Szukam pracy. Wysłałam już nie jednego maila z CV do pracodawców. Zastanawiam się jednak czy może nie popełniam jakiegoś błędu. Co WY wpisujecie w temacie maila? Proszę o jakieś konkretne przykłady.
Wysyłasz e-maile w odpowiedzi na ogłoszenie czy z zapytaniem czy szukają ?
3 2013-07-12 09:06:02 Ostatnio edytowany przez Kalita (2013-07-12 16:23:03)
Do tej pory wysyłałam e-maile przede wszystkim w odpowiedzi na ogłoszenie. Czasem było napisane co wpisać w temacie maila, ale w większości przypadków nie. Planuję również zacząć wysyłać maile do firm, które aktualnie nie prowadzą rekrutacji. Nie chcę żeby moje CV bez przeczytania wylądowało w koszu ze względu na niewłaściwy "temat ".
Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: w jakim formacie wysyłać CV - Doc czy Pdf? Zawsze wysyłałam w formacie Doc.
Jeżeli w odpowiedzi na ogłoszenie to najlepiej zgodnie ze standardem, który ogłoszeniodawca proponuje. W przypadku braku takich informacji w temacie można napisać CV IMIĘ I NAZWISKO.
Wysyłając e-maila z zapytaniem o pracę możesz tytułować jak wyżej - jeśli to firma, która na bieżąco tworzy bazę potencjalnych kandydatów to zachowają plik. Druga opcją jest napisanie wprost : Zapytanie dotyczące pracy ( lub coś w ten deseń ).
Ja zawsze polecam wysyłać w formacie pdf jest wiele walorów np. masz pewność, że tekst otworzy się poprawnie, nikt niczego nie dopisze, wygląda estetyczniej.
Dziękuję za odpowiedź.
hej, czasem też warto napisać w tytule na jakie stanowisko aplikujesz - oczywiśćie jeśli jesteś w stanie podać to konkretne. Nie wiem czy trzeba podawać w tytule imię i nazwisko, skoro w polu "nadawca" zazwyczaj już wyświetla się od kogo przyszedł mail. Jeśli chodzi o cv to zdecydowanie format pdf, doc często jest odbierane jako mniej profesjonalne
7 2013-07-15 02:43:49 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2013-07-15 02:44:46)
Do tej pory wysyłałam e-maile przede wszystkim w odpowiedzi na ogłoszenie. Czasem było napisane co wpisać w temacie maila, ale w większości przypadków nie. Planuję również zacząć wysyłać maile do firm, które aktualnie nie prowadzą rekrutacji. Nie chcę żeby moje CV bez przeczytania wylądowało w koszu ze względu na niewłaściwy "temat ".
Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: w jakim formacie wysyłać CV - Doc czy Pdf? Zawsze wysyłałam w formacie Doc.
Ja zazwyczaj piszę CV z imieniem i nazwiskiem albo np jeszcze dodaję nazwę stanowiska, by od razu wiedzieli. A czasem podają co wpisać, to wtedy wpisuję.
Ja wysyłam w Wordzie, teraz większość osób ma Worda i raczej nie będzie problemu z otworzeniem. Chyba, że pisze, żeby w pdf, to wtedy tak. No, ale może faktycznie w pdf lepiej, ale jak mówię, ja zazwyczaj w Wordzie wysyłam, możę to zmienię
Ja zazwyczaj piszę CV z imieniem i nazwiskiem albo np jeszcze dodaję nazwę stanowiska, by od razu wiedzieli. A czasem podają co wpisać, to wtedy wpisuję.
Ja wysyłam w Wordzie, teraz większość osób ma Worda i raczej nie będzie problemu z otworzeniem. Chyba, że pisze, żeby w pdf, to wtedy tak. No, ale może faktycznie w pdf lepiej, ale jak mówię, ja zazwyczaj w Wordzie wysyłam, możę to zmienię
Truskaweczko, zgadza się każdy ma worda niemniej jednak jedni mają 2010 a inni jeszcze 2003 to stanowi ryzyko, że jeśli dokument tworzyłaś w nowym Word to ktoś kto ma 2003 lekko się zdziwi kiedy otworzy . Sądzę, że mało taki przypadków, ale jednak jeszcze się zdarzają.
Zdarzają i to często. Format pdf jest dla aplikanta bardziej bezpieczny, bo jeżeli ktoś pisze w CV "biegła obsługa pakietu Office" a całe CV jest robione spacją, a nie odpowiednimi funkcjami, to w Wordzie łatwo to sprawdzić i wiem, że to jest pierwsza rzecz jaka jest sprawdzana w CV przesłanym w tym formacie
Jeżeli pracodawca nie określił jaki ma być temat wiadomości, to zazwyczaj pisze ""Dokumenty aplikacyjne; Stanowisko xxx; Anna Kowalska"
Kalita - w emailu, jak i CV radzę wpisywać szczerą prawdę,zwięźle i na temat. Resztę o swoich możliwościach i umiejętnościach zawsze można opowiedzieć przy ewentualnym osobistym spotkaniu z potencjalnym pracodawcą.Szczerość jak wszyscy wiemy zawsze popłaca, tylko nie należy się zbytnio rozpisywać.To czego nie napisaliśmy, powiemy ustnie.