Codziennie zaparcia, codziennie czopki? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Codziennie zaparcia, codziennie czopki?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

Temat: Codziennie zaparcia, codziennie czopki?

Hej! Mam takie pytanko, ponieważ męczą mnie ostatnio niesamowite zaparcia, zdecydowałam się na czopki. Fajne bo na bazie naturalnej i szybko działają. Ale czy mogę je stosować codziennie? No bo wiadomo, że powinno się potrzebę załatwiać przynajmniej raz dziennie. Jeżeli ja tak nie mogę to czy czopki stosowane codziennie nie spowodują u mnie jakiś efektów ubocznych?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Codziennie zaparcia, codziennie czopki?

A czemu chcesz przyjmować farmaceutyki, zamiast zmienić dietę? To o wiele prostsze, bardzo skuteczne i za darmo smile

3

tu się zgadzam, zdecydowanie zdrowiej zmienić dietę. A poza tym wprowadź trochę ruchu i pij dużo wody smile

4

Dziewczyny, ale ja zmieniłam dietę i to naprawdę diametralnie. Nie jem w ogóle fast foodów, zaczęłam jeść ryby chociaz ich nie lubię. Dziennie wypijam 2 butelki niegazowanej wody. Piję nawet sok z ogórków kiszonych. No nie działa nic tak naprawdę. Tzn działa, ale ja nie mogę sobie pozwolić na to żeby korzystać z toalety raz na 3 dni bo wyglądam jak balon...

5

majunia  no to powiem inaczej: nie wszystko naraz! Super, że zmieniłaś dietę; pilnuj by regularnie spożywać produkty z błonnikiem (wygoogluj) ale też nie za dużo bo nadmiar błonnika również powoduje zaparcia.

Pij herbaty ziołowe. RUSZAJ SIĘ!! Sport jest tu najbardziej pomocny, on usprawni na nowo pracę jelit!

6

Cześć!!!Ja też mialam kilkudniowe zaparcia,nawet do 7-9dni.Ale nie jadałam śniadań,pierwsza byla kawa(która zapiera),teraz jem musli z mlekiem,z dodatkiem otrębów pszennych i siemię lnu razem.I to wystarczy codziennie,czasami można wypić herbatkę na lepsze trawienie,jest ich mnóstwo w sklepach(Figura najlepsza).Od czopków można się uzależnić i bez nich już ani rusz....pozdrawiam...

7

Uzależnić się od czopków i potem bez wspomagania żadnych szans na wypróżnienie? taki scenariusz jest możliwy, chociaż kłóciłabym się, czy zawsze. Jak stosowałam kiedyś czopki bite 4 miesiące. Oczywiście dieta, ruch, wszystko było tip top, ale zapracia ciągle się pojawiały, a ja czułam się jak wielki tłusty klops smile Po tych kilku miesiącach wypróżnienia uregulowały mi się. Może nie jak w zegarku, raz czy dwa razy dziennie, jak to niektórzy szczęśliwcy mają, ale tak co półtora, dwa dni. Kiedy odstawiłam czopki, ale nadal zdrowo żyłam, nie zauważyłam regresu, a właśnie polepszyło mi się. Faktem jest, że czopki były naturalne, bardzo łagodne i mało inwazyjne i przypuszczam, że to dlatego.

8 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-06-28 20:11:47)

Odświeżę ten temat ponieważ nie widzę konkretnego rozwiązania smile Słuchaj sama też miałam problem z zaparciami. Męczyłam się dość długo i też myślałam o różnego rodzaju rozwiązaniach w tym czopki a nawet lewatywa ale bałam się tego, wolałam znaleźć inne rozwiązanie. Jako że pracuję w bibliotece to szukałam rozwiązania w książkach co z tym zrobić i jak sobie poradzić ale nie znalazłam rozwiązania. Robiłam różne badania i zaciągałam rad lekarzy ale oni też nie potrafili mi pomóc. W końcu zaczęłam szukać informacji w internecie. Po przeszukaniu kilkunastu stron trafiłam na poradnik dotyczący zaparć. Można go pobrać z tej strony za darmo po wpisaniu adresu email: link usunięty Wysyłają go na pocztę do pobrania za darmo smile Po przeczytaniu zrozumiałam co tak na prawdę jest przyczyną zaparć i jak mogę sobie pomóc. Po kilku dniach od stosowania rad zawartych w tym darmowym raporcie w końcu pozbyłam się zaparć i do dziś już ich nie mam smile

Wstawianie linków jest na forum niedozwolone. Proszę, zapoznaj się z regulaminem forum.     Moderatorka Wielokropek

9

Czytałam, że przyczyną zaparć może być niedobór błonnika. Więc może zacznij od tego. sprawdź jakie produkty mają go najwięcej, albo kup w aptece, tylko naturalny działający mechanicznie.

10

Takim najbardziej naturalnym to jest na pewno jeliton, to znany błonnik i słynie właśnie z tego, ze działa mechanicznie i nie powoduje biegunki

11

Dokładnie , trzeba jeść dużo błonnika najlepiej naturalnego czyli chlebek razowy, płatki owsiane albo np do kupienia w aptece jeliton (sproszkowana babka), suszone śliwki też dobrze działają

12

Po jakim czasie od np. przyjmowania takiego błonnika mozna juz zauwazyć poprawe, bez takiego obciązania tez jelit i efektu przeczyszczającego ?

13

Czopki stosowane przez dłuższy czas powodują ,ze jelito przyzwyczaja się do wspomagania i efekt może być całkiem odwrotny jeśli przestaniesz je stosować..
Suszone śliwki,jabłka,razowe pieczywo,marchewka z jabłkiem,musli,jak lubisz jogurt naturalny,maslankę...
Wprowadzenie tych produktów do diety powinno pomóc juz po 2-3 dniach.
Zobacz dzienne zapotrzebowanie na błonnik dla dorosłej osoby i jakie produkty zawierają dużo błonnika.
Zrób sobie menu błonnikowe np.2 jabłka+coś wieczorem np z 5 śliwek suszonych.

14

k.iness napisał/a:

Czopki stosowane przez dłuższy czas powodują ,ze jelito przyzwyczaja się do wspomagania i efekt może być całkiem odwrotny jeśli przestaniesz je stosować..

czy to twierdzenie jest poparte jakimiś badaniami?? czopki nie działają przecież na jelito, na jelito działają tabletki i herbatki przeczyszczające. Wydaje mi się że czopki dają tylko mechaniczny "poślizg". Nie będę się o to kłócić, ale na chłopski rozum tak to widzę

15

Jak wiadomo głównymi czynnikami, które odpowiadają za zaparcia są m.in. nieprawidłowa dieta, stres, leki (jeśli ktoś regularnie zażywa), nieregularne posiłki itp. itd.
Fakt. Najodpowiedniejszym rozwiązaniem jest wprowadzenie do swojej diety większej ilości błonnika i płynów (czyt. wody ;-))
Błonnik znajdziemy w takich produktach jak:
- pełnoziarniste pieczywo
- otręby pszenne
- suszone śliwki
- orzechy włoskie
- migdały itd.

Poza tym ja (też mam okropny problem z zaparciami) codziennie rano na czczo piję szklankę przegotowanej wody. Taki babciny, choć w moim przypadku skuteczny trick. smile

16

Witam - to prawda, że śliwki, błonnik itd. działają. Ale możesz mieć niedostateczne wydzielanie żółci z powodu zapchanego kamieniami woreczka żółciowego. Pomaga  w takim przypadku Boldaloin, kupowany bez recepty. Uważaj, czy nie spowoduje u ciebie ataków woreczka ż.Nie wiem też w jakim jesteś wieku - może to być bardzo leniwa praca jelit i trzeba będzie wspomagać się lekiem. Ale uważaj- jelita przyzwyczajane do środków przeczyszczających rozleniwiają się na dobre.
Śliwki susz. , len, dużo warzyw, niesłodzonych napoi , suszone figi, regularne odwiedzanie toalety  - od tego należy zacząć.

17

Ja od paru dni staram się wypijać szklankę wody z sokiem z cytryny, dodatkowo codziennie serwuję sobie porcję błonnika i jestem mile zaskoczona bo zaparć brak a do tego smile Waga poszła w dół smile

18

No własnei ja też słyszałam już o tej wodzie z cytryną. Nie wiem czy u mnie przejdzie , i boje sie też zeby nie dała ona takiego efektu lekko przeczyszczającego.

19

refik22 napisał/a:

Czytałam, że przyczyną zaparć może być niedobór błonnika. Więc może zacznij od tego. sprawdź jakie produkty mają go najwięcej, albo kup w aptece, tylko naturalny działający mechanicznie.

Też bym poleciła błonnik. Ja kupowałam takie wielkie opakowanie u konsultanta diety Cambridge i dodawałam codziennie do jogurtu i jadłam.

20

Uważam że jeśli ktoś ma częste problemy z zaparciami to powinien poszukać ich przyczyn. Czopki, olejek rycynowy czy inne środki przeczyszczające mogą uzależnić dlatego nie powinno się je zażywać często tylko sporadycznie. Ja też mam zaparcia i dopiero jak mi w ciąży wyszła tarczyca to poszperałam po necie i w niedoczynności tarczycy mogą występować zaparcia. Po porodzie kazali mi pić właśnie olej rycynowy (fujjjjjjjj coś okropnego) ale lekarz po 3 dniach powiedział że mam odstawić bo się uzależnię.

21

No, ale z zaparciami jakoś dalej musisz sobie radzić. Więc skoro tamto odstawiłas to lekarz cos innego polecił ?

22

Ja sobie własnie jeliton kupiłam, też błonnik. W ciąży straszne zaparcia mnie dopadły, na szczęście błonnik jest bezpieczny.

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Codziennie zaparcia, codziennie czopki?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024