USG A TERMIN POCZĘCIA? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » USG A TERMIN POCZĘCIA?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: USG A TERMIN POCZĘCIA?

Jeżeli byłam u gina 15 marca powiedział mi ,że jestem w 5/6 tygodniu oczywiście wcześniej podałam mu termin ostatniej miesiączki ( której doklandie nie pamiętłam czy to był 26 czy 30? więc podałam mu przypuszczalnie a on zapisał 30 styczeń) na USG w ten sam dzien wyszło mi chyba tak samo ,że to 6 tydzień ciąży. Podkreślam ,że moja miesiączka trwała krócej niż zwykle ,ale nie zauważyłam ,żeby wystąpił jakiś inny kolor krwi czy coś. Termin mam ustalony na 6 listopada (wiadomo Naegelego przypuszcz.) Chciałam zapytać kiedy mniej więcej nastąpiła data poczęcia tak mniej więcej ? Czy możliwe ,że był to styczeń i ten okres to było plamienie ( chociaz nie wydaję mi się ,bo nie zauważyłam jakiejs wielkiej różnicy)? i jezeli termin USG pokazuje 6 tydzien to data zaplodnienia też 6 tygodni? jak to jest moje drogie panie?:)

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez caro3109 (2013-09-13 17:46:51)

Odp: USG A TERMIN POCZĘCIA?

Jeżeli USG pokazuje 6 tc to w tym tyg ciąży byłaś. USG jest najbardziej pewne jeśli nie pamiętasz daty miesiączki lub nie jesteś pewna czy to była miesiączka czy nie. Lekarz nie może pomylić się na tym etapie ciąży o kilka tygodni bo płód rośnie w określony sposób. Może pomylić się o dosłownie kilka dni ale to dosłownie kilka. Jeśli masz jakieś wątpliwości to zapytaj lekarza.
Moim zdaniem nie jest możliwe żebyś była w ciąży już w styczniu.
Jeśli mogę zapytać to skąd te wszystkie wątpliwości? Czy to ma dla Ciebie aż takie znaczenie ta dokładna data poczęcia?

3

W poprzednim wątku pisałam też że wiek ciąży różni się o 2 tyg od wieku zapłodnieniowego. Nie pamiętam jednak czy w USG też to tak działa. Ale chyba tak bo oni maja określone punkty po których oceniają wiek ciąży. Musisz o to jednak zapytać lekarza. Zapytaj czy jeśli jesteś w tym a tym tc to jest to równoznaczne z datą poczęcia czy nie.
Możesz policzyć wstecznie. Jeśli data porodu z USG wyznaczona jest na 6 listopada to wychodzi na 14 luty że w ciążę zaszłaś a ostatnia miesiączka 31 styczeń. Zaczęłaś 32 tc? Ja liczę na familie.pl  - tam jest kalkulator ciąży.
Więcej nie pomogę.

4

Tak pytam ,bo chciałam po porstu wiedzieć mniej więcej smile Dziękuję za odpowiedź ja jak pytam lekarza kiedy mniej więcej to on za każdym razem mówi ,że nie da się określić w 100% a jak pytam czy tak plus minus to mowi ze nie da się ze nikt tego nie wie i takie z nim gadanie!

5

ale czytam i pisze tutaj ,że USG liczy się od ostatniej miesiączki czyli chyba też tak 2 tygodnie różnicy.

6

Chyba tak właśnie. Tak mi się wydaje. Takie 100% to wiadomo jak wiesz kiedy kiedy masz owulację a Ty nie masz pojęcia więc ciężko stwierdzić  smile  Ale jak dla mnie to styczeń odpada. Połowa lutego

7

Styczeń odpada, to będzie luty. Sama urodziłam sie 5 listopada i "jestem" z lutego;)))

8

po porstu sa chyba takie przypadki i słe iyszę właśnie u dziewczyn,że bardzo często,że mają właśnie to krwawienie po zagniezdzeniu   no i ja w styczniu właśnie miałam okres taki dziwny bo nie obfity zbyt i trwał do 5 dni w 5 dniu juz chyba nic nie było,ale gdy byłam u gina wtedy to bym się przecież dowiedziała ,że w ciąży już byłam wtedy gdy miałam to krwawienie czy jak to jest?

9

plamienie implantacyjne następuje 5 - 7 dni po zapłodnieniu (zapłodniona komórka jajowa dopiero wtedy dociera do macicy i zagnieżdża się w jej ścianie).Może występować w terminie miesiączki przy krótszych cyklach albo kilka dni wcześniej. Powinno być jednak dużo mniejsze niż okres (kilka plamek na bieliźnie a nie krew czy skrzepy). Musisz tu rozróżnić plamienie od krwawienia - można to chyba porównać do ostatniego dnia okresu gdy tylko jakieś resztki krwi zmieszanej ze śluzem wydostaje się na zewnątrz.

Jeżeli miałaś normalny okres tylko troszkę krótszy i były skrzepy to wydaje mi się, że to nie mogło być owo plamienie.
Tak wczesnej ciąży (tygodniowej) lekarz może nie zauważyć chyba. Wyszło by to jednak na późniejszym USG, przynajmniej tak sądzę.

Poza tym jeżeli lekarz nie jest w stanie powiedzieć kiedy doszło do zapłodnienia to my nic innego nie wymyślimy. Możesz pójść z tym pytaniem do innego ginekologa i może on Ci pomoże. My możemy powiedzieć co wiemy w temacie i podzielić się doświadczeniami. Z dalszymi wątpliwościami idź do innego specjalisty jeżeli nie jesteś zadowolona z tego co obecny Ci powiedział.

10

Tak wiem rozumiem:) piszesz tutaj o tygodniowej ciąży ale mi chodzi o to,że jak poszłam tego 15 marca i pow ze to 6 tydzień to jeśli byłabym w ciąży już wtedy kiedy miałam tę rzekomo miesiączkę (jesli w ogole to mozliwe chociaz nie wydaje mi sie) to by powidział ,że to np 7 8 tydzien a nie 6? czy jak?

smile))

11

Jeśli powiedziałaś że miałaś okres 30 stycznia i nie badał Cię w żaden sposób to wyznaczył tylko na podstawie @. Miałaś jednak robione USG to wydaje mi się że nie powinien się pomylić o 2 tyg bo taka mniej więcej byłaby różnica.

12

AAA będę się zastanawiać smile Był to pewnie  luty początek  i tyle:):*

13

Witam. Moja siostra jest w ciazy na usg stwierdzono ze to 15 tydzien i 6 dzien czyli to np wychodzi ze 10maja bylo poczecie, lecz ona ze swoim mezem uprawiala sex     dopiero 18 maja po dlugiej przerwie, to mozliwe ze usg sie pomylilo? czy moze to byl skok w bok? bo rozumiem odwrotnosc sytuacji jezeli pomylka by byla w odwrotna strone gdy plud jest młodszy od ostatniego współżycia. prosze o jak najszybsza odpowiedz, z gury dziekuje

14

kasia6391 napisał/a:

Witam. Moja siostra jest w ciazy na usg stwierdzono ze to 15 tydzien i 6 dzien czyli to np wychodzi ze 10maja bylo poczecie, lecz ona ze swoim mezem uprawiala sex     dopiero 18 maja po dlugiej przerwie, to mozliwe ze usg sie pomylilo? czy moze to byl skok w bok? bo rozumiem odwrotnosc sytuacji jezeli pomylka by byla w odwrotna strone gdy plud jest młodszy od ostatniego współżycia. prosze o jak najszybsza odpowiedz, z gury dziekuje

Błąd o tydzień? Jak najbardziej możliwy.

15

Z gÓry zakładasz skok w bok?? Usg w wyznaczaniu daty porodu czy okreslaniu tygodni ciąży może się mylić.. na następnym może wyjść, że ciąża jest młodsza o tydzień.. takie wahania są normalne..

16

ale czy akurat w ta strone?

17

Kasia u mnie różnica wynosiła czasem 2 tygodnie.W ciązy miałam duzo razy wykonywane USG i zawsze termin wychodził inny.
Dziecko urodziłam dzień przed terminem(z okresu)

18

Kalkulator w USG zaklada, ze kazdy cykl owulacyjny trwa 28 dni, ale jak wiadomo nie kazdy cykl tyle trwa - wiec w rzeczywistosci data zaplodnienia rzeczywista a data zaplodnienia z wyliczenia kalkulatora usg moze sie roznic nawet wiecej niz tydzien. Poza tym im starsza ciaza tym blad moze byc wiekszy, bo poczawszy gdzies tak od 12 tygodnia plody zaczynaja rozwijac sie odmiennie.

Innymi slowy wynim badania usg NIE JEST dowodem zdrady tongue
sorry, ale nie bedziesz miala atutu by szantazowac siostre tongue

19 Ostatnio edytowany przez Leila01 (2014-11-25 13:48:44)

kasia6391 napisał/a:

Dobre.... Czasami nie rozumiem takich infantylnych pytań.
Ja rozumiem żeby rozbieżność było o dwa miesiące, ale tydzień????
Bez przesady. U mnie co miesiąc są różnice, a żadnego skoku w bok nie było.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » USG A TERMIN POCZĘCIA?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024