Poinformowanie szefa o ciąży - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Poinformowanie szefa o ciąży

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Poinformowanie szefa o ciąży

Witam Was smile
Jestem przed rozmową z przełożonym, muszę go poinformować, że jestem w ciąży. Nie ukrywam, że bardzo się nią stresuję. Chciałam się dowiedzieć od Was jak takie rozmowy przebiegły w Waszym przypadku? Kiedy, w którym tygodniu, poinformowałyście szefa? Czy przedstawiłyście mu zaświadczenie lekarskie, że jesteście w ciąży? Jak zareagował?

Wiem, że nie ma określonego czasu kiedy należy to zrobić. U mnie sytuacja jest trochę skomplikowana i obawiam się jak kierownik może na tę wiadomość zareagować, ponieważ 1 października podpisałam umowę o pracę, a teraz poinformuję o ciąży... Ale sytuacja wygląda następująco - pracuję od kwietnia, w lipcu skończyła mi się umowa zlecenie, miałam do wyboru dalsze zlecenie lub umowę o pracę. Wybrałam zlecenie do końca grudnia (teraz wiem, że to był błąd, ale nie przewidywałam takiej sytuacji), ponieważ na zleceniu dostawałam większą pensję, nawet o 300 - 400 zł, a z racji tego, że studiuję, ta opcja wydawała mi się korzystniejsza.

Pod koniec sierpnia, gdy dowiedziałam się, że jestem w ciąży, zapytałam kierownika czy mogę przejść na umowę o pracę (informowano mnie wcześniej, że w każdej chwili mogę zmienić). Powiedział, że ok, ale dopiero od 1 października. Podpisałam ją i teraz... no właśnie. Jestem już w 13 tygodniu ciąży. Brzuszek mi się lekko zaokrąglił, ale jeszcze nie zbyt widocznie. Wypadałoby porozmawiać z kierownikiem, ale jest mi trochę głupio, że najpierw podpisałam umowę, potem mówię o ciąży... Ale wiadomo jakie mamy realia, gdybym powiedziała o tym na zleceniu, to prawdopodobnie nie przedłużyli by ze mną współpracy. Zaznaczę tylko, że pracuję w korporacji, na stanowisku pomocy technicznej dla użytkowników aplikacji internetowej. Jest kilka takich projektów, moim przełożonym jest kierownik, natomiast umowy, pensje są załatwiane przez inną firmę.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Poinformowanie szefa o ciąży

Wiesz, ciężko powiedzieć jak Twój kierownik zareaguje.

Ja powiedziałam w 12 t.c. Chciałam wcześniej, ale nie miałam sposobności wcześniej widzieć się z dyrekcją. Też się obawiałam, bo byłam czwartą dziewczyna w ciąży w przeciągu 2 m-cy. Szefowa była zła, powiedziała tylko "dobrze", ale ja się do tej rozmowy przygotowałam. Powiedziałam, że chcę jak najmniej problemów im przysporzyć, w związku z czym mam już propozycję dziewczyny na zastępstwo oraz, że będę do dyspozycji również na L4 (oczywiście zdalnie) do póki nowa dziewczyna się nie wdrąży, a poza tym póki co nie wybieram się na chorobowe. No i to podziałało. Od razu zmieniła ton. A później poinformowała mnie, że jak będę chciała wrócić to jak najbardziej. (a musze powiedzieć, że umowę pewnie mi przedłużą do dnia porodu). Koleżance przede mną powiedziała z kolei, że nie ma do czego wracać.

3

Ja powiedziałam w 10 tc ale wzięłam zaświadczenie od lekarza o ciąży. Powinnaś raczej mieć bo na "gębę" nic nie ma na tym świecie dobrego. Ja w kwietniu podpisałam umowę na czas nieokreślony a lekko ponad miesiąc później dowiedziałam się o ciąży. Też się stresowałam ale z drugiej strony wolałam sama poinformować niż żeby ktoś spostrzegawczy mnie wyręczył.
Poza tym uczciwość wymagałaby poinformowania szefa o fakcie żeby miał czas na znalezienie kogoś na Twoje miejsce kiedy będziesz na macierzyńskim...

U mnie w pracy reakcja była dobra, nawet bardzo dobra. Nie uciekniesz przed tym a reakcji nie przewidzisz więc nie odwlekaj tego.

4

Ja powiedziałam od razu jak się dowiedziałam, czyli gdzieś w 5tyg, ale to dlatego, że pracuję w warunkach szkodliwych, i tylko w ten sposób mogłam to zmienić.
Moim zdaniem powinnaś powiedzieć teraz, bo i tak się w końcu dowiedzą, a lepiej rzeczywiście dać więcej czasu na znalezienie kogoś na Twoje miejsce

5

Byłam w podobnej sytuacji. Od stycznia do kwietnia pracowałam na umowę zlecenie.  8 maja podpisałam umowę o pracę na czas nieokreślony, a 8 czerwca dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Moi szefowie wiedzieli od razu o ciąży, bo podobno bardzo było po mnie widać tongue Byłam blada jak ściana, zmęczona i przestałam pić kawę smile
No i mało tego - pierwszy trymestr przeleżałam ze względu na bóle skurczowe brzucha. Więc w sumie od razu poszłam na zwolnienie.
Cóż, czasami w życiu tak się zdarza... Przewartościowałam całe życie i ten mały człowiek był dla mnie najważniejszy.
Dbaj o siebie i maleństwo smile
Nie taki szef straszny jak go malują smile

6

Nie stresuj się szefem, ja też myślałam, że zareaguje negatywnie, jednak nie spodziewałam się takiej reakcji jaka była. Powiedziałam przy okazji rozmowy na temat jakości pracy, był szef i szefowa (wspólnie prowadzą firmę), byłam chyba w 14 tygodniu ciąży. Zareagowali bardzo pozytywnie. Sami mają małe dziecko, są bardzo rodzinni i to chyba też wpłynęło na ich reakcję na moją wiadomość. Obecnie z Ich strony mogę liczyć na zrozumienie, większość pracy wykonuję z domu, pracuję kiedy chcę, byle zmieścić się w terminie. Chcę pracować jak najdłużej, dopóki czuję się dobrze i oczywiście mam tak sprzyjające warunki. Często się dopytują jak się czuję, jak się ma Dzieciątko, czy po badaniach wszystko jest w porządku. Wpłynęło to na nasze relacje, bo czuję zrozumienie, pomoc. Odnośnie umów, nigdzie nie jest kolorowo, u mnie jest nieco inaczej, bo mam własną działalność.
Pamiętaj, że strach ma wielkie oczy, nie bój się tej rozmowy. Sama zobaczysz, że to nic strasznego :-) A, jeżeli okazałoby się, że przez to zmienił swoje nastawienie albo powiedział coś niemiłego odnośnie umowy to będzie świadczyło tylko o tym jakim jest człowiekiem. Ciąża to przecież cudowny stan, nosisz w sobie Życie i powinien to szanować, bez względu na umowy, warunki pracy itd. - to akurat jest sprawa drugorzędna.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Poinformowanie szefa o ciąży

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024