Mam dwa wykastrowane kocury. Wszystko było super od dwoch lat.
Ostatnio, jekieś 3 tygodnie jeden z nich zaczął sikać w rózne miejsca domu. Dodam, że jest zdrowy. To podobno psychika.
Moze macie jakies doswiadczenia w tym temacie.
Baaaardzo prosze o radę!
Kot nie wykastrowany sika aby zaznaczyć teren, najczęściej w wakacje.. wiadomo..
..A nie opiekujesz się gdzieś na podwórku innymi kotami, lub głaszczesz od sąsiada.
1. Kot może czuje się zagrożony, dlatego zaznacza swój teren.
2. Może w jakiś sposób chce zwrócić uwagę na siebie, czuję się np. zazdrosny o drugiego kocura.
3. Czy zmieniałaś żwirek lub kuweta dla kota? Lub jakieś nowe meble, przemeblowanie było w mieszkaniu?
Czy weterynarz stwierdził, czy ty sama że kot jest zdrowy? A czy weterynarz stwierdził że to może psychika?
Dzięki za`odpowiedź,
weterynarz po badaniu moczu i kota stwierdził, ze zdrowy.
Koty nie wychodza z domu, ja nie glaszczęinnych kotów.
Do domu przybyła nowa osoba -sympatia corki -może to on jest przyczyna.
Myśle o zmianie żwirku lub kuwety. dobrze? Od czego zacząć?
Może przyczyną tak jak pisałaś jest nowa osoba przebywająca w waszym domu.
Jeśli chodzi o żwirek, to trzeba to dokładnie przemyśleć, bo jeśli zmienisz to może drugi kot tego nie zaakceptować i on zacznie obsikiwać mieszkanie. Wydaje mi się że najpierw można spróbować przenieść kuwetę w inne miejsce.
Przyjrzyj się kotu, jeśli znajdziesz miejsca które obsikuje najczęściej to warto jest opryskiwać jakimś odstraszaczem (może być np. dezodorant o ostrym zapachu)
Może coś mi jeszcze wpadnie do głowy to napisze.
mam tego świadomość,
na razie zostawiłam odkryta kuwetę,
potem zmienie zwirek i zobacze.
Moge tez wywieść koty na dziełkę.
Sama nie wiem co najważniejsze!
a dlaczego wykastrowałaś te koty? rozumiem kotki ale koty? przecież nie będziesz miała kociątek
7 2009-07-27 21:42:35 Ostatnio edytowany przez Aniuska (2009-07-27 21:43:40)
sarenka ja Ci to wyjaśnie.
Ja mam kocura nie wykastrowanego.
Kocur taki w czasie wiosny ma chcice na kotki prawda? Walczy z innymi kotami o nie i o swoj teren. W tej chwili moj kocurek wygląda tragicznie - cały w ranach.
Najczęsciej kastruje sie kocury wasnie po to by nie obsikiwaly mieszkania - czyli nie zaznaczały swojego terenu. Takiego kot dodatkowo jest spokojenieszy i nie jest typowym dachowcem.
Jeszcze o kotach, Sarenka pytała o kastrowanie kotów
-mam trzy kocury. Jeden mieszka z synem dwa ze mną.
Musiałam je wykastrować, bo zaczynały znaczyć teren. Zapach po takim sikaniu jest trudny do usunięcia, a niestety jest to kocia natura. I kot się męczy. Moje koty nie wychodza z domu (mieszkam w miescie) więc nie było innego wyjścia.
Wydawało mi sie, że wszystko już wiem o kotach, aż tu nagle ta sprawa z tym sikającym.
Aniuska, sprawdzałaś działanie dezodorantu? Czy kot czasem nie bedzie chciał zabić tego zapachu swoim?
Oj, kup koniecznie preparat Sto Kot, popryskasz miejsca gdzie sika i już tam nie podejdzie, preparat ten odstrasza koty od niepożądanych miejsc, a można go kupić w Komforcie.
Sto Kot czy Stop Kot?
I czy jest szansa, że uchronię moją skórzana kanapę i czy to coś ma zapach?
Oprócz pytań składam podziękowanie za radę!
Oczywiście, że uchronisz, to jest środek wyprodukowany na bazie wyciągu roślinnego, absolutnie nie jest szkodliwy dla ludzi, roślin i zwierząt. Stop Kot się nazywa, zjadłam jedną literkę ![]()
biedny kotek, przyrodzenia się pozbył to wielka tragedia dla mężczyzny ![]()