Porada adwokacka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Porada adwokacka

Witam.Mam pewien problem.Chcę wynająć adwokata żeby zajął się sprawą w sprawie odzyskania pieniędzy za śmierć taty..I na jakiej zasadzie to polega?Czy będe musiała płacić za to,że powiem o co chodzi,dlaczego przyjechalam i w jakiej sprawie?Pomocy..

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Porada adwokacka

Dlaczego masz płacić za usługę? Nie wiem, jak u Ciebie, ale w moim mieście, w Urzędzie Miasta, w określone dni tygodnia, dyżuruje radca prawny, który przyjmuje interesantów, po pozałatwianiu już spraw urzędowych. Porady udzielane są w sposób fachowy, konkretny, a co więcej bezpłatny. Zorientuj się, czy u Ciebie coś takiego "nie działa". Pozdrawiam.

3

Dzwonilam do adwokata i powiedział mi,ze wizyta wynosi 100zł ale nie wie jeszcze czego tak naprawde oczekuje od niego i odpowiedział mi że jak zapozna się z tym wszystkim w jakim celu u niego jestem to dopiero będziemy rozmawiać o koszcie...Czy to znaczy ze moze na pierwszej wizycie nie wziąść pieniedzy tylko po wygraniu sprawy???

4

piotrusiowa napisał/a:

Czy to znaczy ze moze na pierwszej wizycie nie wziąść pieniedzy tylko po wygraniu sprawy???

Kiedy będziesz płacić to już się umawiasz z adwokatem.
Natomiast nie płaci się "za wygranie sprawy", bo takiej gwarancji nikt nie da, tylko za "prowadzenie sprawy".

5

Piotrusiowa ale jednak powinnaś zapytać o te
bezpłatne porady  prawne.Nie wiadomo jeszcze
ile wizyt będziesz musiała dokonać w związku
z tą sprawą. A oni kroją niemożebnie za usługi
i jak sama widzisz niemało.Tak jak pisały
osoby wyżej w każdym mieście czy nawet na wsi
są bezpłatne takie usługi,wystarczy zapytać,zadzwonić.
Może to być w Starostwie,Urzędzie Gminy, bądz w samym
budynku Sądu Rejonowego.

Pozdrawiam

6 Ostatnio edytowany przez luc (2013-10-07 19:37:38)

Do rady Milionka dodam jeszcze, że na uniwersytetach (przy wydziale prawa) działają poradnie studenckie. Wprawdzie to tylko studenci, ale ci dobrzy i działają pod nadzorem kogoś z kadry naukowej.

Możesz też złożyć wniosek do sądu o przyznanie pełnomocnika z urzędu (jeśli są do tego podstawy).

7

luc napisał/a:

Do rady Milionka dodam jeszcze, że na uniwersytetach (przy wydziale prawa) działają poradnie studenckie. Wprawdzie to tylko studenci, ale ci dobrzy i działają pod nadzorem kogoś z kadry naukowej.

Dokładnie tak i wbrew pozorom studenci tacy, z racji nie tylko wykazania się swoimi umiejętnościami przedzawodowymi przed kadrą, ale również z faktu nie ograniczenia sztywnymi limitami czasowymi (przynajmniej u mnie na wydziale)-tak jak czyni to mecenas, potrafią doskonale przedstawić hipotetyczne finały danej sprawy, całościowo skupiając się na kliencie tzn. czy może być wygrana-dlaczego? czy ma szanse na przegraną-jak tak, to jakich środków użyć, by przewód sądowy skończył się na korzyść powoda itd, itd. Dodam również,że z racji tego, iż to "operowanie na żywym organizmie", wszystkie te informacje, zaczerpnięte z kodeksów, a więc przyswojone "na świeżo", mają okazję wypróbować w praktyce.
Naprawdę bardzo fajna sprawa, zwłaszcza w przypadkach, taki, jak Twój.

8

Za dwa dni mam spotkanie z adwokatem i wszystkiego się dowiem co i jak.A dla mnie ta sprawa bedzie wygrana jak się uda bo wkońcu dopne swego.......Ale dziekuje;)))

9

Dodam swoje trzy grosze - jeśli idziesz do płatnego prawnika, to upewnij się wcześniej, czy jest dobry i czy Twój problem leży w zakresie jego specjalizacji. Inaczej możesz trafić na kogoś, kto pieniądze weźmie, a sprawy nie wygra (bo się nie zna lub mu się za bardzo nie chce).

10

sprawami odszkodowawczymi zajmują się bezpłatnie firmy windykacyjne, odszkodowawcze. Im nic nie płacisz, ich wynagrodzenie to % z wygranej sprawy. Poszukaj czy w Twojej okolicy działa taka firma

11

No własnie po co adwokat

12

kobietka86 napisał/a:

bezpłatnie .... ich wynagrodzenie to...

Trudno to nazwać bezpłatnością hmm

13

"bezpłatnie", ponieważ nie pobierają na start żadnych pieniędzy. Sprawy w sądzie prowadzi profesjonalny pełnomocnik i jemu w trakcie procesu też nic nie płacisz. Chyba nie sądzicie, że są w Polsce aż tak charytatywne firmy. Owszem czasami zdarza się, że ich praca jest bezpłatna, np. jak sąd nie zasadzi w wyroku żadnej kwoty, wówczas nie mają z czego pobrać wynagrodzenia.

14

Oczywiście że tak. Zapłacisz nawet jeżeli uzyskasz błędną radę i przez nią na przykład narobisz sobie problemów - tacy są prawnicy ja się już przekonałam.

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024