Finansowe zabezpieczanie dziecka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Finansowe zabezpieczanie dziecka

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Finansowe zabezpieczanie dziecka

Co sądzicie o odkładaniu pieniędzy dla dziecka - czy to na studia, czy na samochód lub mieszkanie? Uważacie, że rodzice, w miarę możliwości, powinni zapewnić pociechom "lepszy start", czy wręcz przeciwnie, niech się młody człowiek sam dorabia, uczy oszczędzania, radzi sobie bez niczyjej pomocy, bo "tak jest bardziej wychowawczo" i "inaczej nie doceni"? Zapraszam do dyskusji.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Finansowe zabezpieczanie dziecka

Uwazam, ze rodzice moga wspomoc mlodego czlowieka finansowo, jesli maja mozliwosc i taka chec.
Jednak uwazam, ze absolutnie przestaje to byc ich obowiazkiem w momencie, gdy dziecko konczy lat 18.

Sama po 18 zaczelam radzic sobie sama i uwazam, ze na dobre mi to wyszlo. Nauczylam sie szanowac pieniadze (bo pamietalam, jak ciezko bylo mi je zarobic), nauczylam sie sama zalatwiac swoje sprawy, od placeniu rachunkow po wypelnianie druczkow i robienie rozliczenia podatkowego; stalam sie osoba odpowiedzialna i samodzielna.

Moi rodzice nie chcieli mnie utrzymywac - ja swoim chetnie pomoge, jesli bedzie mnie na to stac, ale bede dazyla, by jednak moj syn staral sie miec jakies zajecie i zarabiac pieniadze chociaz na swoje wydatki.

3 Ostatnio edytowany przez lena812 (2013-08-10 08:50:42)

moje dzieci są juz zabezpieczone ,pieniadze będą mogli przeznaczyć na naukę lub mieszkanie,zobaczymy jak to bedzie za kilka lat
póki bedzie mozliwość bedziemy wspomagać finansowo,ale oczywiście do czasu kiedy będą sie uczyć

4 Ostatnio edytowany przez Iceni (2013-08-10 10:31:09)

Coż, myślący perspektywicznie rodzic w zasadzie powinien to robić - pozostawienie dziecka na zasadzie "masz 18 lat, jesteś dorosły, radź sobie sam" zwiększa ryzyko, że jednak ów młody człowiek sobie nie poradzi i na starość będziemy mieć dziecko bez żadnych perspektyw. Najbardziej kochający syn czy córka w takiej sytuacji nam nie pomoże, bo po prostu nie będzie miał z czego.

Dziecko, które musi walczyć o środki do życia i na opłatę szkoły po pierwsze ma ograniczone możliwości - bo na niektóre szkoły go stać nie będzie i mimo zdolności w pewnym kierunku będzie to dla niego droga zamknięta. Po drugie są kierunki trudne, wymagające i naprawdę wtedy jest trudno pracować i uczyć się jednocześnie.

W sumie byłam w podobnej sytuacji jak cynicznahipo ale ja nie dałam rady - mieszkałam w małym miasteczku, bezrobocie sięgało tam wtedy 20 - 25%,  owszem, utrzymać się mogłam, ale zarobić na wyjazd z miasta i studia już nie dałam rady.

Może niektórym się udało - mnie nie.

Skończyłam zawodówkę i mój szanowny pan tata uznał, że darmozjada utrzymywać nie będzie, bo skoro on żyje bez szkoły, to i mnie ona niepotrzebna - i tak, żeby skończyć liceum (bo o dalszej nauce zawodu w technikum już wtedy nie było mowy, bo to oznaczało naukę w innym mieście) musiałam iść do pracy.

I myślę, że gdybym wtedy wiedziała, że mogę liczyć na rodziców miałabym większą odwagę podjąć ryzyko, niekoniecznie musieliby płacić mi za studia, ale gdybym np wiedziała, że mogę od nich pożyczyć, ze mam jakieś wsparcie w sytuacji awaryjnej -  A tak? Cóż... wiem, ze nie mieli OBOWIĄZKU, ale jakiś żal we mnie do nich pozostał...

5

Iceni napisał/a:

A tak? Cóż... wiem, ze nie mieli OBOWIĄZKU, ale jakiś żal we mnie do nich pozostał...

We mnie tez, doskonale Cie rozumiem.
Dlatego ja swojemu dziecku bede pomagac z calych sil, ale tez zachecac do podjecia jakiejkolwiek pracy.

6

Uważam, że najlepiej pokazać dziecku drogę do zdobycia sukcesu, a nie podstawić mu wszystko "pod nos". Za czasów naszych rodziców wprawdzie łatwiej było starać się o mieszkanie, ale realia życiowe były poniekąd trudniejsze (komuna). Nie dajmy się zwariować. Większą satysfakcję ma się, gdy samemu się do czegoś dojdzie i coś osiągnie - wiem to po sobie.

7

Uważam, że w miarę możliwości nie tylko powinno się, ale i warto swojemu dziecku pomóc, ale równocześnie należy wymagać samodzielności i odpowiedzialnego podejścia do przyszłości. W dziecku w żadnym wypadku nie można wyrobić oczekiwań na zasadzie ,,należy mi się".

Mnie rodzice nigdy nie pozostawili samej sobie, dzięki czemu w każdej sytuacji miałam poczucie bezpieczeństwa, ale niemal do wszystkiego doszłam sama, z czego jestem dumna i co mnie cieszy. Już w szkole średniej mieszkałam poza domem, byłam samodzielna, zaraz po szkole znalazłam pracę, na studiach nie czekałam na pomoc, ale zawsze wiedziałam, że cokolwiek się stanie, to będę mieć w nich oparcie oraz w razie potrzeby zaplecze, również finansowe.

Mój syn już dziś jest częściowo zabezpieczony, przeprowadzając się do większego mieszkania zostawiliśmy mu poprzednie, obecnie je wynajmując. Można było je sprzedać, ale z tym w razie problemów zawsze zdążymy, a przecież nie wiemy co przyniesie przyszłość, a pieniądze szybko się rozchodzą. Z kolei moi rodzice na roczek założyli mu polisę posagową, dzięki czemu w wieku 18 lat dostanie do dyspozycji wcale niemałą kwotę - na remont, który w tym czasie będzie już konieczny, może studia lub cokolwiek innego, co okaże się potrzebne.

Dopóki będziemy mogli, będziemy pomagać, ale nie wyobrażam sobie sytuacji, że syn miałaby na tym bazować i żerować, nigdy też nie będzie się to odbywać naszym własnym kosztem, zwłaszcza po osiągnięciu przez niego wykształcenia pozwalajacego na zarobkowanie.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Finansowe zabezpieczanie dziecka

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024