Mrożenie brokułów i kalafiora - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Mrożenie brokułów i kalafiora

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Mrożenie brokułów i kalafiora

Czy można samodzielnie zamrozić surowy kalafior lub brokuły?

Znam mrożone "sklepowe" brokuły, jednak jestem ciekawa czy udałoby się to także w domowych warunkach.
Próbowałyście mrozić te warzywa?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mrożenie brokułów i kalafiora

ja mroze praktycznie wsyztskie warzywa smile
kalafiora czy brokuly myje, osuszam, rozdzielam na czastki mniejsze, do woreczka i mroze

niektore warzywa lekko podgotowuje albo przelewam wrzatkiem, np groszek czy fasolke szparagowa

3

Dzięki, Ikaa smile
Bałam się, że nie będą jadalne po zamrożeniu big_smile

4

Po zamrożeniu raczej nie, chyba, że chcesz sobie zęby na nich połamać big_smile

Co do Twojego pytania to u mnie w domu robi się dokładnie tak, jak napisała Ikaa i później warzywa są dalej jadalne, więc bez obaw możesz zamrażać smile

5

Skoro jest odzew big_smile  pytam dalej smile
Do mrożenia warzyw lepiej używać woreczków specjalnie do tego przeznaczonych, czy mogą to być zwykłe śniadaniowe? W ogóle wyczuwacie jakąś różnicę w smaku warzyw(może inną niż smak?) zależną od opakowania?
Ja woreczków do mrożenia używam tylko do owoców. Po nich owoce zachowują kształt i soczystość przez co nadają się do deserów, szczególnie jako jadalne dekoracje big_smile

6

U mnie mrożą albo w zwykłych śniadaniowych, albo w takich do mrożenia, na których jest specjalne miejsce do napisania co w nim jest. Żadnych innych, specjalnych do mrożenia warzyw nie używamy więc czy jest jakaś różnica nie wiem.

7

ja tez bez roznicy, jak mam takie specjalne to w takich, ale jak mi braknie to w zwyklych i jest git, roznicy nie ma
jedynie moze te do mrozenia sa grubsze, a takie zwykle czasem mi sie przerywaja i targaja, albo rozrywaja, jak np w zamrazalniku sie skleja jeden z drugim

ale jesli chodzi o smak itd to roznicy nie ma

8

Dzia big_smile

9

Większość warzyw można mrozić,ja też tak robię mrożę np.pokrojoną marchewkę,pietruszkę,por,a nawet posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek.Co do woreczków to nie ma większej różnicy jedynie grubość woreczka jest różna jak już zostało wcześniej wspomniane.

10

A to dziwne. Ja zamroziłam kalafior,różyczki dałam do woreczka foliowego. Gdy go po ok tygodniu czasu wyciągnęłam żeby go ugotować na obiad był,no nie napiszę że zepsuty ale sciemniał i miał nie fajny zapach. Podobny do alkoholu.
Wydaje mi się że nie mrozi się surowego kalafiora. To tak samo gdybyśmy wystawili go na mróz w zimie-wiadomo że nie będzie już wtedy nadawał się do jedzenia.

11

Ja mrożę wszystkie warzywa także por i grzyby i owoce w pojemnikach . Raz zamroziłam ogórki na mizerię ale nie są dobre zdecydowanie wolę z świeżych ogórków.

12

GORKA może podkręć zamrażalnik??? Bo może długo Ci się zamrażał-słaba temperatura(-). Słyszałam, że powinno się przelać czy zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie warzywa przed zamrożeniem. Ja tego nie robię a mrożę wszystko nawet botwinke już mam zamrożoną wink

A takich warzyw jak ogórków czy pomidorów to raczej nie powinno się zamrażać-raz, że są dostępne cały rok a dwa to sama woda więc można się domyśleć.. Lepiej coś z nich zrobić do słoików.

Ja to w ogóle marze o jeszcze większej lodówce z wielkim zamrażalnikiem bo mi się wszystko nie mieści co bym chciała big_smile Zamrażalnik wiecznie pełny a w lodówce kilka rzeczy:P

Też mroże koperek, pietruszke i maggi potem ucinam kawałek do zupy. Por pokrojony-zawsze w zimę wyciągam rozmrażam i robię surówkę do obiadu-por chroni przed przeziębieniem:) Owoce to już jak leci wiśnie, truskawki, żurawine, jagody.
A z grzybów zawsze mroże kurki i prawdziwki a resztę suszę.

13

Karolcia_20 napisał/a:

GORKA może podkręć zamrażalnik??? Bo może długo Ci się zamrażał-słaba temperatura(-). Słyszałam, że powinno się przelać czy zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie warzywa przed zamrożeniem. Ja tego nie robię a mrożę wszystko nawet botwinke już mam zamrożoną wink

A takich warzyw jak ogórków czy pomidorów to raczej nie powinno się zamrażać-raz, że są dostępne cały rok a dwa to sama woda więc można się domyśleć.. Lepiej coś z nich zrobić do słoików.

Ja to w ogóle marze o jeszcze większej lodówce z wielkim zamrażalnikiem bo mi się wszystko nie mieści co bym chciała big_smile Zamrażalnik wiecznie pełny a w lodówce kilka rzeczy:P

Też mroże koperek, pietruszke i maggi potem ucinam kawałek do zupy. Por pokrojony-zawsze w zimę wyciągam rozmrażam i robię surówkę do obiadu-por chroni przed przeziębieniem:) Owoce to już jak leci wiśnie, truskawki, żurawine, jagody.
A z grzybów zawsze mroże kurki i prawdziwki a resztę suszę.

No niewiem karolciu czemu tak mi się stało.

A jeżeli chodzi o zamrażalnik to też mam taki problem jak ty - że jest za mały.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Mrożenie brokułów i kalafiora

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024