Studia dzienne dla legitymacji, a praca na drugim końcu Polski. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Studia dzienne dla legitymacji, a praca na drugim końcu Polski.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Studia dzienne dla legitymacji, a praca na drugim końcu Polski.

Jestem zapisana na studiach tylko dla legitymacji, nie byłam na ani jednych zajęciach. Od stycznia będę poszukiwała pracy, legitymacja ważna jest do marca. Jako, że zapisana jestem na studia na drugim końcu Polski to wiem, że składając CV pracodawca może się zastanawiać o co chodzi (studia dzienne na pomorzu, a chcę pracować w górach?), poza tym wiadomo, że jeżeli jestem studentką to mniejsze są dla niego koszty utrzymania pracownika.
Dlatego też chcę napisać podanie o skreślenie z listy studentów, tylko zastanawiam się czy wówczas zabiorą mi legitymację czy jednak będę mogła do marca jeszcze korzystać normalnie z ulg studenckich?

Wiem, że od biedy mogłabym zapytać w dziekanacie, ale trochę to wszystko pogmatwane. Zastanawiam się czy to w ogóle ma sens. Ktoś był w podobnej sytuacji?
Jak to widzicie?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez marioosh666 (2013-12-01 11:36:53)

Odp: Studia dzienne dla legitymacji, a praca na drugim końcu Polski.

W CV nie musisz się chwalić, że studiujesz dziennie. Podaj nazwę uczelni, kierunek i datę rozpoczęcia, a swoją skomplikowaną sytuację wyjaśnisz pracodawcy na rozmowie kwalifikacyjnej. Pomyśli, że stamtąd pochodzisz i studiujesz zaocznie. Koszty zatrudnienia są mniejsze, ale będziesz miała umowę zlecenie, więc nie wiem czy warto.

Co do legitymacji - nie płacisz za studia, więc poczekaj aż sami Cię skreślą albo napisz podanie 1 kwietnia. Legitymacji nikt Ci siłą nie zabierze i oddasz ją dopiero przy okazji wypełniania obiegówki.

3

Właśnie, o to chodzi, że jakby zatrudnił mnie w styczniu to do marca inna umowa, a potem inna?
Wiem, że na rozmowie wyjaśnię, ale jeżeli będą szukać kogoś na cały etat i zobaczą, że mam te studia (nawet i zaocznie) to mogą mnie nie chcieć i nawet na taką rozmowę nie zapraszać...

4

Dzisiaj to już nie ma większego znaczenia. Ludzi po studiach zatrudnia się na umowę zlecenie. Kwestia tego, że od kwietnia, czyli jak stracisz status studenta, będą Ci zabierać ok. 200 PLN na ubezpieczenie zdrowotne, ale pracodawca może zaproponować podwyżkę o te 200 PLN, bo i tak wyjdzie na swoje. Przy umowie o pracę nie ma znaczenia czy studiujesz czy nie, bo koszty zatrudnienia są takie same. Jak chodzi o większą dyspozycyjność dla pracodawcy to możesz nie wpisywać tych studiów, a ze zniżki i tak korzystać.

Podsumowując, jak widzisz ofertę pracy na umowę o pracę to może nie pisz o studiach, a przy umowie zleceniu napisz i będzie po problemie.

5

Dziękuję bardzo za podpowiedzi. smile

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Studia dzienne dla legitymacji, a praca na drugim końcu Polski.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024