Co wpisać w temacie maila do pracodawcy? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Co wpisać w temacie maila do pracodawcy?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1

Temat: Co wpisać w temacie maila do pracodawcy?

Szukam pracy. Wysłałam już nie jednego maila z CV do pracodawców. Zastanawiam się jednak czy może nie popełniam jakiegoś błędu. Co WY wpisujecie w temacie maila? Proszę o jakieś konkretne przykłady.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Co wpisać w temacie maila do pracodawcy?

Wysyłasz e-maile w odpowiedzi na ogłoszenie czy z zapytaniem czy szukają ?

3 Ostatnio edytowany przez Kalita (2013-07-12 16:23:03)

Do tej pory wysyłałam e-maile przede wszystkim w odpowiedzi na ogłoszenie. Czasem było napisane co wpisać w temacie maila, ale w większości przypadków nie. Planuję również zacząć wysyłać maile do firm, które aktualnie nie prowadzą rekrutacji. Nie chcę żeby moje CV bez przeczytania wylądowało w koszu ze względu na niewłaściwy "temat ".

Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: w jakim formacie wysyłać CV - Doc czy Pdf? Zawsze wysyłałam w formacie Doc.

4

Jeżeli w odpowiedzi na ogłoszenie to najlepiej zgodnie ze standardem, który ogłoszeniodawca proponuje. W przypadku braku takich informacji w temacie można napisać CV IMIĘ I NAZWISKO.

Wysyłając e-maila z zapytaniem o pracę możesz tytułować jak wyżej  -  jeśli to  firma, która na bieżąco tworzy bazę potencjalnych kandydatów to zachowają plik. Druga opcją jest napisanie wprost : Zapytanie dotyczące pracy ( lub coś w ten deseń ).

Ja zawsze polecam wysyłać w formacie pdf jest wiele walorów np. masz pewność, że tekst otworzy się poprawnie, nikt niczego nie dopisze, wygląda estetyczniej.

5

Dziękuję za odpowiedź.

6

hej, czasem też warto napisać w tytule na jakie stanowisko aplikujesz - oczywiśćie jeśli jesteś w stanie podać to konkretne. Nie wiem czy trzeba podawać w tytule imię i nazwisko, skoro w polu "nadawca" zazwyczaj już wyświetla się  od kogo przyszedł mail. Jeśli chodzi o cv to zdecydowanie format pdf, doc często jest odbierane jako mniej profesjonalne

7 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2013-07-15 02:44:46)

Kalita napisał/a:

Do tej pory wysyłałam e-maile przede wszystkim w odpowiedzi na ogłoszenie. Czasem było napisane co wpisać w temacie maila, ale w większości przypadków nie. Planuję również zacząć wysyłać maile do firm, które aktualnie nie prowadzą rekrutacji. Nie chcę żeby moje CV bez przeczytania wylądowało w koszu ze względu na niewłaściwy "temat ".

Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: w jakim formacie wysyłać CV - Doc czy Pdf? Zawsze wysyłałam w formacie Doc.

Ja zazwyczaj piszę CV z imieniem i nazwiskiem albo np jeszcze dodaję nazwę stanowiska, by od razu wiedzieli. A czasem podają co wpisać, to wtedy wpisuję.
Ja wysyłam w Wordzie, teraz większość osób ma Worda i raczej nie będzie problemu z otworzeniem. Chyba, że pisze, żeby w pdf, to wtedy tak. No, ale może faktycznie w pdf lepiej, ale jak mówię, ja zazwyczaj w Wordzie wysyłam, możę to zmienię smile

8

truskaweczka19 napisał/a:

Ja zazwyczaj piszę CV z imieniem i nazwiskiem albo np jeszcze dodaję nazwę stanowiska, by od razu wiedzieli. A czasem podają co wpisać, to wtedy wpisuję.
Ja wysyłam w Wordzie, teraz większość osób ma Worda i raczej nie będzie problemu z otworzeniem. Chyba, że pisze, żeby w pdf, to wtedy tak. No, ale może faktycznie w pdf lepiej, ale jak mówię, ja zazwyczaj w Wordzie wysyłam, możę to zmienię smile

Truskaweczko, zgadza się każdy ma worda niemniej jednak jedni mają 2010 a inni jeszcze 2003 to stanowi ryzyko, że jeśli dokument tworzyłaś w nowym Word to ktoś kto ma 2003 lekko się zdziwi kiedy otworzy smile. Sądzę, że mało taki przypadków, ale jednak jeszcze się zdarzają.

9

Zdarzają i to często. Format pdf jest dla aplikanta bardziej bezpieczny, bo jeżeli ktoś pisze w CV "biegła obsługa pakietu Office" a całe CV jest robione spacją, a nie odpowiednimi funkcjami, to w Wordzie łatwo to sprawdzić i wiem, że to jest pierwsza rzecz jaka jest sprawdzana w CV przesłanym w tym formacie wink

Jeżeli pracodawca nie określił jaki ma być temat wiadomości, to zazwyczaj pisze ""Dokumenty aplikacyjne; Stanowisko xxx; Anna Kowalska"

10

Kalita - w emailu, jak i CV radzę wpisywać szczerą prawdę,zwięźle i na temat. Resztę o swoich możliwościach i umiejętnościach zawsze można opowiedzieć przy ewentualnym osobistym spotkaniu z potencjalnym pracodawcą.Szczerość jak wszyscy wiemy zawsze popłaca, tylko nie należy się zbytnio rozpisywać.To czego nie napisaliśmy, powiemy ustnie. smile

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Co wpisać w temacie maila do pracodawcy?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024