Nienawiść do samej siebie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Nienawiść do samej siebie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1 Ostatnio edytowany przez koniczynka361 (2013-11-11 22:32:28)

Temat: Nienawiść do samej siebie

Pomocy!
Pierwszy raz pisze coś takiego więc prosze o wyrozumiałość smile Musze się wygadać...sama nie wiem może to jest krzyk wołania o pomoc

Mam 17 lat (za niecale 3 miesiące 18). I poprostu się nienawidze.
Za wszystko się obwiniam, wszystko co mi nie wyjdzie jest moją winną.
Gdy mi coś nie wyjdzie nawet w błahej sprawie to trace chęć do życia. Często wpadam w depresje. Często, również popełniam "gafy" i mam wrażenie ze wszyscy to widzieli. W takich momętach mam ochote zapaść się pod ziemie. Pewnie wyolbrzymiam niektóre sprawy ale nie potrafie przestać o tym myśleć. Rówież gdy ktoś na mnie patrzy to mam wrażnie ze się ze mnie śmieje. A głównie mężczyżni. Nie wychodzi mi w miłości.
Nie raz ktoś mi mówił ze jestem zgrabna, mam ładną sylwetke ale ja sama uważam się za brzydką. Np. gdy zrobie sobie zdjęcie na początku myśle ok a na następny dzień patrze na nie z odrazą.Jestem blondynką, chudą średniego wzrostu (około 163cm). Nie mam nic do swojej wagi ale nie lubie twarzy. Porównuje się do innych dziewczyn i się dołuje bo nie mam tak długich nóg jak ona albo takiego nosa( nos jest moją nawiększą zmorą)
Normalnie śmieje się, bawie jak normalna nastolatka i jak jestem z przyjaciółmi to jest ok. Jednak jak zostaje sama to cząsto płacze. Nie umiem poradzić sobie z problemami i za to siebie nienawidze.
Jak już wspomniałam kolejną sprawą która mnie przybija to moje relacje z płcią przeciwną. Jestem nieśmiała i do tego zakochuje się w nieodpowiednich a także nie osiągalnych dla mnie chłopakach.  Ostatnio zauważyłam ze z mojej rodziny wszyscy kogoś mają. A ja zostałam sama.Bo kto by mnie chciał?
Moją największą pasją jest taniec. Lubie tańczyć aby poprawić sobie nastrój. Jestem także ogromną marzycielką i wyobrażając stwarzając sobie nadzieje we własnym umyśle ranie samą siebie bo w końcu zderzam się z rzeczewistością.
Ale się rozpisałam. Za blędy przepraszam ale pisane w pośpiechu.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nienawiść do samej siebie

Chyba jednak jesteś ładną dziewczyną, ale tego nie widzisz bo patrzysz na swoje odbicie przez pryzmat swoich porażek.
Czy zawsze tak było że się obwiniałaś, że uważałaś że inni się z Ciebie śmieją? A może to tylko przejściowy etap?
Gdzieś musi być przyczyna Twoich kompleksów. Na przykład, czy rodzice dobrze Cię traktowali, okazywali Ci miłość?
Dobrze, że lubisz tańczyć, dzięki temu zachowasz ładną figurę, będziesz się ładnie poruszać,
ale najważniejsze że to sprawia Ci radość, a uśmiech jest ważnym składnikiem urody.

3

Może po prostu musi ci to przejść. Wiesz, dorastanie, trudne decyzje, burza hormonów
Przestań się obwiniać - obwiń się raz i idź do przodu smile

4

takiwiatr napisał/a:

Gdzieś musi być przyczyna Twoich kompleksów. Na przykład, czy rodzice dobrze Cię traktowali, okazywali Ci miłość?

Może coś w tym jest. Nie powiem że rodzice mnie żle traktowali. Zazwyczaj miałam rzeczy które chciałam, czasem mi na wiele pozwalali. Jednak raczej mnie nie chwalili np. za dobre oceny czy sukcesy w konkursach. Moge powiedzieć ze przez długi okres czasu starałam się mieć dobre oceny aby moi rodzice byli ze mnie dumni. Teraz wiem ze ucze się dla siebie. Nie mam do nich o to żalu może robili to abym była silniejsza tak jak to kiedyś się robiło...
Nie lubie być w centrum uwagi ale przez to się boje ze ominie mnie coś bardzo ważnego. Że np przez to będe sama.

5

Widocznie rodzice byli bardzo wymagający, oczekiwali od Ciebie najwyższych ocen, a kiedy coś się nie udało
to okazywali niezadowolenie. Po prostu miałaś poczucie, że na ich miłość musisz zasłużyć.
Z tą twarzą i nosem może być tak: wchodzisz do łazienki, oświetlenie jest takie sobie, zbliżasz twarz do lustra
i wtedy widzisz swoją karykaturę: nos wydaje się większy, a do tego Ty robisz niezadowoloną minę.
Każda modelka by się załamała! Teraz rób tak: uśmiechnij się to swojego odbicia i powiedz coś w rodzaju:
"nie masz pojęcia jak Cię lubię!", może nawet kilka razy. Jeśli chodzi o gafy, to czasem dobrze
jak się niechcący wydarzy, bo wtedy coś ciekawego się dzieje i dowiadujemy się czegoś nowego.
Dobrze, że nie lubisz być w centrum uwagi: osoby które pchają się na pierwszy plan są przez to odpychające.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Nienawiść do samej siebie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024