Zastanawiam się, czy można wyprosić Boga o coś,czego pragniemy,a nie jest to dla nas dobre? Pamiętam,że kiedyś na lekcji religii usłyszałam od siostry zakonnej,że jeśli długo prosimy o coś Boga,a On wie,że nie jest to dla nas dobre,to w końcu, posłucha naszej woli.
Jest pewna "rzecz",o którą modlę się,lecz zastanawiam się w jaki sposób powinnam to robić?
Kiedyś słyszałam takie zdanie, że jeśli Bóg chce nas ukarać to spełnia nasze prośby ![]()
Nie jestem wzorem ani wyrocznią w kwestiach wiary, ale z tego czego mnie uczono wynika, że można prosić Boga o różne rzeczy i jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań to Bóg nas wysłucha. Ale oczywiście powinnaś starać się z całych sił, a nie np. modlić, żeby pieniądze z nieba spadły ![]()
Zastanawia mnie tylko, o co właściwie prosisz? Nie jest to dobre w oczach Boga, ale w twoich jest?
November,mysle ze sama odpowiedzialas na swoje pytanie.
Napewno i zawsze trzeba miec nadzieje ze to o co prosimy bardzo mocno,Bog nam to ofiaruje,ale skoro masz watpliwosci co do tego czy to jest dobre czy zle dla ciebie to Bog zawsze Wie to lepiej od Ciebie.On Cie zna lepiej niz Ty sama siebie znasz.Z tego wynika ze Bog Jedyny wie Najlepiej co jest dla Ciebie dobre.
Nie probujmy nawet zrozumiec Woli Bozej bo nie mozemy tego objac swoim rozumem,tym samym nie zawsze mozemy sie zgadzac z Wola Boza.Ale jesli doswiadczamy ciezkich sytuacij w zyciu,lub nie dostajemy przez dlugi czas tego o co prosilmy,nie znaczy ze Bog o nas zapomnial lub nie ma czasu dla nas.Bog przekazal nam w swoich ksiegach ze bedziemy sprawdzani np: czy nasza wiara jest wystarczajaco silna aby przeczekac ciezki okres,bo wiekszosc czesto sie zalamuje i ma roznego rodzaju pretensje-dlaczego wszystkim na okolo jest dobrze,tylko mi sie zle dzieje.
Powiem z wlasnego doswiadczenia,ze najlepiej zacisnac zeby,nie narzekac i powiedziec-Ufam Ci Panie bez wzgledu co Postanowisz.
Zycze Ci duzo Wiary i Zaufania do Boga.