kornelia67 napisał/a:Szukałam w regulaminie politechniki i w internecie jakie mogą być powody odmowy i między innymi są te różnice programowe, od chwili skreślenie minęło 10 lat albo dany semestr już się rozpoczął. Dochodzi jeszcze dobra wola dziekana. Właśnie w moim przypadku jedyną niepewnością jest dziekan, bo wszystko od niego zależy.
Mam zamiar złożyć wniosek zaraz po nowym roku i będę musiała poczekać 2 tygodnie na odpowiedź.
Wbrew temu, co napisał marioosh666, dobry humor nie ma tu nic do rzeczy. Dziekan kieruje się regulaminem studiów i interesem uczelni (dobrze pojętym) i właśnie w interesie uczelni jest obecność studentów, a nie ich brak na poszczególnych kierunkach. Inna sprawa, że właśnie pierwszy rok studiów jest limitowany, czyli ma określoną przez ministerstwo ilość studentów.
Z tego powodu warto zapoznać się z: regulaminem, ilością studentów na pierwszym roku oraz limitem miejsc. Na początku stycznia ani Ty, ani Dziekan nie będziecie wiedzieli, czy wszyscy zaliczą sesję zimową, więc - nawet przy limicie wykorzystanym - istnieje możliwość wznowienia studiów. Warto w podaniu podać oceny z pierwszego semestru.
Jedno mnie jednak zastanawia w Twoim poście: na liczniku lat masz 19, a piszesz o wznowieniu po 10 latach. Czyżbyś rozpoczęła studia w wieku 9 lat? Jeśli tak, to może to być ważny argument w podaniu o wznowienie.