Cześć kobietki ! Coraz bardziej rozważam założenie własnej firmy tutaj - w Holandii chociaż jestem tu stosunkowo krótko bo rok czasu. Czy jest może na forum ktoś taki jak ja?? Tzn. chodzi mi o osobę, która prowadzi własny biznes za granicą (niekoniecznie w NL)? Taka praca coraz bardziej wydaje się być najlepszym dla mnie rozwiązaniem. Wolałabym pracować u siebie i inwestować we własną firmę. Myślałam o firmie sprzątającej. Trochę muszę język jeszcze podszkolić. Sprzęt częściowo już posiadam. Dokupienie "reszty" to już nie problem. Biznesplan.. mnie czeka i tutaj trochę się obawiam, jak pisze się takie rzeczy tutaj, ale cóż jeszcze się nie orientowałam. Gdyby znalazł się ktoś kto miał styczność z pisaniem własnego planu na biznes w Holandii chętnie porozmawiam tutaj albo poproszę numer tel. do kontaktu jeśli to nie problem
Z zawodu jestem kosmetyczką. Jednak nie mam doświadczenia. Po szkole od razu wyjechałam do Holandii, dlatego pomyślałam o takiej firmie. Pozostaje jeszcze pytanie. Sprzątać wszędzie? Biura? Firmy? Instytucje typu: przychodnie lekarskie, apteki, szkoły? Mieszkania prywatne? Co byście Wy wybrały? Okroić pole działania czy wręcz przeciwnie poszerzyć? Co sądzicie?
Jak sprzątać? To pytanie do doświadczonych.. Wiadomo ma być szybko i tak jak w umowie. Macie jakieś własne metody?
Jeżeli byłyby to mieszkania prywatne? Zacząć od najgorszego czyli kuchnia, toaleta, łazienka? Bo wiadomo, że tam chcemy mieć najczyściej? Czy dobrze myślę? Wtedy reszta (parapety, meble, stoły - wycieranie kurzu). Odkurzanie i mycie podłóg na końcu, wyrzucenie śmieci, a co z oknami? Przecież wszystkiego na raz się nie da jeśli jest duży dom, a tym bardziej tutaj w Holandii okna są naprawdę wielgachne. Przynajmniej tu gdzie ja mieszkam mam same budownictwo szeregowe albo domy wolno stojące. Sama mam w domu takie okna "wystawowe" więc wiem co to znaczy i tego obawiam się najbardziej, aczkolwiek wiem, że tutaj specjalne firmy myją na zewnątrz okna, a więc na logikę myłabym tylko jedną stronę uff Na okna poświęcić osobny dzień jeśli są duże. Chyba najlepiej to zapisać od razu w ten sposób albo zapisać, że osobny czas na to muszę mieć? Nie mam doświadczenia bo w takiej firmie nie pracowałam. Poproszę więc o cenne rady i przede wszystkim jak ocenić ile czasu będę potrzebowała na dany dom/firmę? Co zrobić jeśli klient będzie chciał wszystko w 3 godz. a wiem, że np. nie zdążyłam? Wiadomo nie mam doświadczenia (tyle ile w domu u siebie) więc na początku pewnie będę ciut więcej czasu potrzebowała niż ktoś kto tak pracuje kilka miesięcy. Podpatrzeć czyjąś pracę? Kogoś kto tak pracuje dłużej ode mnie? To chyba też dobry pomysł prawda i porozmawiać z taką osobą? Czekam na komentarze. Pozdrawiam serdecznie
HEJ Ja mieszkam za granica tylko w Irlandii, mam kolezanke ktra jest menagerem w takiej firmie sprzatajacej, fakt nie moze zatrudniac ludzi ,musi pytac odgornej, i ktos z gory im ucina godziny itp...moja kolezanka pracuje tylko dla tesko, jej pracownicy i ona sprzataja sklep od 5 rano 3 godziny ,jedna z dziewczyn zostaje jeszcze do 9 i pozniej ktos kto nie pracowal na rano przychodzi od 9 do 11 a od 11 np osoba ktra juz byla na rano w pracy i tak sie zmieniaja dziewczyny, niestety godzin maja moze z 20 ...,jesli chodzi o kolezanke jest manager wiec ma caly etat i ona kazdego dnia zostaje od 5 do 12 w tym 2 dni wolne ma.
Ja rozumiem ze ty chcesz wlasna firme załorzyc wiec ty bedziesz rzadzic kto ile ma pracowac i ile placic takiej osobie
I tak jak wspomniala wszystkiego robic nie mozesz
ale zobacz sama naswietlilas sobie cel w jakim kierunku mozesz na poczatek zaczac : OKNA
jk wspomnialas sa duze, wrecz ogromne. Zajmij sie myciem okien poprostu firma ktra myje tylko okna. Do wiedz sie co ci bedzie potrzebne, jaki sprzet. Nap ewno mopy i to solidne takie do mycia okien. dobre plyny i nablyszczacze. Srodki ktre po przejechaniu na sucho nie zostawia smug a okno bedzie czysciutkie. Ja mieszkam na domku wiec okna myje sama, ale mieszkalam w aprtamentach gdzie samemu nie mozna bylo umyc okna, musiala firma przyjechac i to zrobic. Moi rodzice w Uk zamawiaja taka firme raz na jakis czas, bo mieszkjaa w aprtamencie przy ulicy i okna otiwraja sie na ulice nie do domu by je mogla wymyc np tylko sypialnia bo w kuchni i salonie sama sobie myje mama okna. I powiem tak przyjechala firma angielska tak wymy li okno ze moja mama sie zalamala ,byloczysciej chyba przed ich przyjazdem.
wiec dobra firma sprzatajaca za granica z profesjonalnymi uslugami to dobry pomysł
Do mycia okien wezma cie biura, sklepy,osoby prywatne. Musialabys miec kilku chłopa i chyba jakis sprzet,co by na wysokosci pozwolil myc, ale mysle ze to z czasem ,puki co skupilabym sie na domach.
Jesli chcialabys tez sprzatac domy lub biura to od tego masz osoby inne. I firma sie kreci. Zatrudniasz 10 osb na poczatek
5 od okien i umawiasz je na zlecenia z oknami a 5 od domów i biór (typu odkurzanie,wycieranie kurzu,wyrzucanie smieci)
I wtedy nie robisz wszystkiego na raz. Ja bym tak zrobiła
tylko kompletnie sie nie znam na tym
powodzenia
pomysły w głowie są ale brak odwagi ...
powodzenia
Thanks for your page! I hope you will continue to have similar posts to share with everyone! Thank you for sharing them.
Kudos ! thanks for sharing such an interesting article in a gentle manner. More over thie website earned excellent Alexa rank. So keep it up and All the best.
Wydaje mi się, że zanim założysz firmę powinnaś się skupić na tym żeby podszkolić język. Jeżeli chcesz być właścicielem to oprócz tego, że będziesz musiała załatwić wszystkie sprawy urzędowe to jeszcze dogadać się z osobami, które zatrudniasz i z tego co rozumiem to będą to Holendrzy, chyba że zamierzasz zatrudniać tylko Polaków?
Powinnaś zastanowić się czy masz wystarczająco funduszy, żeby starczyło Ci na pierwsze dwa miesiące działalności
6 2019-06-28 14:52:52 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2019-06-28 16:52:42)
Jak już założysz firmę, skup się na tym aby jak najlepiej ją rozreklamować. Holandia, Hiszpania, Polska- nie ważne gdzie jesteś, internet jest jeden
Porządny branding, seo, social media- dobrze jest aby zajęła się tym profesjonalna firma. Polecam współpracę z spam, to profesjonaliści w każdym calu.