Posiadam dziecko które urodziło się podczas trwania związku małżeńskiego ale ojcem biologicznym dziecka nie jest mój mąż, niestety w akcie urodzenia widnieje jako ojciec. Właśnie złożyłam pozew rozwodowy i chcę aby biologiczny uznał dziecko /on też tego chce/. Jakie pisma mam składać i co z prawami rodzicielskimi?
1. Generalnie musisz przeczytać przepisu kro dotyczące pochodzenia dziecka. To znajdziesz w kodeksie rodzinnym i opiekuńczym.
Niewielka to pomoc ale DZIĘKUJĘ
Jak już przeczytasz to się odezwij spróbujemy zrobić coś bardziej konkretnego.
Co nieco przeczytałam, w prostych sprawach to jest prostrze ale moja jest nieco bardziej skomplikowana
No to rzeczywiście masz po co czekać na poradę. Nikt jasnowidzem nie jest i nie czyta ci w myślach żeby wiedzieć jak sprawy wyglądały/wyglądają.
Nic nie piszesz o tym, czy twój mąż wiedział, że dziecko jest nie jego. Jak dawno to było? Czy chce teraz zaprzeczyć ojcostwu?
Poza tym skoro to taka skomplikowana sprawa to tak żal ci odżałować dwie czy trzy stówy i iść po poradę do prawnika?
Gdyby dwie czy trzy stówy nie grały dla mnie roli to nie szukała bym porad na bezplatnym forum
8 2013-12-06 22:05:01 Ostatnio edytowany przez Iceni (2013-12-06 22:06:33)
Ale nie uzyskasz porady jeżeli opiszesz swój problem w dwóch czy trzech zdaniach. Pewne informacje mają znaczenie zasadnicze.
Choćby właśnie to czy ojciec dziecka świadomie go uznał za swoje, czy został w ojcostwo przez ciebie wrobiony.
Nikt też informacji z ciebie nie będzie wyciskał jak na przesłuchaniu - to w twoim interesie leży opisanie sprawy w miarę dokładnie wtedy ktoś ci rady być może udzieli. A tak? Nie przyszłaś do wróżki, tylko na forum.
Po pierwsze na forum nikt Ci nie udzieli sensowej porady. Jesteśmy Cię w stanie jedynie mniej więcej ukierunkować, wskazać przepisy, pokazać możliwości. Nikt nie udzieli Ci wiążącej porady prawnej, bo po pierwsze nie mamy możliwości zapoznać się w pełni ze stanem faktycznym, a czasami decydują niuanse.
Możemy spróbować odpowiedzieć Ci na jakieś pytania, ale jak zauważyła Inceni na podstawie 3 zdań to Ci możemy pokazać co najwyżej regulację prawną i stwierdzić, że jak masz bardziej szczegółowe pytania to zadawaj, ale pamiętaj to nie jest żadna porada prawna ani nic takiego.
Poza tym rozwiązanie jakiegokolwiek problemu prawnego należy zacząć od przeczytania właściwej ustawy. Tam masz wszystko napisane.
Jak masz teraz jakieś pytania to proszę bardzo ale już w konkretach.
Dziecko ma już 2 lata a mąż dobrze wiedział że nie jest jego ojcem. Chcę wiedzieć czy jakąś informację odnośnie praw rodzicielskich powinnam zawrzeć już w pozwie rozwodowym czy jakieś odrębne pismo muszę składać?
Nie a po co?? na to przyjdzie czas. Poza tym jaki masz w tym interes.
Z tego co piszesz Twój mąż czuje się ojcem dziecka, a biologiczny ojciec dziecka ma Cię w głębokim poważaniu.....
Sprawa o ustalenie pochodzenia dziecka jest niezależna od rozwodu a im mniej problemów w rozwodowej tym lepiej.
Jeżeli mąż uznał dziecko wiedząc, że nie jest jego biologicznym ojcem i od tego faktu minęło więcej niż 6 miesięcy to w takim przypadku sąd bierze pod uwagę dobro dziecka. "Ojciec" to nie jest tylko dawca spermy - to również osoba, z którą dziecko nawiązało więź emocjonalną.
A w takim wypadku to, kto jest ojcem biologicznym jest sprawą drugorzędną.
Poza tym jeżeli ojciec uznał dziecko to nawet on sam po upływie pół roku nie może zmienić decyzji.
Tzn oczywiście może zrzec się prawdo dziecka, ale nie może zrzec się obowiązków.
Oczywiście nie jestem prawnikiem, nie mogę gwarantować, że w tej kwestii nic się nie zmieniło w ciągu ostatnich kilku lat, ale według mnie to kolokwialnie mówiąc - udupiłaś samą siebie podejmując taką, a nie inną decyzję dwa lata temu.
Dziecko to nie szafa, nie można zmieniać decyzji, kto jest jego właścicielem po każdej kłótni. Raz podjęta decyzja bywa wiążąca na całe życie.
W dużym uproszczeniu - dobrze gadasz.
Art. 63 [Zaprzeczenie ojcostwa] Mąż matki może wytoczyć powództwo o zaprzeczenie ojcostwa w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym dowiedział się o urodzeniu dziecka przez żonę, nie później jednak niż do osiągnięcia przez dziecko pełnoletności.
Art. 69 [Legitymacja czynna matki]
§ 1. Matka może wytoczyć powództwo o zaprzeczenie ojcostwa swego męża w ciągu sześciu miesięcy od urodzenia dziecka.
§ 2. Matka powinna wytoczyć powództwo o zaprzeczenie ojcostwa przeciwko mężowi i dziecku, a jeżeli mąż nie żyje - przeciwko dziecku.
§ 3. Przepisy art. 64 i 65 stosuje się odpowiednio.
Nie ma natomiast zastosowania przepis:
Art. 84 [Sądowe ustalenie ojcostwa]
§ 1. Sądowego ustalenia ojcostwa może żądać dziecko, jego matka oraz domniemany ojciec dziecka. Jednakże matka ani domniemany ojciec nie mogą wystąpić z takim żądaniem po śmierci dziecka lub po osiągnięciu przez nie pełnoletności.
§ 2. Dziecko albo matka wytacza powództwo o ustalenie ojcostwa przeciwko domniemanemu ojcu, a gdy ten nie żyje - przeciwko kuratorowi ustanowionemu przez sąd opiekuńczy.
§ 3. Domniemany ojciec dziecka wytacza powództwo o ustalenie ojcostwa przeciwko dziecku i matce, a gdy matka nie żyje - przeciwko dziecku.
§ 4. W razie śmierci dziecka, które było powodem w sprawie o ustalenie ojcostwa, ustalenia mogą dochodzić jego zstępni.
albowiem
Uznanie dziecka bądź ustalenie ojcostwa na mocy orzeczenia sądu, może nastąpić tylko wtedy, gdy nie zachodzi domniemanie, że ojcem dziecka jest mąż matki.
Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 19 kwietnia 1978 r. III CRN 56/78
Adam12 wielkie dzięki za podpowiedż. Właśnie to mnie najbardziej interesuje czy powinnam coś wspominać o tym już w pozwie rozwodowym bo napisałam w pozwie że nie żądam alimentów na to dziecko. Czyli ojcostwem zajmę się póżniej bo ojciec biologiczny CHCE uznać dziecko
to on będzie ewentualnie musiał wytaczać powództwo
to on będzie ewentualnie musiał wytaczać powództwo
Powództwo o ustalenie ojcostwa może też wytoczyć matka dziecka. Oczywiście po uprawomocnieniu się wyroku sądu o zaprzeczeniu ojcostwa męża. Sprawa rozwodowa toczyć się będzie przed sądem okręgowym, natomiast o zaprzeczenie i ustalenie ojcostwa - przed sądem rejonowym, wydział rodzinny (sąd opiekuńczy).
17 2013-12-07 19:34:28 Ostatnio edytowany przez Adam12 (2013-12-07 19:54:45)
Dziecko ma 2 lata - dalej może??
Powództwo o ustalenie ojcostwa jest dopuszczalne w dwóch wypadkach:
1. nie zachodzi domniemanie, że mąż matki jest ojcem dziecka;
2. domniemanie to zostało obalone.
W tej sprawie domniemanie to zachodzi, zaś nie matka dziecka nie może wzruszyć tego domniemania w drodze zaprzeczenia ojcostwa dziecka, albowiem termin określony przepisem art. 69 par. 1 kro jest terminem prekluzyjnym prawa materialnego, wobec czego matce nie przysługuje już uprawnienie do zaprzeczenie ojcostwa.
18 2013-12-07 19:50:04 Ostatnio edytowany przez kjersti (2013-12-07 19:50:44)
Dziecko ma 2 lata - dalej może??
Oczywiście.
Art. 84.
§ 1. Sądowego ustalenia ojcostwa może żądać dziecko, jego matka oraz domniemany ojciec dziecka. Jednakże matka ani domniemany ojciec nie mogą wystąpić z takim żądaniem po śmierci dziecka lub po osiągnięciu przez nie pełnoletności.
§ 2. Dziecko albo matka wytacza powództwo o ustalenie ojcostwa przeciwko domniemanemu ojcu, a gdy ten nie żyje ? przeciwko kuratorowi ustanowionemu przez sąd opiekuńczy.
§ 3. Domniemany ojciec dziecka wytacza powództwo o ustalenie ojcostwa przeciwko dziecku i matce, a gdy matka nie żyje ? przeciwko dziecku.
§ 4. W razie śmierci dziecka, które było powodem w sprawie o ustalenie ojcostwa, ustalenia mogą dochodzić jego zstępni.
Moment śmierci i pełnoletność dziecka to jedyne terminy, którymi obwarowane jest sądowne ustalenie ojcostwa.
Natomiast, aby mogło do tego dojść wcześniej musi zostać prawomocnie orzeczone zaprzeczenie ojcostwa męża matki, na co dla matki już jest za późno, a dla męża termin 6 miesięcy biegnie od momentu dowiedzenia się, że ojcem nie jest.
Podsumowując, ja napisałam o ustaleniu ojcostwa, a Ty myślałeś o zaprzeczeniu, stąd nieporozumienie ![]()
EDIT: No właśnie ![]()
19 2013-12-07 19:55:43 Ostatnio edytowany przez Adam12 (2013-12-07 19:56:59)
No ale nie jest już możliwe ustalenie ojcostwa - gdyż ojcostwo jest ustalone w drodze domniemania, że ojcem dziecka jest maż matki. Trzeba najpierw obalić to domniemanie, a legitymacja matki już wygasła.
Pamiętaj, że ojcem dziecka jest mąż matki, dopóki w powództwie o zaprzeczenie ojcostwa nie wykaże się inaczej.
No ale nie jest już możliwe ustalenie ojcostwa - gdyż ojcostwo jest ustalone w drodze domniemania, że ojcem dziecka jest maż matki. Trzeba najpierw obalić to domniemanie, a legitymacja matki już wygasła.
Pamiętaj, że ojcem dziecka jest mąż matki, dopóki w powództwie o zaprzeczenie ojcostwa nie wykaże się inaczej.
Ale ja dokładnie to napisałam wyżej ![]()
Fakt. smile