.

Właśnie na tym etapie największe znaczenie ma humor dziekana, bo regulamin zazwyczaj może nagiąć. Dobrze pojętym w jego przekonaniu smile Regulamin warto przeczytać, ale to nie jest najważniejsze...

9

Animus - możesz mieć rację z tym limitem miejsc. Postaram się dowiedzieć w dziekanacie jak to wygląda z zapełnieniem 1 roku. Może coś będą wiedzieli.

Wcześniej wymieniałam ogólne powody, które mogą stworzyć problem, które mnie na szczęście ( :> ) nie dotyczą. Mam 20, a studia porzuciłam w zeszłym roku.

10

Wszystko dobrze się skończyło, dziekan wyraził zgodę smile

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Czy dziekan zgodzi się na wznowienie studiów?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024