Mam takie pytanie.
Ciąża od OM liczy 40 tygodni? a zazwyczaj rodzi sie tak w 38 tygodniu ciąży ale to 38 tygodni od zapłodnienia czy od daty 1 dnia ostatniej misiączki bo juz się pogubiłam. Mając np termin na początek listopada to licze od tego listopada 38 tygodni czy licze od ostatniej misiączki 38 tygodni???
Ciąża liczy standardowo 38-42 tygodni licząc od daty ostatniej miesiączki. Termin porodu ginekolog ustala na podstawie pierwszego dnia ostatniej miesiączki + 40 tygodni (9 miesięcy + 7 dni), więc jeśli np ostatnia miesiączka zaczęła 2 lutego to termin porodu z miesiączki lekarz wyliczy ci na 9 listopada.
Nie jest tak, ze zazwyczaj rodzi się w 38 tygodniu. Od 38 tygodnia ciążę uważa się za donoszoną, ale termin faktycznego porodu zależy od bardzo wielu czynników i absolutnie nie ma tu żadnej zasady ![]()
Mam nadzieję, że pomogłam ![]()
a po miesiączce za kilka dni czy kilkanaście wystepują płodne to od zaplodnienia jest ile mniej więcej tygodni? jak to jest?
To już zależy od tego jakie masz długie cykle, czy nie byłaś w danym miesiącu chora itd. Standardowy kalendarzyk mówi, że dni płodne występują mniej więcej między 10 a 17 dniem cyklu. Ale jeśli Twój cykl trwa dłużej niż standardowe 28 dni, byłaś chora, miałaś duży stres itd to te dni mogą się zdecydowanie przesunąć.
wiem kochana ![]()
Przepraszam ,że nudze ale dajmy na to ze wiem kiedy doszlo do zaplodnienia to ile liczyc od tego tygodni? jak lekarz liczy od 1 dnia miesiaczki od 38 do 40
lekarz liczy od 1 dnia ostatniej miesiaczki,a po za tym USG tez wyliczy termin
no tak termin mam na 6 listopada.
Chodzi mi o to czy te 38 tygodni liczy sie od terminu od 6 wstecz ? tak
Mi mój lekarz na początku ustalił termin porodu na 30 stycznia.We wtorek byłam na kolejnej wizycie i usg i mój termin zmienił się nagle na 19 stycznia.;)
monika, nie liczy sie od terminu planowanego porodu wstecz tylko od ostatniej miesiaczki wprzod, dziewczyny juz ci to napisaly. skoro wiesz kiedy doszlo do zaplodnienia to w czym problem?