chcę odzyskać dziecko, pomóżcie! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » chcę odzyskać dziecko, pomóżcie!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: chcę odzyskać dziecko, pomóżcie!

Zwracam się o pomoc do was, kobiet, ponieważ straciłem już wszelkie nadzieje.Pisałem już na innych forach, ale nikt nie widzi wyjścia w mojej sytuacji.Moja sytuacja jest dość skomplikowana, wiem że sam też trochę zawaliłem ale zawsze starałem się być w porządku i sam źle na tym wyszedłem.Mam czteroletniego synka, który urodził się kiedy z jego matką byliśmy niepełnoletni.Nie ukrywam że była to zwyczajna wpadka.Prawa nad dzieckiem przejęli jej rodzice, odwiedzałem dziecko codziennie u nich w domu, zabierałem na spacery, szybko podjąłem się pracy i oddawałem większość pieniędzy na dziecko.Jednak niedługo po urodzeniu dziecka nasze relacje mocno się popsuły.Dziadkowie mojego dziecka prosili żebym nie wpisywał się jako ojciec dziecka w usc po osiągnięciu pełnoletności,żeby matka dostawała więcej pieniędzy na dziecko jako matka samotna.Zgodziłem się ponieważ myślałem że faktycznie robię to dla dobra dziecka, tak mi cały czas mówiono a ja robiłem co kazali.Co się okazało, moja była dziewczyna bardzo szybko poznała sobie innego faceta za granicą i zabrała tam bez mojej zgody dziecko.Błagałem ją, że chcę widzieć synka, że tęsknię, kocham go ale ona powiedziala ze to już nie możliwe bo nie zamierza wrócić do kraju,.Po pewnym czasie dała mi do zrozumienia, że dziecko nie jest już moje i żebym się odczepił bo dziecko ma już nowego tatusia, który go kocha i żebym zniknął z ich życia.Z tego co się dowiedziałem od jakiegoś czasu są w polsce, dzwoniłem że chcę zobaczyć dziecko, jednak odpowiedź cały czas była ta sama, on ma już nowego ojca, mówi do niego tato, nie mieszaj mu w głowie.Serce mi pęka, cierpię z tego powodu.Po tym jak się dowiedziałem, że są w polsce, chciałem złożyć wniosek w sądzie o uznanie dziecka, ale dowiedziałem się, że wzięli ślub i obecny mąż matki mojego dziecka dał mu swoje nazwisko, z tego co wnioskuję uznał również jako swoje.Proszę powiedzcie czy moja sytuacja jest naprawdę beznadziejna?chcę walczyć ale naprawdę nie wiem co robić.Nie wyobrażam sobie dalej żyć nie widząc swojego synka.Dowiedziałem się że wniosek o zaprzeczenie ojcostwa mogą złożyć tylko oni a ja nie mam takich praw.Co mogę zrobić?Błagam, pomozcie!!

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Bullinka (2013-07-21 10:46:12)

Odp: chcę odzyskać dziecko, pomóżcie!

Niestety, nie uznajac dziecka w USC nie stales sie jego formalnym ojcem. Ojciec figurowal jako NN, wiec jesli drugi mezczyzna uznal owo dziecko za swoje i nadal mu swoje nazwisko, w swietle prawa to on jest jego ojcem.
Mowiac krotko-dziecko ma juz ojca.

Jedynym wyjsciem jest pojscie do prokuratora z prosba o zlozenie wniosku o bezskutecznosc uznania ojcostwa i ustalenie ojcostwa:
art. 86 KRO - "Powództwo o ustalenie lub zaprzeczenie ojcostwa oraz o ustalenie bezskuteczności uznania ojcostwa może wytoczyć także prokurator, jeżeli wymaga tego dobro dziecka"

Musisz jednak wiedziec, ze jesli dziecko ma z tamtym mezczyzna wiez emocjonalna to prokurator odstapi od takiej sprawy.

3

Myślę że jeśli Ci tak naprawdę zależy to musisz walczyć.

Będzie Cię to kosztowało sporo nerwów i myślę że finansowo też.Musiałbys nając jakiegoś prawnika czy wogóle najpierw dowiedzieć się konkretniej czy masz szansę.Jeśli tak to wystąpić o przyznanie na badanie o ojcostwo...dokładnie nie wiem jak to jest ale moim zdaniem masz szansę ale musisz się konkretnie zakręcic i dowiedzieć co i jak po kolei zrobić...Byłeś młody i nie wiedziałes co będzie dobre i jak to się odbije w przyszłości na dziecku i na Twoim kontakcie z nim.Teraz musisz przedstawić prawnikowi bodajże sytuację od początku i niech doradzi co dalej...3mam kciuki Powodzenia!

4

A moze nalezy spojrzec tez na dziecko? Na to jak procedury sadowe na niego wplyna? Jak rozwala jego uporzadkowane zycie? Szwendanie sie po osrodkach, psychologach itd, ktorzy i tak stwierdza, ze dziecko ma wiez z drugim ojcem a pierwszego nie zna...

Kiedys do Salomona przyszly dwie kobiety z dzieckiem. Kazda twierdzila, ze jest jego matka. Salomon kazal przeciac dziecko na pol, aby kazda miala swoja czesc. Prawdziwa matka wolala aby dziecko zylo, wiec puscila swoja czesc dziecka...

5

Uwazam, ze nie masz szans.
Tamten mezczyzna uznal dziecko, wiec prawnie jest jego ojcem.

Tak, jak pisala Bullinka, moglbys isc do prokuratora w sprawie zlozenia wniosku o bezskutecznosc uzniania ojcostwa, ale to nie ma wiekszego sensu, bo skoro dziecko ma 4 lata, to na 100 procent jest zzyte z nowym tata.

W interesie dziecka jest, by nie psuc mu zbudowanego do tej pory uczucia bezpieczenstwa.
N Twoim miejscu nie robilabym nic. Pozostaje Ci czekac, az chlopiec dorosnie na tyle, ze sam zainteresuje sie biologicznym tata.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » chcę odzyskać dziecko, pomóżcie!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024