Jak wygląda matura na świecie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Jak wygląda matura na świecie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Jak wygląda matura na świecie?

Korea Południowa Matura nazywana Suneung zdawana jest tak jak u nas po 12 latach nauki. Różnica jest jednak taka, że egzamin odbywa się zawsze w drugi wtorek listopada. Wszyscy obowiązkowo zdają koreański, angielski i matematykę. Właściwie wszystko identycznie jak w Polsce smile Pozwolę sobie zacytować coś na temat Suneung?a: ?Obawa o wynik egzaminu to jeden z największych powodów depresji i samobójstw nastolatków?. Egzamin uważany jest za najtrudniejszy na całym świecie, hm może i prawda, kto ich tam wie.
Chiny Matura nazywana Gaokao wygląda również tak jak w Polsce, tylko oprócz obowiązkowych przedmiotów uczniowie zdają sześć przedmiotów do wyboru. To dopiero potrafi załamać! W czasie egzaminów w okolicach szkół obowiązuje zakaz poruszania się pojazdów by zapewnić spokój ? u nas by to nie przeszło smile
Węgry Na maturze nazywanej Erettségi uczniowie obowiązkowo zdają węgierską literaturę i gramatykę, matematykę, historię, język obcy i przedmiot do wyboru.
Wielka Brytania Na maturze nazywanej Advanced levels uczniowie wybierają 3 -4 przedmioty, ktorych uczą się na poziomie rozszerzonym. Maturę zdaje się w dwóch etapach w ciągu dwóch ostatnich lat szkoły.
USA Scholastic Assessment Test, lub American College Testing zdawany jest po 12 latach nauki. Egzamin ACT sprawdza wiedzę z języka angielskiego, matematyki, czytania, wiedzy ogólnej i pisania. Egzamin SAT skłąda się z czytania, matematyki i pisania. Jest to chyba najbardziej skomplikowany system egzaminacyjny.
Finlandia Matura nazywana Ylioppilastutkinto obejmuje takie przedmioty: język fiński, język obcy, matematyka i jeden z przedmiotów dodatkowych. Zdanie fińskiej matury upoważnia do noszenia czapki studenckiej smile

A może macie jakieś ciekawe informacje na temat matur na świecie, może słyszeliście od kogoś jak to wygląda w praktyce?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak wygląda matura na świecie?

Hej!
Ja zdawałam maturę we Francji.
Polega to na tym, iż w drugiej klasie liceum wybiera się profil. Następnie w klasie maturalnej, zdaje się maturę ze wszystkich przedmiotów, które mieliśmy w swoim profilu, nawet z wychowania fizycznego. Z języków są egzaminy pisemne i ustne.

Nazywa się to Baccalauréat. Ja pisałam z ekonomii, prawa, komunikacji, francuskiego, filozofii, wychowania fizycznego, historii, geografii, angielskiego i niemieckiego. Dodatkowo ustnie zdawałam języki oraz komunikację, jako że była moim głównym przedmiotem.
Dodatkowo jako opcję wzięłam sobie język polski, tam, jak można się domyślić, zdobyłam najwięcej punktów - opłacało się, bo znacznie podniosło mi to średnią. Musiałam jedynie dojechać 400 km do Tuluzy, by móc skorzystać z tej możliwości.

3

Cynicznahipo napisał/a:

Hej!
Polega to na tym, iż w drugiej klasie liceum wybiera się profil. Następnie w klasie maturalnej, zdaje się maturę ze wszystkich przedmiotów, które mieliśmy w swoim profilu, nawet z wychowania fizycznego. Z języków są egzaminy pisemne i ustne.

O, wow! Ze wszystkich przedmiotów? Wyobrażasz sobie gdyby w Polsce wprowadzili obowiązek zdawania wszystkich przedmiotów? smile
A jak we Francji ze zdawalnością?

4

Nemezys napisał/a:
Cynicznahipo napisał/a:

Hej!

O, wow! Ze wszystkich przedmiotów? Wyobrażasz sobie gdyby w Polsce wprowadzili obowiązek zdawania wszystkich przedmiotów? smile
A jak we Francji ze zdawalnością?

Nie wiem, jak w całej Francji, ale u nas w liceum było 6 klas maturalnych po 30-35 osób i tylko 4 osoby nie zdały.
Tam ogólnie system jest nieco inny, jedna godzina lekcyjna trwa 55 minut, nie ma przerw co ''godzinę'', tylko co 2. No i jest jedna duża przerwa obiadowa, która trwa godzinę/półtora. Lekcji więc dziennie jest więcej - często 9 godzin lekcyjnych. Pamiętam, jak przychodziłam do szkoły o 8, a wychodziłam po 18. Ciekawe, czy polska młodzież by to wytrzymała ;-). Pozytywnym aspektem są na pewno częstsze wakacje - 2 tygodnie średnio co 3 miesiące plus oczywiście wakacje letnie od lipca do września.

Także - zawsze gdy słyszę, że ktoś mi narzeka na polski system, to opowiadam, jak jest we Francji ;-))))))

5

Tyle, że we Francji uczysz się tylko tych przedmiotów, jakie masz na profilu i z których masz mature, a w Polsce przy okazji wszystkich  oprócz tych z których zdajesz maturze. Czyli jeżeli ja np. zdaje sobie polski, matme, angielski i biologię, to nie znaczy ze nie musze się uczyć historii, wosu, fizyki, chemii i innych. Więc generalnie nie uważam tego systemu wcale za lepszy wink

6

blueskirt napisał/a:

Tyle, że we Francji uczysz się tylko tych przedmiotów, jakie masz na profilu i z których masz mature, a w Polsce przy okazji wszystkich  oprócz tych z których zdajesz maturze. Czyli jeżeli ja np. zdaje sobie polski, matme, angielski i biologię, to nie znaczy ze nie musze się uczyć historii, wosu, fizyki, chemii i innych. Więc generalnie nie uważam tego systemu wcale za lepszy wink

To już zależy od profilu. Na ogólnym we Francji ma się wszystkie możliwe przedmioty i ze wszystkich się zdaje.

7

blueskirt napisał/a:

Którego systemu nie uważasz za lepszy? Mi by bardziej odpowiadał francuski - czyli uczysz się tego, czego chcesz i z tego zdajesz maturę.

8

Mnie też się bardziej podoba francuski. Natomiast nie podoba mi się ilość zajęć dziennie. 9 godzin to o wiele za dużo.
Wiadomo, kiedyś trzeba też odrobić to, co jest zadane i pouczyć się. Jeżeli kończę zajęcia o 18, wracam do domu załóżmy 18:45 (korki o tej godzinie niemiłosierne), zanim się wykąpię i zjem... to mamy spokojnie 20. Gdzie czas na naukę?

Wiele nocy zawaliłam. Często miało to nieprzyjemnie konsekwencje - spostrzegawczość, refleks i myślenie na drugi dzień już nie te... no i często wpadały gorsze stopnie, bo uczyłam się na sprawdzian, który miał być za parę dni, a nauczycielka nazajutrz przepytała mnie z czegoś, czego już nie zdążyłam powtórzyć.

Na szczęście to już za mną ;-)

9

Nemezys napisał/a:

Którego systemu nie uważasz za lepszy? Mi by bardziej odpowiadał francuski - czyli uczysz się tego, czego chcesz i z tego zdajesz maturę.

Ja też popieram francuski system edukacji. Nigdy nie rozumiałem po jaką cholerę przez 12 lat nauki uczymy się wszystkiego, a maturę zdajemy tylko z wybranych przedmiotów. Ja miałem to szczęście, że w III-ciej liceum przedmioty niematuralne najzwyczajniej mi w świecie z planu odpadły, ale nie we wszystkich szkołach tak jest. Czas nauki mnie nie przeraża. W klasie maturalnej dowalili nam fakultety i wychodzenie ze szkoły około 19:00 to była normalka. Po 3 angolach, 4 polakach i 4 matmach można być zmęczonym big_smile

10

A zastanawia mnie egzamin maturalny z wiedzy ogólnej, jak jest np w USA. Toż to człowiek musi się uczyć wszystkiego, skoro zdaje wiedzę ogólną...

11

Jaa bym w ogóle zrezygnowała z tradycyjnej matury na rzecz np 3-stopniowych certyfikatów znajomości przedmiotu. (podobnie jak np językowych) przeprowadzanych co semestr poza szkoła. Każdy sobie zdaje co chcę, kiedy chce i na jakim poziomie uważa za konieczny. A poziom matury uzyskiwałoby się np po osiągnięciu 7 punktów w sumie.
Czyli np na zaliczenie trzeba by mieć 3 poziom z j polskiego, 3 poziom z języka obcego i 1 poziom z geografii. Albo 7 przedmiotów na poziomie 1.  Jeżeli ktoś nie chce się zagłębiać w naukę, ale woli postawić na wszechstronnosc.

12

Nemezys mam na myśli, że francuski system wedlug mnie lepszy, bo wybierasz sobie przedmioty które Cię interesują i na nich się skupiasz. Uczeń ma prawo wyboru i to jest fajne wink
Fajnie jest móc wybrać w czym chcemy się realizować.
Z tego co słyszałam w jakichś tam krajach (chyba skandynawskich) też można wybierać profile klasy i z nich zdaje się egzaminy.

13

Iceni bardzo dobry pomysł zaproponowałaś. Każdy w swoim rytmie uczyłby się do egzaminu z konkretnych przedmiotów, bardzo dobre.

U nas w liceach są klasy profilowe, ale co z tego jak poszczególne różnią się od siebie jedynie tym, że danego przedmiotu jest jedna godzina więcej tygodniowa niż w innych. Powinien być większy nacisk na przedmiot, dodatkowe zajęcia itd. Ja chodziłam do klasy językowej, gdzie angielskiego miałam jedną godzinę więcej niż inne kierunki, a dodatkowego języka miałam tyle co np.  profil matematyczny. Pomijam już fakt, że nie mieliśmy do wyboru języków tylko z góry narzucili nam niemiecki.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Jak wygląda matura na świecie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024