Witam wszystkie mamy.
Możecie mi podać jakieś przepisy na obiadki i deserki dla 6-miesięcznego dziecka?
Ciągle kombinuję i pomyślałam, że tutaj zapytam.
Witaj,
oto kilka fajnych przepisów. Mój Mały uwielbiał je
ZUPKA JARZYNOWA
pół marchewki - niedużej, kilka plasterków pietruszki, mały ziemniak i pół jabłka
Ugotować do miękkości, dodać pół łyżeczki oleju rzepakowego rafinowanego. Całość zblenderować (zmiksować), ewentualnie przetrzeć przez sitko.
ZUPKA MARCHEWKOWA Z MIĘSEM
Mały por, sześć marchewek, kawałek selera, korzeń pietruszki, gotujemy w wodzie do miękkości. Ziemniaczka gotujemy w osobnym garnuszku z łupinką. Mięsko najlepiej ugotować na parze (dodajemy łyżeczkę mięska na słoiczek 125g). Wszystkie skąłdniki miksujemy blenderem (ziemniaczka wiadomo obieramy po ugotowaniu ze skórki). Przekładamy do słoiczków i mrozimy, ew. wekujemy. Można dodać kaszę jaglaną lub ryż
MUS JABŁKOWO - GRUSZKOWY
Dwa jabłuszka obrać i ugotować. Następnie zmiksować na jednolitą konsystencję, dodać 50 ml soku gruszkowego i zagotować. Dodać 2 łyżeczki kleiku ryżowego, wymieszać
MUS JABŁKOWY
1 duże słodko-kwaśne jabłko
sok jabłkowy klarowny
kleik ryżowy
Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody, by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku
Dziękuję bardzo. Naprawdę super przepisy ![]()
Ja też lubiłam gotować swoim maluszkom ![]()
Na początek startowałam tak jak Wy.
Zupki na włoszczyźnie, z kurczaczkiem, albo bez.
Delikatny rosołek.
Ziemniaczki z marchewką i masełkiem.
Później robiłam także risotto z brokułami, marchewką.
Ziemniaki z rybą.
Makaron ze szpinakiem.
Generalnie dawałam dzieciakom wszystko (stosownie do wieku). I przede wszystkim nigdy nie miksowałam potraw, a tylko rozgniatałam widelcem. To od początku uczy malca przeżuwać.
Wszystko oczywiście gotowane. Używałam głównie piersi, albo mięsa z udek bez skóry(są mniej suche).
Teraz moje dzieci (10 i 2 latka) są wielkimi smakoszami i jedzą wszystko ![]()
5 2013-10-22 18:59:46 Ostatnio edytowany przez Olinka (2013-10-23 13:54:28)
spam
Ja z tej strony czerpie inspiracje w mojej 'maluszkowej' kuchni. ![]()
Dziękuję Wam bardzo ![]()