separacja - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: separacja

Czy separacja się opłaca, czy ma sens, jeżeli i tak trzeba mieszkać razem? Nie potrafię z tym skończyć, dalej kocham i zamartwiam się. 20 lat małżeństwa, 5 letnia córka, on popija codziennie, czasami się upija. Nie robi awantur, nie czepia się, ale ja NIENAWIDZĘ go, kiedy jest wypity i tak każdy wieczór od ok. 7 lat. Jak sobie poradzić z tym i stać się obojętna?

Chcę się po prostu cieszyć i żyć!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: separacja

A czego ty tak naprawdę chcesz? Od życia i swego męża? Chcesz, by przestał pić? Chcesz być sama i wolna? Czy jesteś pewna, że kochasz, czy może to tylko współuzależnienie? Nie potrafisz odejść, dlaczego? Boisz się że sobie nie poradzisz? Jesteś finansowo zależna od niego? Czy kiedykolwiek postawiłaś mu ultimatum - my albo alkohol? Czy on ma świadomość uzależnienia, czy dostrzega problem, czy kiedykolwiek podejmował wysiłek, by coś to zmienić?

Separacja może być orzeczona wtedy, gdy między małżonkami nie ma więzi - uczuciowej (duchowej), fizycznej i gospodarczej. Nie musi być to trwały rozpad, jak przy rozwodzie. Separacja ma sporo pozytywnych skutków prawnych, jak np. rozdzielność majątkową. Sąd również orzeka o sposobie korzystania ze wspólnego mieszkania i o opiece nad dzieckiem. To taki jakby pół-rozwód. Teoretycznie jesteście jeszcze małżeństwem, ale na przykład nie ma ustawowego dziedziczenia itd.

Myślisz, że to dobre rozwiązanie dla ciebie? Może lepszy byłby od razu rozwód z winy męża?

jeśli będziesz musiała z nim dalej mieszkać, to pewnie i tak dalej będzie ciężko, ale tez w ten sposób dasz mu do zrozumienia, ze masz już dość takiego życia.
Pierwszy krok będzie trudny, ale później będzie łatwiej.

4

Bardzo dziękuję za odzew! Emilio, gdybym wiedziała czego chce i potrafiła to jasno i trzeźwo określić, pewnie by mnie tutaj nie było. Pogubiłam się w tym wszystkim... niczego nie jestem pewna... Nie jestem zależna finansowo, nie boję się go, myślę, że sama bym sobie poradziła. Rozmawiałam z nim 1000 razy, on nie widzi problemu. Córka go bardzo kocha, zresztą obiektywnie mówiąc jest dobrym ojcem.

5

Więc... na co czekasz? Może separacja nim wstrząśnie?

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024