ciąża a brak ślubu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: ciąża a brak ślubu

w przyszłym roku urodzę dziecko, z partnerem nie mamy ślubu ale go planujemy, po za tym ja nie pracuje, on też nie ma dochodów. Czy może orientuję się ktoś z Was jak to jest jeśli urodzę dziecko i będziemy mieszkać u moich rodziców- czyje dochody będą brane pod uwagę w związku z otrzymaniem becikowego, rodzinnego itp? czy pozostając w związku z partnerem będziemy rozliczani razem z dzieckiem, czy może jeszcze rodzice do nas? bo z tego co wyczytałam - różne są poglądy na tt.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: ciąża a brak ślubu

Jeżeli nie macie ślubu, nie macie więc wspólnoty majątkowej, stąd też nie możesz być rozliczana, jako żona, gdyż nie figurujecie w danych Urzędu Stanu Cywilnego. Dlaczego niby macie być rozliczani wraz z jego rodzicami? Nawet nie możecie, skoro (przypuszczalnie) nie jesteście tam meldowani to raz, nie masz, ani nie macie wspólnoty majątkowej z jego rodzicami-to dwa, a więc nie ma ku temu żadnych podstaw.

3 Ostatnio edytowany przez luiza121 (2013-10-09 21:45:36)

/

4

Carpathia napisał/a:

Jeżeli nie macie ślubu, nie macie więc wspólnoty majątkowej, stąd też nie możesz być rozliczana, jako żona, gdyż nie figurujecie w danych Urzędu Stanu Cywilnego. Dlaczego niby macie być rozliczani wraz z jego rodzicami? Nawet nie możecie, skoro (przypuszczalnie) nie jesteście tam meldowani to raz, nie masz, ani nie macie wspólnoty majątkowej z jego rodzicami-to dwa, a więc nie ma ku temu żadnych podstaw.

nie z jego, a z moimi? w takim razie ja starając się o zasiłek będę musiała wykazywac dochody moich rodziców i siebie, jego nie wliczając tak?

5

Sprawa jest prosta, nie rozliczysz się ani z twoimi ani z jego rodzicami, jedyną możliwością rozliczenia dziecka razem z rodzicem, jest wtedy kiedy ono się uczy i dostaje stypendium. Innej przynajmniej ja nie znam.

Do becikowego składasz dochód twój i ojca dziecka, twoi rodzice mogą zarabiać nawet po 50 tys miesięcznie ale US to nie interesuje.
Nie wiem skąd u Ciebie tak abstrakcyjny pomysł, chyba że masz 16 lat i nie jesteś pełnoletnia? Wtedy formalnie jesteś na utrzymaniu rodziców.

6

Martyna777 napisał/a:

Sprawa jest prosta, nie rozliczysz się ani z twoimi ani z jego rodzicami, jedyną możliwością rozliczenia dziecka razem z rodzicem, jest wtedy kiedy ono się uczy i dostaje stypendium. Innej przynajmniej ja nie znam.

Do becikowego składasz dochód twój i ojca dziecka, twoi rodzice mogą zarabiać nawet po 50 tys miesięcznie ale US to nie interesuje.
Nie wiem skąd u Ciebie tak abstrakcyjny pomysł, chyba że masz 16 lat i nie jesteś pełnoletnia? Wtedy formalnie jesteś na utrzymaniu rodziców.

tak wiem, nie chodziło mi o rozliczenia tylko o wliczany dochód. szukając po internecie własnie natrafiałam na to iż pisali że jeśli mieszka się z rodzicami to dochód wliczany jest wszystkich członków, dlatego to zbiło mnie z tropu.

7

luiza121 napisał/a:

tak wiem, nie chodziło mi o rozliczenia tylko o wliczany dochód. szukając po internecie własnie natrafiałam na to iż pisali że jeśli mieszka się z rodzicami to dochód wliczany jest wszystkich członków, dlatego to zbiło mnie z tropu.

Bo właśnie teraz tak jest! Tak samo z zasiłkami rodzinnymi- jak nie masz ślubu, ale ociec uznał dziecko, mieszkacie razem, to podajesz jego dochody również. Mam znajomą w MOPSie, u nas w mieście tak to dziala.

A poza tym łatwiej by Ci było iść i się zwyczajnie zapytać.

8

Tak dla jasności-nic skomplikowanego:

Począwszy od 1 stycznia 2013 roku, becikowe zostanie przyznane rodzinom, w których miesięczny dochód po przeliczeniu na jedną osobę będzie poniżej 1922,00 zł. Dotyczy to dzieci urodzonych po tej dacie. Taką zmianę przyjęła Rada Ministrów w projekcie nowelizacji ustawy o świadczeniach rodzinnych. Obecnie, tzn do końca 2012 roku, becikowe w kwocie 1000,00 zł  jest wypłacane na każde narodzone dziecko, co jest niezależne od dochodu, jaki przypada na osobę w rodzinie.

Należy także pamiętać o tym, iż od 1 stycznia 2012 roku, warunkiem otrzymania jednorazowej zapomogi, czyli becikowego, jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego, iż mama dziecka była pod opieką lekarza co najmniej od 10 tygodnia ciąży, aż do porodu. Ponadto, aby uzyskać becikowe, młoda mama koniecznie musi chodzić na kontrolne badania co najmniej raz w każdym trymestrze trwania ciąży.

Wniosek o becikowe oraz wszelkie inne dodatki (m.in. odpis aktu urodzenia i zaświadczenie lekarskie), składa się na piśmie w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej, czyli tam, gdzie następuje wypłata świadczenia. Musi to nastąpić w terminie nie przekraczającym 12 miesięcy od dnia narodzenia dziecka.

Z kolei, czym innym jest fakt ubiegania się o przyznanie świadczeń z pomocy społecznej. Wówczas przy wywiadzie środowiskowym brane są pod uwagę dochody wszystkich członków rodziny- w tym także rodziców, zamieszkujących wspólnie gospodarstwo domowe. Wasz dochód musi zmieścić się w granicy niedawno przyjętego kryterium dochodowego, które wynosi 456 zł-dla osoby w rodzinie, bądź 542 zł dla osoby samotnie gospodarującej. Zważywszy na fakt, iż spełniacie przynajmniej jeden z warunków udzielenia pomocy socjalnej, określonej w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej-którym jest bezrobocie, bądź przypuszczalnie ubóstwo, wniosek taki powinien jak najbardziej zostać rozpatrzony pozytywnie.

9

Martyna777 napisał/a:

jedyną możliwością rozliczenia dziecka razem z rodzicem, jest wtedy kiedy ono się uczy i dostaje stypendium. Innej przynajmniej ja nie znam.

I Ty ponoć jesteś prawnikiem.... Chyba, że pisać zrozumiale nie umiesz. Rozliczenie podatnika w sposób przewidziany na rodzica samotnie wychowującego jest wtedy, gdy nie pozostaje w związku małżeńskim oraz posiada dziecko.

Aby jednak skorzystać z tej formy opodatkowania należy spełnić kilka warunków:

- być ?osobą samotnie wychowującą dziecko?;
- wychowywać w roku podatkowym małoletnie dziecko, dziecko, bez względu na wiek, które otrzymywało zasiłek pielęgnacyjny lub dziecko do ukończenia 25 lat uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty lub w przepisach - Prawo o szkolnictwie wyższym, jeżeli w roku podatkowym dziecko to nie uzyskało dochodów, z wyjątkiem dochodów wolnych od podatku dochodowego, renty rodzinnej oraz dochodów w wysokości niepowodującej obowiązku zapłaty podatku;
- złożyć wspólne zeznanie za rok podatkowy, w terminie złożenia zeznania rocznego, tj. do 30 kwietnia,
- nie prowadzić działalności gospodarczej opodatkowanej podatkiem liniowym 19%, kartą podatkową, ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych (Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie w interpretacji indywidualnej z dnia 23.04.2009 r. nr IPPB1/415-248/09-2/KS) lub podatkiem tonażowym,

W teorii: W wyrokach z 4 lutego 2010 r., I SA/Sz 816/09, z 13 stycznia 2010 r., I SA/Kr 1280/09, sądy wskazały że osobą samotnie wychowującą dziecko jest osoba, która faktycznie sama wychowuje dziecko bez udziału drugiego z rodziców, no ale powiedzmy, że nikt tego nie sprawdza.

Martyna777 napisał/a:

A co ma US do becikowego?

luiza Dla celów przyznania zasiłku rodzinnego wlicza się istotny dochód członków rodziny. Co prawda dziadkowie w rzeczywistości należą do najbliższej rodziny, jednak dla celów świadczeń rodzinnych została sformułowana odrębna definicja rodziny. I tak:

Definicja rodziny dla celów ustalenia uprawnień do świadczeń rodzinnych

Ilekroć w przepisach ustawy o świadczeniach rodzinnych jest mowa o rodzinie - w świetle jej art. 3 pkt 16 - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny:

małżonków,

rodziców dzieci,

opiekuna faktycznego dziecka oraz

pozostające na utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dziecko, które ukończyło 25. rok życia legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy.

Do członków rodziny nie zalicza się natomiast dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko.

10

do becikowego jest potrzebne zaświadczenie z US

do rodzinnego,widać zależy to od MOPSu prawo prawem a każdy robi jak chce

11

Dodatkowo dołączasz do wniosku pisemne potwierdzenie z Urzędu Gminy, bądź Miasta,że becikowe na dzidziusia nie zostało już wcześniej wypłacone.

Ponadto wraz z partnerem, musicie pobrać zaświadczenia o dochodach z Urzędu Skarbowego-tak jak pisała poprzedniczka, dotyczące okresu rozliczeniowego, poprzedzającego złożenie wniosku.

Wiem, jak było w przypadku mojej koleżanki, Ośrodek Pomocy Społecznej, mieścił się w tym samym budynku, co dział świadczeń rodzinnych, stąd też możliwość "udostępnienia", dochodów z Urzędu Skarbowego, do zasiłku rodzinnego, o który być może będziecie się ubiegać. Do "zwykłej" zapomogi na cele bytowe (jeżeli oczywiście byście się o taką ubiegali) niezbędne jest wówczas okazanie się dokumentem, potwierdzającym zatrudnienie-umowa o pracę, bądź świadectwo pracy. Gdy natomiast oboje nie posiadacie, ani dochodów, ani zatrudnienie, konieczne jest wówczas podpisanie oświadczenia, o nieosiąganiu i nieposiadaniu dochodów, pod rygorem odpowiedzialności karnej, za składanie fałszywych zeznań.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024