Witam. Moje pytanie jest proste. Kto był w Bułgarii?
Jeżeli są tu takie osoby, które tam były, to proszę mi opowiedzieć coś o tym kraju
Jacy są bułgarscy mężczyźni, jakie są bułgarskie kobiety, jaki generalnie jest ten kraj I oczywiście czy podobało Wam się tam.
Witam. Moje pytanie jest proste. Kto był w Bułgarii?
Jeżeli są tu takie osoby, które tam były, to proszę mi opowiedzieć coś o tym kraju![]()
Jacy są bułgarscy mężczyźni, jakie są bułgarskie kobiety, jaki generalnie jest ten krajI oczywiście czy podobało Wam się tam.
Byłem tam wiele lat temu, jako dziecko. Jeżeli dobrze sięgam pamięcią rzecz miała miejsce w roku 1978. Bułgaria należy do państw bałkańskich. W związku z powyższym bułgarskie kobiety i mężczyźni posiadają cechy charakteru typowe dla duszy bałkańskiej. Od czasów mojego tam pobytu wiele się tam zmieniło. Przeglądając oferty biur podróży widzę pełne uroku hotele z bardzo dobrze zagospodarowanymi plażami. Czy spodobała mi się wtedy Bułgaria? Owszem, ale nie poczułem tego czegoś wyjątkowego. Tak jak w przypadku innego kraju bałkańskiego.
Co cię urzekło w Bułgarii, że zainteresowałaś się tym krajem?
Byłam w zeszłym roku. Znalazłam bardzo nie drogą wycieczkę z alfa staru i bez namysłu poleciałam, chociaż do Bułgarii nigdy specjalnie mnie nie ciągnęło. Konkretnym celem był Słoneczny Brzeg. Jacy są ludzie? Bardzo sympatyczni, ale też miałam wrażenie, że tacy stanowczy... oczywiście bawią się, imprezują i są wyluzowani, ale do tego mają w sobie coś co naprawdę może się spodobać. Ja lubię temperamentnych ludzi. Kuchnia smaczna, chociaż wolę Polską. Plaże czyste, a woda bajeczna! Teraz jak sobie o tym myślę to z wielką chęcią wskoczyłabym do niej chociażby w tej chwili!
5 2013-10-29 11:43:26 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2013-10-29 12:36:20)
Jeżdżę niemal co roku od wielu lat.I nie polecam takich miejsc jak moja poprzedniczka czyli np Słonecznego Brzegu.
Bułgarzy lubią Polaków,albo jeśli tak mogę napisać- wolą Polaków niż Ukraińców na przykład.Ponieważ jeździ tam wielu Ukraińców,my na ich tle (nie wiedzieć czemu) wypadamy bardzo dobrze.Jakie są kobiety i jacy mężczyźni zależy w dużej mierze od regionu.Zazwyczaj jeżdżę w okolice Nesebyru i tu jest dość europejsko- czyli kobiety traktowane są na równi z mężczyznami (chodzi mi oczywiście o "lokalne" kobiety).Jakiś czas temu byłam w Achtopolu- przy granicy tureckiej.Gospodarz bardzo przyjazny,do tego stopnia,że zaprosił nas na urodziny swej żony(zauważcie- on zaprosił,nie- jubilatka).Żona cały wieczór spędziła w letniej kuchni donosząc co chwilę dania i przekąski gościom.Jestem już w stanie trochę się dogadać z Bułgarami więc spytałam dlaczego tak jest.Sofia- żona powiedziała mi,że tutaj kobieta jest traktowana jak w pobliskiej Turcji- nie siada przy stole z gośćmi i generalnie nawet na swojej imprezie robi za kelnerkę.
Stojan- gospodarz był bardzo nam przyjazny,pogadalismy sobie o dawnych czasach gdy z Bułgarii Polacy przywozili rajstopy i różane perfumy.Co rano przynosił nam świeże ogórki(coś jakby krzyżówka ogórka z cukinią- pychotka) i świeże kozie mleko.
Mnie odpowiada i podoba się tam prawie wszystko:kuchnia,piwo,owoce i warzywa,niesamowite zabytki i krajobrazy,mentalność- spokój i brak uprzedzeń w stosunku do obcych.
Jedyne co mi się nie podoba to łazienki.W pensjonatach i dobrych hotelach nawet nie ma brodzika (o kabinie nie wspomnę) tylko prysznic z którego woda się leje na całą łazienkę:umywalkę i toaletę.Ścieka dość powoli bo zazwyczaj podłoga nie ma odpowiedniego nachylenia i woda zostaje gdzieś za toaletą.Jesli ktoś chce skorzystać z toalety po tym jak ktoś inny brał prysznic to najlepiej jak wejdzie w kaloszach:)
Ja byłam świetnie spędziłam wakacje, fajna pogoda i ważne że pewna, mnóstwo knajpek, klubów i atrakcji
Z Polakami to różnie bywa w Bułgarii, jeśli mam być szczera. W trakcie sezonu panowie polują na Polki, bo panuje przekonanie, że są łatwe i dobre w łóżku. Dużo osób nie przepada za Polakami, ale jest też mnóstwo, którzy mają zupełnie odmienne zdanie. Mieszkałam w Sofii przez blisko rok. Nie spotkałam się z jakąś szczególną nienawiścią, wręcz odwrotnie. Któregoś razu, kiedy nie skasowałam biletu w tramwaju i tłumaczyłam się czemu tego nie zrobiłam, kontroler mi powiedział coś takiego: oooo, ma pani jakiś dziwny akcent, taki mało bułgarski, skąd pani jest? Po usłyszeniu, że jestem pół Polką i pół Bułgarką dodał: naprawdę jest pani z Polski? My tutaj, w Bułgarii, bardzo lubimy Polaków. Ok, proszę wysiąść, nic pani nie zrobię z powodu tego biletu. Proszę sobie poczekać na następny tramwaj. I proszę pamiętać o zakupie biletu.
Jeśli chodzi o samą Sofię polecam cerkiew Aleksandra Nevskiego. I centrum miasta. Jest trochę miejsc wartych zobaczenia mimo nędzy i wielu bezdomnych psów.
Ja byłam w Złotych Piaskach rok temu i naprawdę fajnie się bawiłam. Pogoda była super przyjechałam z piękną opalenizną Ludzie mili i przede wszystkim koszty takich wakacji nie są jakieś ogromne. Wole pojechać do Bułgarii na 2 tygodnie, za te same (albo i mniejsze) pieniądze, bo większa gwarancja że będzie słoneczko, niż siedzieć nad polskim morzem i modli się o pogodę i to za dużą kasę.
To trzeba przyznać - o wiele bardziej opłaca się pojechać do BG na wakacje. Jest nieco taniej i pogoda niemal w 100% dopisze.
Bardzo dziękuję za wspaniałe wypowiedzi
Zainteresowałam się tym krajem, ponieważ mój mąż jest Bułgarem i na święta planujemy tam jechać odwiedzić teściową.
Chciałam poznać opinię Polaków o Bułgarii.
W razie czego zapraszam na priv - trochę o Bułgarii wiem ze względu na ojca Bułgara.
??????? ??? ;-)
igla16, napisałam do Ciebie maila.
Wiem, już odczytałam i odpisałam. ;-)
Ja też polecam wakacje w Bułgarii. Głównie ze względu na kuchnię. Było pysznie, a przy tym zdrowo co jest raczej trudnym do uzyskania połączeniem Do tego całkowity luz i brak stresu w relacjach z tubylcami. Chyba to klimat ich tak rozluźnia. Można było pić i palić na plaży. Policja nie czepiała się też rozpalonego ogniska. Raz widziałem przed myjnią jak dwóch facetów się stuknęło, a cała sytuacja zakończyła się bez awantury. Dodam, że byłem w typowo bułgarskim kurorcie. Oprócz Polaków spotkałem tam Czechów i Słowaków - żadnych Anglików, Niemców czy reszty cywilizowanego świata.
Ja też polecam wakacje w Bułgarii. Głównie ze względu na kuchnię. Było pysznie, a przy tym zdrowo co jest raczej trudnym do uzyskania połączeniem
Do tego całkowity luz i brak stresu w relacjach z tubylcami. Chyba to klimat ich tak rozluźnia. Można było pić i palić na plaży. Policja nie czepiała się też rozpalonego ogniska. Raz widziałem przed myjnią jak dwóch facetów się stuknęło, a cała sytuacja zakończyła się bez awantury. Dodam, że byłem w typowo bułgarskim kurorcie. Oprócz Polaków spotkałem tam Czechów i Słowaków - żadnych Anglików, Niemców czy reszty cywilizowanego świata.
Mój mąż ( Bułgar z Warny) mówi, że jest wręcz odwrotnie. Ludzie wysiadają z samochodów na światłach i się kłócą. A jeżeli chodzi o parkingi pod blokami to jest masakra
Mój mąż ( Bułgar z Warny) mówi, że jest wręcz odwrotnie. Ludzie wysiadają z samochodów na światłach i się kłócą. A jeżeli chodzi o parkingi pod blokami to jest masakra
Staneva- mariooosh opisuje jak to bywa turystycznie.Wiadomo,że kurortach są ludzie z innych krajów,że Bułgarzy tam mieszkający muszą być mili bo inaczej nie ściągna do siebie turystów.
Ja niestety na własnej skórze przekonałam się o tym co piszesz.Warna zrobiła na mnie koszmarne wrażenie właśnie ze względu na brak parkingów( pod delfinarium ludzie parkowali na trawie,zastawiając auta a potem robili awantury dzikie przy wyjeździe),na osiedlach nie widziałam parkingów,ludzie parkowali na jednym pasie ulicy i przejechanie taką ulicą to była ekwilibrystyka.Moje dziecko miało wtedy zapalenie pęcherza więc gdy zatrzymywaliśmy się autem by mogła się wysikać zaraz inni kierowcy szaleńczo trąbili i krzyczeli.W centrum Warny w tłumie ludzi moje dziecko zostało stratowane bo nikt nie patrzy pod nogi.
Post przeniesiony:
Czesc dziewczyny, wybieramy sie z chlopakiem na wakacje do Bulgarii.
Czy bylyscie moze? Jakie opinie, wrazenia? Mozna kupic jakies tanie ciuszki?
Dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam
18 2014-07-26 10:18:18 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-07-26 10:44:43)
ja mam takie wrażenie, że Bułgarzy na początku jawią się jako bardzo nieufni, a czasem wręcz nieprzyjmeni osobnicy. Trzeba z nimi trochę pobyć, przełamać pierwsze lody, a potem... jest już cudownie :-) za czasów studenckich jeżdziłam po Bułgarii autostopem, poznałam wielu Bułgarów,bardzo gościnnych i miłych ludzi, choć na początku nic na to nie wskazywało. A ostatnio byłam z spam w Złotych Piaskach już na takich rodzinnych wakacjach, też było super, chociaż te tłumy na plażach i dyskoteki do białego rana to już nie dla mnie :-)
19 2014-07-26 10:41:42 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-07-26 10:44:56)
ja mam takie wrażenie, że Bułgarzy na początku jawią się jako bardzo nieufni, a czasem wręcz nieprzyjmeni osobnicy. Trzeba z nimi trochę pobyć, przełamać pierwsze lody, a potem... jest już cudownie :-) za czasów studenckich jeżdziłam po Bułgarii autostopem, poznałam wielu Bułgarów,bardzo gościnnych i miłych ludzi, choć na początku nic na to nie wskazywało. A ostatnio byłam z spam w Złotych Piaskach już na takich rodzinnych wakacjach, też było super, chociaż te tłumy na plażach i dyskoteki do białego rana to już nie dla mnie :-)
Rozumiem,że chciałaś/chciałeś zareklamować biuro podróży.Niestety,Złote Piaski to zupełnie nietrafiony kierunek jeśli o Bułgarię chodzi.Jeśli nie znasz innych miejsc to raczej na temat zalet wakacji w Bułgarii masz niewiele do napisania.