Polecam wysłuchanie części wykładu odpowiadającego na pytanie dlaczego starsi bracia w wierze nie uwierzyli w Jezusa Chrystusa. Proponuję zacząć od części 4/7 obejrzeć tak mniej więcej od momentu 5:30 min ![]()
2 2013-08-15 09:20:26 Ostatnio edytowany przez pati31 (2013-08-15 09:31:26)
Jezus przyszedł, aby zapłacić za ludzkie grzechy. Aby każdemu zostały one odpuszczone. Również Żydom. Lecz oni nie wyczekiwali Mesjasza, który zapłaciłby za ich grzechy. Oni chcieli takiego, który przyszedłby władać narodami, co Jezus także pewnego dnia uczyni. Tak, jak Żydzi znajdowali się w przeszłości pod panowaniem Rzymu, tak i dzisiaj Izrael znajduje się pod presją innych narodów, będąc z nimi w napiętych stosunkach. Zgodnie z Biblią, Jerozolima pozostanie miejscem politycznego chaosu, aż do powrotu Jezusa. A kiedy Jezus przybędzie powtórnie, nie stanie się to, aby jeszcze raz pokornie zapłacił za nasze grzechy, to już bowiem raz miało miejsce. Przyjdzie po raz drugi, by wypełnić do końca pozostałe przepowiednie Starego Testamentu mówiące o Mesjaszu jako o...Królu, Zwycięzcy i Sędzi.
Oto co czytamy o Jezusie w 1 rozdziale Ewangelii wg św. Jana:
?Na świecie było [Słowo], a świat stał się przez Nie, lecz świat Go nie poznał. Przyszło do swojej własności, a swoi Go nie przyjęli. Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli, dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi, (...)?.5
Rowniez dodam :
Żyd nie może o sobie powiedzieć, że jest Bogiem. W ten sposób wiara chrześcijańska zostaje sprowadzona do swoistego absurdu, gdyż absolutna wyjątkowość osoby i posłannictwa Jezusa oraz ich nieporównywalna unikatowość są najpierw relatywizowane, a następnie kwestionowane. Przecież wyznając wcielenie w Jezusie Syna Bożego, żaden chrześcijanin nie sądzi, że ta sytuacja może być powtarzalna. Twierdząc, w wyraźnej opozycji wobec chrześcijaństwa, że Bóg nie może stać się człowiekiem, wielu Żydów, w tym wszyscy Żydzi ortodoksyjni ? wbrew głośnym deklaracjom dialogowo usposobionych chrześcijan ? uważają, że judaizm i chrześcijaństwo nie mają żadnego wspólnego dziedzictwa.
Żydzi nie uwierzyli w Jezusa, bo takich mesjaszy to oni mieli na pęczki, jeden był nawet autentycznym królem. ![]()
Po pierwsze
Terlikowski: ?Ja jako Żyd (duchowy)?
Mirosław Salwowski: ?Ja też jestem Żydem (duchowym)?
Aleksandra Kowal: ?W sensie duchowym jesteśmy Żydami.?
"Żydem nie jest ten, który nim jest na zewnątrz, ani obrzezanie nie jest to, które jest widoczne na ciele, ale prawdziwym Żydem jest ten, kto jest nim wewnątrz, a prawdziwym obrzezaniem jest obrzezanie serca, duchowe, a nie według litery." Rz 2; 28-29
Każdy neojudaista jest żydem więc nie można mówić że żydzie nie wierzą w rabina Jeszue.
Po drugie
jEwangelia Mateusza 15:24,Jeszua mówi:"Jestem posłany TYLKO dla zmarłych owiec Izraela"
"...zbawienie bierze początek od Żydów". jEw. Jana 4:22
Marka 13,32 ? Niewiedza Jeszuaa świadczyła o tym, że Jeszua nie jest takim samym Bogiem jak Ojciec.
"Lecz o dniu owym lub godzinie nikt nie wie, ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko Ojciec."
Marka 10,18 Sam Jeszua nie uważa się za Boga.
"Jeszua mu rzekł: Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg."
Jana 20,17 Jeszua nazywa Ojca swym Bogiem, a więc nie jest takim samym Bogiem jak Ojciec.
"Rzekł do niej Jeszua: Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich braci i powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego."
"Nikt nie może przyjść do Mnie, jeżeli go nie pociągnie Ojciec, który Mnie posłał." (J 6,44)
"Nikt też nie zna Syna, tylko Ojciec, ani Ojca nikt nie zna, tylko Syn, i ten, komu Syn zechce objawić." (Mt 11,27)
Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i przyjdę znów do was. Gdybyście Mnie miłowali, rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie.Ew. Jana 14,28
Pytanie powinno brzmieć:
Dlaczego żydzi duchowi wierzą w boskość rabina z Nazaretu,który zaprzeczał swojej boskości?
Odpowiedź: Ponieważ na soborze nicejskim,400 lat po śmierci rabina
demokratycznie,większością głosów zdecydowano że tak ma być i już.