Nie zdołałam przeczytać całego forum, ale czy jest tu ktoś kto może wpisać/załączyć tekst prawidłowo prawnie skonstruowanej intercyzy? Takiej prawdziwej? Jeżeli wątek już istnieje z góry proszę o przeniesienie mnie do niego. ![]()
Nie zdołałam przeczytać całego forum, ale czy jest tu ktoś kto może wpisać/załączyć tekst prawidłowo prawnie skonstruowanej intercyzy? Takiej prawdziwej? Jeżeli wątek już istnieje z góry proszę o przeniesienie mnie do niego.
Umowa majątkowa (tzw. intercyza)
? formie aktu notarialnego
? sporządzana przez notariusza
? jej zasady są regulowane przez KRiO.
? Małżonkowie mogą rozszerzyć lub ograniczyć wspólność ustawową, ustanowić rozdzielność majątkową lub rozdzielność majątkową z wyrównaniem dorobków.
? W każdym z tych przypadków konieczne jest zawarcie umowy w formie aktu notarialnego.
? Umowę tą w każdym momencie można zmienić.
Rozdzielność majątkowa
? Najczęściej zawierana wśród umów majątkowych.
? Jeśli małżonkowie posiadają majątek wspólny, znajduje się w niej klauzula o jego podziale.
? Małżonkowie określają jakie przedmioty stanowią ich majątek wspólny i jaka jest ich wartość.
? Skutek umowy to powstanie dwóch odrębnych majątków, którymi zarządzają samodzielnie małżonkowie, takim majątkiem mogą zarządzać bez wiedzy małżonka.
Wspólność ustawowa
? Wynagrodzenia(własne) za pracę;
? Dochody z innej działalności zarobkowej (m.in. Umowy zlecenie, o dzieło, indywidualna działalność gospodarcza, kontrakty);
? Dochody z ich majątku wspólnego i z majątków osobistych (m.in. Czynsz za wynajem mieszkania, zyski z udziałów/akcji, odsetki od zgromadzonego kapitału);
? Wierzytelności nabyte w czasie trwania wspólności majątkowej ? wynikające z zarządu majątkiem wspólnym małżonków;
? Prawo najmu do lokalu mieszkalnego, gdy najem został zawiązany w czasie trwania związku małżeńskiego.
Zarządzanie majątkiem wspólnym
? Obowiązkiem małżonków jest współdziałanie w zarządzie majątkiem wspólnym.
Zgoda drugiego małżonka jest potrzebna do:
? Zbycia, obciążenia, odpłatnego nabycia nieruchomości lub użytkowania wieczystego oraz do oddania nieruchomości do używania (najem, leasing) lub pobierania z niej pożytków (dzierżawa, leasing);
? Zbycia, obciążenia, odpłatnego nabycia prawa rzeczowego, którego przedmiotem jest budynek/lokal;
? Zbycia, obciążenia, odpłatnego nabycia i wydzierżawienia gospodarstwa rolnego/przedsiębiorstwa;
? Darowizny z majątku wspólnego drobnych darowizn zwyczajowo przyjętych.
Umowa zawarta przez jednego z małżonków bez wymaganej zgody drugiego będzie ważna, jeśli potwierdzi ją drugi małżonek.
Majątek osobisty małżonka
? Do majątku osobistego wchodzą rzeczy nabyte przez małżonków przed ślubem i nimi można dysponować samodzielnie bez zgody współmałżonka, nawet jeśli to mieszkanie/dom/samochód to rzecz wykorzystywana do zaspokajania potrzeb rodziny (jedyne mieszkanie/auto).
? Jeżeli będąc już małżeństwem dostajemy coś w spadku, to darczyńca musi oświadczyć komu konkretnie przepisuje, czy obojgu czy tylko jednemu, zawsze podczas spisywania testamentu podaje się imię i nazwisko spadkobiercy.
? Przedmioty wyposażenia domowego są objęte wspólnością ustawową.
Do majątku osobistego należą:
? Przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej, oraz te nabyte po przez dziedziczenie, zapis, darowiznę (chyba że darczyńca zapisze inaczej);
? Prawa majątkowe wynikające ze wspólności łącznej podlegającej odrębnym przepisom, oraz te służące do zaspokajania potrzeb osobistych małżonka;
? Prawa niezbywalne, które mogą przysługiwać tylko jednej osobie (prawo dożywocia, do alimentów), oraz przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania/zadośćuczynienia, a także wynagrodzenie za pracę, nagrody, prawa autorskie/własności.
Odpowiedzialność za długi
? Kredyt zaciągany przez oboje małżonków jest wspólnym zobowiązaniem, a odpowiedzialność ciąży na majątku wspólnym i majątkach osobistych każdego z nich. Jeśli dług zaciągnie jedno z małżonków kształtowanie się odpowiedzialności zależy od tego czy drugi małżonek wyraził zgodę, a także na co to zobowiązanie zostało zaciągnięte.
Odpowiedzialność solidarna:
? Każdy z małżonków odpowiada za całość długu, a wierzyciel może dochodzić całości bądź części długu według własnego uznania-z ich wspólnego majątku lub z majątków osobistych
? Odpowiedzialność ta tyczy tych zobowiązań zaciągniętych przez jednego z małżonków ale tylko w sprawach wynikających z zaspokajania potrzeb rodziny (wyżywienie, ubranie, remont, opłaty).
? Jeśli dług został zaciągnięty przed powstaniem wspólności majątkowej lub, gdy dotyczy tylko majątku osobistego jednego z małżonków, wierzyciel może żądać zaspokojenia tylko z majątku osobistego małżonka.
Rozszerzenie lub wyłączenie wspólności
? Można rozszerzyć wspólność ustawową i zdecydować, że jedno z małżonków przenosi na drugiego np. składniki majątku nabyte przed ślubem (dom, auto), albo że do majątku wspólnego będą wchodziły przedmioty nabyte w czasie trwania związku małżeńskiego w zamian za składniki ich majątków osobistych.
Niedopuszczalne jest rozszerzenie wspólności na:
? Majątek nabyty poprzez dziedziczenie, zapis lub darowiznę;
? Prawa majątkowe (np. spółki cywilnej)i prawa niezbywalne (służebności osobiste tj. darowizny, spadki);
? Odszkodowania, zadośćuczynienia, wynagrodzenie współmałżonka.
? Małżonkowie mogą dowolnie ograniczyć wspólność ustawową, np. postanawiając, że wygrane z gier i loterii będą stanowiły majątek osobisty każdego z małżonków.
Ustanie wspólności ustawowej
? Od chwili ustania stosuje się odpowiednio przepisy KC o współwłasności w częściach ułamkowych.
? KC stanowi, że każde z małżonków może rozporządzać swoim udziałem bez zgody pozostałych.
? Do rozporządzania wspólnymi rzeczami potrzebna jest zgoda, jeśli jej nie ma, można żądać rozstrzygnięcia przez sąd.
Rozdział majątku z wyrównaniem dorobków
? Interesująca w szczególności dla małżonka, który osiąga niższe dochody i chce zabezpieczyć się przed ewentualnym rozwodem.
? Po zawarciu umowy o rozdzielność majątkową małżonkowie zarządzają odrębnie swoimi majątkami.
? W przypadku rozwodu małżonek, którego dorobek jest mniejszy może żądać wyrównania dorobków przez zapłatę kwoty pieniężnej lub przeniesienia prawa (mieszkania, domu).
? Dorobek małżonka to wzrost wartości jego majątku po zawarciu umowy o rozdzielności majątkowej. Obliczany według stanu majątku z chwili ustania rozdzielności majątkowej i według cen z chwili rozliczenia.
? W przypadku śmierci małżonka wyrównanie dorobków następuje między jego spadkobiercami a małżonkiem żyjącym.
? Spadkobiercy mogą żądać zmniejszenia obowiązku wyrównania, gdy spadkodawca wytoczył powództwo o unieważnienie, rozwód bądź separację.
Podział majątku w sądzie:
? Zawarcie umowy o rozdzielność majątkowej wymaga zgody obojga, gdy jej nie ma pozostaje droga sądowa, można żądać takiego rozwiązania tylko z ważnych powodów (tj. separacja, która uniemożliwia im wspólne zarządzanie majątkiem, trwonienie majątku przez jedno z małżonków, nadużywanie alkoholu i narkotyków
Kiedy intercyza nie pomaga
? Zawieramy ją przede wszystkim by uniknąć odpowiedzialności za długi, jednak intercyza odnosi skutek również wobec (m.in. wierzycieli) pod warunkiem, że jej zawarcie i rodzaj był im znany. Jest to wymóg i w przypadku jego nie spełnienia, umowa majątkowa nie ma wpływu na prawa innych osób, szczególnie tych, których prawa zostały ograniczone poprzez umowę majątkową. Przyjmuje się wtedy, że umowa nie została zawarta;
? Małżonkowie nie uciekną od odpowiedzialności, jeśli zawrą umowę już po zaciągnięciu zobowiązania;
? Wierzyciel może zażądać zaspokojenia z majątku wspólnego tylko wtedy, gdy małżonek zaciągnął zobowiązanie za zgodą drugiego. Najprostsze rozwiązanie to zawarcie w kontrakcie klauzuli, że małżonkowie zawarli umowę o rozdzielności majątkowej (wtedy zgoda współmałżonka nie jest potrzebna)
Koszty
Taksa notarialna za sporządzenie umowy przed zawarciem małżeństwa:
400 zł ? maksymalna stawka notarialna za sporządzenie umowy majątkowej między małżonkami
Opłata sądowa:
(200 zł ? kwota uiszczana od pozwu w sprawie o ustanowienie przez sąd rozdzielności majątkowej)
?
Podatki:
Małżeńskie umowy majątkowe nie podlegają podatkowi od czynności cywilnoprawnych. Jednak małżonkowie, którzy zawarli umowę o rozdzielności majątkowej, podlegają odrębnemu opodatkowaniu od osiąganych przez siebie dochodów.
Po ślubie więcej niż przed jego zawarciem.
Kiedy na intercyzę zdecyduje się małżeństwo zapłacą łącznie ok. 530 zł. W tym 488 zł brutto to maksymalna stawka taksy notarialnej za sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego umowę, a 38 zł wyniesie podatek od czynności cywilnoprawnych.
Należy mieć przy sobie dowody tożsamości, a jeśli umowa jest spisywana w trakcie trwania związku małżeńskiego, potrzebny będzie także akt małżeństwa.
W tej sytuacji także koszt będzie wyższy, bowiem zależy od łącznej wartości majątku i jego rodzaju:
wartość majątku do 3 tys. zł - 100 zł;
powyżej 3 tys. zł do 10 tys. zł - 100 zł + 3% od nadwyżki powyżej 3 tys. zł;
powyżej 10 tys. zł do 30 tys. zł - 310 zł + 2% od nadwyżki powyżej 10 tys. zł;
powyżej 30 tys. zł do 60 tys. zł - 710 zł + 1% od nadwyżki powyżej 30 tys. zł;
powyżej 60 tys. zł do 1 mln zł - 1 010 zł + 0,4% od nadwyżki powyżej 60 tys. zł;
powyżej 1 mln zł do 2 mln zł - 4 770 zł + 0,2% od nadwyżki powyżej 1 mln zł;
powyżej 2 mln zł - 6 770 zł + 0,25% od nadwyżki powyżej 2 mln zł, nie więcej jednak niż 10 tys. zł.
Poniżej będzie reszta
Dziękuję "Powrót" dokładnie to czego oczekiwałam. Bardzo Dziękuję. Czy mogę zadać kilka dodatkowych pytań?
jak powinien wyglądać pełny tekst intercyzy? tak do przedstawienia mu. Bo on wie: nie podpiszę Ci żadnego kredytu, to co moje to moje, a to co Twoje, to Twoje nie jest moim. To co moje to moje i żaden Twój komornik nie sięgnie po to, bo mimo że ja udaję, to Ci nie ufam.
Dziękuję "Powrót" dokładnie to czego oczekiwałam. Bardzo Dziękuję. Czy mogę zadać kilka dodatkowych pytań?
jak powinien wyglądać pełny tekst intercyzy? tak do przedstawienia mu. Bo on wie: nie podpiszę Ci żadnego kredytu, to co moje to moje, a to co Twoje, to Twoje nie jest moim. To co moje to moje i żaden Twój komornik nie sięgnie po to, bo mimo że ja udaję, to Ci nie ufam.
Jak już zostało wyżej wspomniane, umowa majątkowa małżeńska musi zostać zawarta w formie aktu notarialnego, co oznacza, że sporządzi ją dla Was notariusz, kiedy się razem do niego wybierzecie. Wcześniej wystarczy przygotować sobie ogólne założenia - jakiego rodzaju umowę chcecie zawrzeć, a następnie w jaki sposób podzielić majątek wspólny tak, aby przed notariuszem nie dochodziło do nieporozumień.