Dobrowolne-zdrowotne odprowadzanie składek ZUS bez działalności. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » Dobrowolne-zdrowotne odprowadzanie składek ZUS bez działalności.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Dobrowolne-zdrowotne odprowadzanie składek ZUS bez działalności.

Witam, nie wiem czy w dobrym dziale założyłam ten temat, jeżeli w złym, proszę moderatorkę działu o przeniesienie.

Do rzeczy...
W internecie ostatnio wyczytałam, że można dobrowolnie odprowadzać składki ZUS dobrowolne-zdrowotne bez działalności gospodarczej lub stałego zatrudnienia, zapewne wiele osób jest w takiej sytuacji jak ja i pracuję na 'zlecenie', albo po prostu ma dłuższą przerwę w pracy.

Jako, że niestety nie znam się na przepisach ZUS'u , mam do was pytanie (może ktoś jest w stanie mi pomóc?)

Otóż czy jeżeli będę odprowadzać dobrowolne-zdrowotne składki ZUS i sama będę je opłacać w terminie co miesiąc, czy należy mi się "chorobowe", albo pieniądze z tytułu macierzyńskiego ?
Czy należy mi się tylko "ubezpieczenie" ?

W internecie niestety nie znalazłam odpowiedzi na to pytanie, a chciałabym coś o tym wiedzieć .

Zapraszam do dyskusji , Pozdrawiam Marzena smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dobrowolne-zdrowotne odprowadzanie składek ZUS bez działalności.

Witaj
Nie bardzo rozumiem POCO z własnej kieszeni płacić ZUS  jeżeli nie chcesz prowadzić własnej działalności . Zwykle bezrobotny korzysta z Urzędu pracy, który pokrywa koszty ubezpieczenia Itp.
Z tego co wiem "Chorobowe" To osobna składka . Poza tym jest taka strona :  http://www.zus.pl/  (NA PEWNO jest tam odpowiedź)   
Jeżeli męczy szukanie na stronie WIESZ mi że osoby pracujące w w.w. Instytucji dostaje ciężką kasę za to by ci doradzić ,podpowiedzieć . Ja korzystam nawet nagminnie z ich  porad choćby z tego względu ,że od lat nasza kasa,a nie mała kasa podatników  jest tam  marnotrawiona... Jeśli chodziło ci prowokację to ci się udało ,podniosłaś mi ciśnienie.. wink
Pozdrawiam

3

O rany, Paweł, zluzuj trochę smile autorce chodzi o ubezpieczenie zdrowotne, a nie od razu oddawanie całej kasy jaką ma. Nie dziwię się bo gdyby, odpukać, zdarzyła się jakaś niespodziewana operacja, to warto mieć takie zabezpieczenie w postaci odprowadzania składek niż dostać potem rachunek na 30 tysięcy.

4

Paweł, to nie była prowokacja, tylko chcę wiedzieć na przyszłość, chyba warto wiedzieć takie rzeczy.

A chodzi mi dokładnie o pieniądze od tych wyudaczy.
Jest tak, że jak odprowadza się dobrowolne składki (musisz odprowadzać co najmniej miesiąc w terminie, czyli zabezpieczając się dwa miesiące) jak pójdziesz na macierzyński możesz dostać w zależności od wysokości odprowadzanych dobrowolnych składek grubą kasę (z tego co wyczytałam do 6 tys. złotych za siedzenie z dzieckiem) ..

I stąd moje pytanie, czy można takie składki odprowadzać bez zarejestrowania i bez własnej działalności-nawet założenie działalności, jako początkowy przedsiębiorca dostaje się ok. 400 zł. A więc jest to nie opłacalne...

Jeżeli ktoś się zna na przepisach Zus, proszę o wytłumaczenie smile

P.s misiasisia, dziękuję za wstawiennictwo wink

5

Marzena1 napisał/a:

Jest tak, że jak odprowadza się dobrowolne składki (musisz odprowadzać co najmniej miesiąc w terminie, czyli zabezpieczając się dwa miesiące) jak pójdziesz na macierzyński możesz dostać w zależności od wysokości odprowadzanych dobrowolnych składek grubą kasę (z tego co wyczytałam do 6 tys. złotych za siedzenie z dzieckiem)

Chyba nie doczytałaś. Żeby dostać chorobowe i zasiłek macierzyński (choć prawa do dostania tego ostatniego wcale pewny nie jestem) musiałabyś odprowadzać dobrowolnie WSZYSTKIE składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne w takiej wysokości, jak osoba prowadząca działalność gospodarczą BEZ ZNIŻEK.
I musiałabyś to robić w ustawowym terminie, przez określony okres (nie jestem pewien, czy nie przez przynajmniej pół roku).
Lepiej jednak, by moje słowa zweryfikował ktoś, kto jest "na bieżąco" z obecnymi przepisami.

6 Ostatnio edytowany przez Bullinka (2013-08-18 16:29:11)

Nie dostaniesz macierzynskiego, gdy dobrowolnie odprowadzisz skladki, gdyz musisz byc wczesniej ( przed porodem ) zatrudniona.
Jesli zus uzna, ze wyludzilas pieniadze moze zarzadzic kontrole i odebrac zasilek oraz zarzadzic zwrot juz wyplaconego np. z powodu rozpoczecia oplacania skladek juz w ciazy lub zawarcia umowy o prace ze swiadomoscia ciazy np. 3 miesiac.
Z zus, aby cokolwiek uzyskac musisz spelnic wiele warunkow a i tak patrza jak ci dac w leb.

Poza tym-jak juz wspomniano skladki zdrowotne to jedynie jedna z czesci zus.
Jest jeszcze 2 czesci: spoleczna i tzw fundusz gwarantowanych swiadczen pracowniczych-dobrowolny.

Aby miec macierzynski musialabys placic co miesiac ok 1100 zl i zaczac placenie grubo przed zajsciem w ciaze.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » Dobrowolne-zdrowotne odprowadzanie składek ZUS bez działalności.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024