Wybór kierunku studiów w Krakowie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Wybór kierunku studiów w Krakowie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Wybór kierunku studiów w Krakowie

Witam serdecznie

Zwracam się do Was z problemem dotyczącym wyboru kierunku studiów.

Mam 18 lat i od września będę uczennicą maturalnej klasy o profilu mat-ang jednego z lepszych LO w okolicy.
Na studia wybieram się do Krakowa, dlatego wszystkich zorientowanych proszę o pomoc.
To co lubię i w czym jestem dobra to matematyka i język angielski (zamierzam poznać jeszcze inne języki).
Zarówno na studiach jak i w swojej późniejszej pracy chciałabym mieć styczność z językami, szczególnie angielskim, ale równocześnie nie zmarnować zdolności matematycznych.
Lubię pracować z ludźmi, ale jestem typem osoby, która woli mieć nad wszystkim kontrolę, dlatego interesuje mnie również jaka praca jest możliwa po danym kierunku.
Zależy mi także by wiedzieć z czego wymagana jest na dany kierunek matura (zamierzam zdać: podst. polski, rozsz. angielski, rozsz. matematykę i rozsz. WOS).
Obecnie pracuję w biznesie MLM co również mnie interesuje.
Myślę, że to już najwyższy czas by się ukierunkować, dlatego bardzo Was proszę o pomoc w wyborze kierunku studiów, bo pomimo przeglądania stron różnych uczelni, sama nie dałam rady.

Z góry bardzo dziękuję.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wybór kierunku studiów w Krakowie

Może po prostu studiuj coś związanego z matematyką zagranicą?

3

Nie chcę studiować za granicą, bo jestem przywiązana tutaj do swoich przyjaciółek i chłopaka, z którymi wiążę lata studiów właśnie w Krakowie, ale dziękuję za radę i proszę wszystkich o dalsze wskazówki, gdyż ma to dla mnie duże znaczenie.

4

Tutaj dziewczyny piszą coś o studiach w Krakowie http://www.netkobiety.pl/t24184.html może ci się przyda smile

Mi od razu co przyszło do głowy, to studiowanie matematyki w języku angielskim. Nie wiem jak jest w Krakowie, ale w innych miastach jest lista kierunków prowadzona w języku angielskim i są to przeważnie przedmioty ścisłe. Jeśli nie chcesz studiować po angielsku, to ze zdolnościami matematycznymi próbuj na AGH lub Politechnikę - umiesz matmę, to sobie poradzisz smile

5 Ostatnio edytowany przez Melody4678 (2013-08-15 21:13:53)

Dziś od rana spędzam czas w Internecie na szukaniu czegoś odpowiedniego i zdałam sobie sprawę z tego, że interesuje mnie BIZNES. Jeśli macie taką wiedzę, to proszę o odpowiedź na pytanie jakie kierunki są z nim powiązane w Krakowie?
Mogą to być studia w języku angielskim. Interesowałam się kierunkiem International Business na UEku, ale niestety okazał się płatny.
Przy okazji chcę rozwijać języki obce.

6

Nemezys napisał/a:

Mi od razu co przyszło do głowy, to studiowanie matematyki w języku angielskim. Nie wiem jak jest w Krakowie, ale w innych miastach jest lista kierunków prowadzona w języku angielskim i są to przeważnie przedmioty ścisłe. Jeśli nie chcesz studiować po angielsku, to ze zdolnościami matematycznymi próbuj na AGH lub Politechnikę - umiesz matmę, to sobie poradzisz smile

Co do studiowania matematyki, to ci odradzam, bo co można po takiej matematyce? Zostać na uczelni, albo pracować jako nauczyciel. Matematyka to studiowanie dla studiowania, tak samo jak pasjonująca mnie fizyka, czy też biologia itp. Przedmioty ogólne nie bardzo maja sens w obecnych czasach.
A rozszerzonym angielskim i matmą ja startowałabym na agh, gdybym tylko mogła (niestety jestem żałośnie słaba z języków). Ale na ta uczelnie wypadałoby też mieć pojęcie lub interesować się fizyką lub chemią,a nie wiem jaki masz stosunek do tych przedmiotów.

7

ola_15 napisał/a:

Co do studiowania matematyki, to ci odradzam, bo co można po takiej matematyce? Zostać na uczelni, albo pracować jako nauczyciel. Matematyka to studiowanie dla studiowania, tak samo jak pasjonująca mnie fizyka, czy też biologia itp. Przedmioty ogólne nie bardzo maja sens w obecnych czasach.

Chyba jesteś młoda i nie orientujesz się jeszcze z czym się to je. Wiesz ile wart jest dobry numeryk? To samo z fizyką teoretyczną, statystyczną (modelowanie). Jak dołożysz do tego matematykę (w sensie znajomość obliczeń itd.) + informatykę to masz praktycznie nieograniczone możliwości pracy i nie mówię tu o wymienionej przez Ciebie szkole czy zostaniu na uczelni, co też złe nie jest. Pracując tam możesz współpracować z firmami zewnętrznymi, doradzać, wykonywać projekty, ubiegać się o granty.

8

"Gdybym znowu był młody to bym wybrał studia techniczne... tylko techniczne..." -- ostatnio tak mi powiedział rówieśnik.

9

Na Twoim miejscu zdecydowanie wybrałabym kierunek ścisły. Ok, ciężko jest mi być osobą obiektywną, gdyż sama jestem na studiach inżynierskich. Taka prawda, że w obecnych czasach znajomość języka angielskiego jest traktowana jako wymóg konieczny.Osobiście uważam, że jeżeli już ktoś chce studiować "języki" to lepiej wybrać jakiś mniej popularny język. Chociaż osobiście trochę sceptycznie podchodzę do studiowania języków, bo myślę, że języka zawsze można się nauczyć na własną rękę.

Jeżeli decydujesz się na matematykę rozszerzoną, ja bym dorzuciła jeszcze do tego chemię(którą sama wybrałam) lub fizykę. Przyda się, te przedmioty cały czas wracają. Nawet jeśli myślisz, że już masz za sobą fizykę, to semestr później Ci się pojawi biofizyka, później jeszcze coś innego. Generalnie o to samo się rozchodzi. big_smile

Nie zrozum mnie źle, ale jesteś jeszcze bardzo młoda i do czerwca/lipca(kiedy będzie rekrutacja) możesz jeszcze wiele razy zmienić decyzję. Piszę z autopsji. Już chyba od drugiej klasy liceum, stresowałam się, że nie wiem co chcę w życiu robić, jaki kierunek studiów wybrać. Postawiłam na coś, co wydawało mi się, że mnie bardzo interesuje. Przedmiot, z którego byłam bardzo dobra. Jednakże dopiero studiując ten mój "wymarzony" kierunek doszłam do wniosku, że to nie to. Rzuciłam te studia. Znajomi się dziwili, przecież zawsze byłam z tego przedmiotu "mózgiem". Na studiach też dobrze sobie radziłam. Jednakże czułam, że "to nie to". Sama nie wiedziałam, czy dobrze robię... Ale postawiłam wszystko na jedną kartę. Stwierdziłam, że "od jutra rzucam studia" i tak zrobiłam. Z perspektywy czasu mogę stwierdzić, że to była słuszna decyzja. Zmieniłam kierunek i dopiero teraz czuję, że odżyłam. big_smile

Wybór kierunku studiów to bardzo trudna decyzja. Jak widzisz, nigdy nie przewidzisz wszystkiego. Masz jeszcze sporo czasu. Nie stresuj się. wink

10

To prawda, masz jeszcze dużo czasu więc nie stresuj się. Jeśli jesteś dobra z przedmiotów ścisłych to zdawaj matematykę i chemię lub fizykę. Po co ci ten WOS? smile

11

nbm napisał/a:
ola_15 napisał/a:

Chyba jesteś młoda i nie orientujesz się jeszcze z czym się to je. Wiesz ile wart jest dobry numeryk? To samo z fizyką teoretyczną, statystyczną (modelowanie). Jak dołożysz do tego matematykę (w sensie znajomość obliczeń itd.) + informatykę to masz praktycznie nieograniczone możliwości pracy i nie mówię tu o wymienionej przez Ciebie szkole czy zostaniu na uczelni, co też złe nie jest. Pracując tam możesz współpracować z firmami zewnętrznymi, doradzać, wykonywać projekty, ubiegać się o granty.

Bardzo chętnie się dowiem co masz na myśli przez nieograniczone możliwości pracy.
I jak wytłumaczysz to, że większość ludzi omija szerokim łukiem kierunki ogólne. Na fizykę na UJ w Krakowie w tym roku chyba wystarczyło jakkolwiek zdać maturę, podczas, gdy na uczelnie techniczne trzeba było zdać na poziomie rozszerzonym i to z wysokim wynikiem. Mam znajomego, który poszedł na fizykę, ponieważ nie przyjęli go na inne studia, a prawda jest taka, że o fizyce ma dość niewielkie pojęcie, ale magiczny próg 30 % na podstawie pokonał

12

Nie mam pojęcia z czego wynika taka różnica między wyborem uczelni. Różnice w przygotowaniu do zawodu?
Fizyka czy chemia są tak obszerne i ludzie wybierają np. fizykę techniczną, bo w tym czują się bardziej pewnie, jest to ich 'konik'. Większość kierunków technicznych wymaga znajomości aparatu matematycznego - bez tego ani rusz. Owszem, są programy, jednak nie zawsze dostępne, czasami trzeba coś oszacować na kolanie no i najważniejsze. Ktoś je musi napisać smile
Jeśli znajomy się utrzyma, to lepiej dla niego. Mój kolega chodził do klasy mat-fiz, biologii i chemii uczył się sam w domu (bez żadnych korepetycji) - bez problemu dostał się na AM na lekarski. Koleżanka była humanistką w LO, a skończyła studia chemiczne. Jak się chce, to można wiele.

Wiedza ogólna pozwala na pracę w wielu instytucjach/dziedzinach, potem wystarczy tylko się odpowiednio zaadaptować. Weźmy tę nieszczęsną fizykę + informatyka. Piszesz programy, na którym można zarobić naprawdę sporo. Przykładem może być wyszukiwanie określonego kształtu w filmikach, zastosowania dla AFM, STM, usprawnienie analizy komórek rakowych (wyniki masz po krótkiej chwili). Ogólnie diagnostyka medyczna i inżynieria biomedyczna to studnie bez dna. Jasne, trzeba mieć do tego głowę a także pomysł, bo bez tego ani rusz. Idąc dalej, nanofotonika, nanotechnologia, ciekłe kryształy, z tego łatwo przejść do laserów, optyki... Serwisowanie sprzętu bądź praca w R&D. Jak widzisz sporo tego, a powyższe przykłady są z życia wzięte wśród znajomych i kolegów.

13

Ok, nieważne w sumie, czy w kraju czy zagranicą: idź na studia ścisłe. Ja zawsze byłam zdolna językowo, w LO profil językowy, same piątki z angola i niemca, to i poszłam na filologię. Nadal uwielbiam języki, nie żałuję, że na filologię poszłam, ale uznałam, że sama filologia mi nie wystarczy. I to zarówno w sensie pracy jak i w osobistym odczuciu. Brakowało mi logicznego myślenia, obliczeń, a cierpiałam męki na wykładach z historii. Nagle się ocknęłam, że ja przecież nigdy nie byłam humanistką, od zawsze nienawidziłam WOS i historię, a wolałam języki, matmę i chemię. Z tego wszystkiego wylądowałam na informatyce o specjalności językowej i chyba dopiero teraz czuję się spełniona. Jest mi trochę ciężko momentami, ale nie narzekam.

Kosmetologię można zrobić w MWS imienia Dietla. Tę szkołę polecam na bazie własnych doświadczeń. Przede wszystkim – genialna kadra, ludzie, którzy zjedli zęby na temacie i potrafią tę wiedzę w przystępnej formie przekazać. Poza tym, kształcenie jest tutaj 2 stopniowe, można skończyć po licencjacie, albo dopiero na magisterce, a to jednak duża wygoda.

15

Studiuję na ueku finanse i rachunkowość. Żeby się dostać jest brana rozszerzona matematyka i język angielski (przynajmniej 3 lata temu była, mam nadzieję że to się nie zmieniło).
Jeżeli trafi się dobry nauczyciel (są i beznadziejni) można się nieźle nauczyć języka angielskiego finansowego/biznesowego.

Ja jestem bardzo zadowolona. Perspektywa pracy po tym jest niezła. W Krakowie jest wiele firm finansowych i często pracuje się w języku angielskim. Jeżeli chcesz mieć coś związanego z matematyką, możesz iśc w kierunku analiz, albo rynków finansowych (wiem, że tam matma stoi dość wysoko).

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Wybór kierunku studiów w Krakowie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024