Mam bardzo wielki problem.
Moim naturalnym kolorem włosów jest jasny blond, jednak od 8 lat farbowałam je na czarno.
Po tym dluuuuugim czasie postanowiłam wrócić do swojego koloru. Chciałam uzyskać bardzo szybki efekt i przez 3 dni nakładałam na głowę masy rozjaśniaczy. Nie wiem co we mnie wstąpiło, że tak głupio postąpiłam.
Teraz mam bardzo zniszczone włosy: kruszą mi się, wypadają, są strasznie sianowate, sztywne, bardzo bardzo rozdwojone i poszarpane końcówki, już strach na wróble już lepiej ma na głowie.
Jeszcze najgorsze jest to, że robią się coraz krótsze. A muszę je prostować, bo inaczej nie wyjdę na dwór, robię to raz na tydzień.
Używam wielu odżywek, nafty kosmetycznej, olejku rycynowego z szamponem, jedwabiu, keratynę i odżywki ochronnej przed dużą temperaturą podczas prostowania.
Jak mam je uratować?
1 2013-06-11 00:10:39 Ostatnio edytowany przez CzarnulaDDZ (2013-06-11 00:57:52)
przede wszystkim odstaw prostownice i suszarkę, bez tego nie masz co marzyc o ładnych włosach. zakup sobie szampon alterra (sprawdzone!) maske i odzywke z tej samej serii z granatem&aloesem, poczytaj o olejowaniu włosów i rób to 4 razy w tygodniu. Do tego maska raz w tygodniu i ociupinke odzywki po kazdym myciu zostaw bez splukiwania.
Po pierwsze przyciąć zniszczone końcówki, po drugie odstawić prostownice i suszarkę inaczej będziesz wyglądać jak miotła. Na moje włosy najlepiej działa miks oleju rycynowego i witaminy a i e, w aptece za całość zapłacisz 18-20 zł, świetne efekty też daje henna, taka tradycyjna w proszku, mam po niej zdrowe, lśniące i mocne włosy. Pamiętaj też, że wygląd włosów zależy nie tylko od kosmetyków, które na nie nakładasz ale i od tego co jesz.
Jedz dużo cebuli , naprawde działa. Szybciej rosną i są lścniące, ale efekty dopiero po miesiącu widać. Ja jem dziennie główke i na miesiąc średnio mam 2cm odrostów i mimo, że raz w miesiącu farbuje i codziennie prostuje, to są nawet w dobrym stanie. ALe - jest taki , że czeba częściej myć zęby;P z 4razy dziennie ;d Słyszałam , też o wcieraniu soku z cebuli we włosy , ale niewiem czy działa , bo nie próbowałam
Olejowanie, mycie szamponem dla dzieci, albo żelem do higieny intymnej.
Odżywki/ maski bez silikonu.
Olej arganowy, kokosowy, masło shea, olej sezamowy. Dużo jest do wyboru.
Jedwab lepiej odstaw. Sprawdź skład kosmetyków.
Teraz używam oliwki dla dzieci zmieszanej z olejem kokosowym, dwie łyżki na głowę na całą noc.
Ja miałam to samo co Ty. Z farbowanych na czarno zeszłam do całkiem białych w jeden (!) dzień.
Nie szoruj ręcznikiem, nie trzymaj pod ręcznikiem długo, nie czesz mokrych włosów, nie susz , nie prostuj, nie używaj niczego z alkoholem.
Dopiero teraz moje włosy jakoś wyglądają, a i tak musiałam obciąć.
Hej^^. Tez mialam ten problem ;/ niestety. Duzoo farb na wlosach, a przede wszystkim prostownica.Od kilku miesiecy stosuje szampon i maske do wlosow z firmy BIOWAX jedwab i keratyna (dostepne prawie w kazdej aptece) .Moje wlosy w przeciwienstwie do ich wygladu kilka miesiecy temu wygladaja o niebo lepiej! Wlosy sa miekkie w dotyku, mniej zniszczone wlosy... Naprawde bardzo Ci polecam!!! Warto! Zobaczysz roznice nawet po miesiacu stosowania. A przede wszystkim, odstaw prostownice na jakis czas wiem ze to nie bedzie latwe z wlasnego doswiadczenia, ale dasz rade
Powodzenia!
Albo ładne włosy, albo stylizacje, oto jaki jest naprawdę wybór.
8 2013-10-24 12:17:25 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2013-10-24 12:19:26)
na takie przesuszone i zniszczone włosy najlepiej zadziała jakaś mocna maska, ja polecam Ci odżywkę silnie nawilżającą marki spam. Jest naprawdę świetna, możesz nakładać ją na dłużej pod ręcznik i stosować jako maskę. Ja miałam rozjaśniane włosy i tez były trochę suche i u mnie sprawdziła się bardzo fajnie! Warto też brać jakieś witaminy, żeby to co odrasta było mocne i zdrowe!
Ja osobiście polecam olejowanie olejami Green Pharmacy, odżywkę Pantene Pro V włosy normalne - intensywna regeneracja, oraz szampony Barwa. Są bez silikonów, więc nie obciążają włosów, ale są na tyle mocne, że domywają z nich olej.
polecam olejowanie włosów - super efekty
11 2014-03-06 00:34:23 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-03-15 15:05:25)
Ja korzystałam z rad fryzjerki (tylko dobrej) i co jakiś czas konsultuje stan włosów. Teraz tez wybieram się na Dzień Kobiet do spam bo tylko dla kobiet właśnie jest przygotowanych wiele atrakcji, gratisowych porad i zabiegów, pakietów w promocyjnych cenach, więc grzech nie skorzystać. Idę przede wszystkim do fryzjera i na zabieg na dłonie (po zimie sie przyda), ale nie omieszkam skorzystać z innych propozycji, w końcu to dla nas dzień. Może coś wygram extra w losowaniu, bo też ma być?
Co do diety to polecam migdały, orzechy, brokuły i szpinak świetnie robią na włosy
Mam troszkę zniszczone włosy, ale są już takie długie. Szkoda wszystkich ścinać dlatego podetnę tylko końcówki tak ok 2 cm W ogóle to mam jakieś dziwne włosy. Są z natury sztywne, co sprawia, że wyglądają na zniszczone choć tragedii nie ma. Ale na to nic nie poradzę, takie są
Co zaskakujące, gdy zrobię warkocz i np. po całym dniu rozpuszczę, są mięciutkie i miłe w dotyku
taka zagwozdka, ciekawe czemu tak jest
Same końcówki koniecznie zetnij, wystarczy te 2 cm by poprawić kondycję włosów
Z produktów, które mogą poprawić kondycję włosa : olejek rycynowy, oliwa z oliwek, jedwab, masło karite, miód, jajka, banany. Można zrobić z nich ciekawe kombinacje odżywczych domowych maseczek do włosów
Co jeszcze możesz zrobić? - zmienić szampon czy odżywkę na nowe w ten sposób wypłuczesz stare silikony. Poza tym po pewnym czasie od stosowania włosy przyzwyczajają się do konkretnej odżywki/szamponu przez co zmniejsza się ich działanie np. regeneracyjne
Od siebie mogę dodać, że czasem nie obejdzie się bez prostownicy, po prostu nie, ale robię przerwy np. miesiąc czasu i zamiast prostować czeszę warkocz albo dwa Lub jakieś urocze upięcie
I może warto postawić na naturalny kolor włosków? kiedyś farbowałam i to też miało wpływ na to jakie są moje włosy teraz
Obecnie od ponad roku mam naturalny kolor i tak zostanie
Bardzo zniszczone włosy, najlepiej ściąć. Wiem co mówię bo sama walczyłam wszelkimi sposobami, można włosy wygładzić, problem zamaskować, ale mocno zniszczony włos już się nie odbuduje, a to dlatego że jest martwy, dieta wpływa na stan skóry głowy i na cebulki, na sam włos na pewnej już długości nie, zniszczony pozostanie zniszczony i żadne super extra odżywki mu nie pomogą, może jedynie wyglądać lepiej i nie niszczyć się bardziej.
ściąć i zapuścić, a z koloru schodzić przez pasemka.
15 2014-03-30 22:06:33 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-03-30 22:14:26)
Ja na co dzień nie używam prostownicy, tylko lekko suszę włosy, żeby ich nie niszczyć... Też kiedyś miałam problem ze zniszczonymi włosami, i do tego szybko przetłuszcającymi się. Stosowałam wielu metod, które juz zostały wyżej wymienione, bardzo fajnie sprawdziły sie olejki o których pisały dziewcyzny: kokosowy, arganowy. Oprócz tego odkryłam błoto do włosów spam, przy regularnym stosowaniu nie musiałam myć już tak często włosów.
Aj. Mam ten sam problem farbowałam włosy przez 5 lat na czarno nagle zachciało mi się blądu zrobiłam tak jak ty rozjaśniałam włosy kilka razy przez 2/3 dni omg co ja najlepszego narobiłam ech miałam włosy długie a co się okazało one pod spodem mi odpadły także się wykruszały i to strasznie jedyne co mi pozostało to ściąć włosy na krótko i tak o to zrobiłam moje włosy są już w lepszym stanie lecz nie do końca zaczęłam połykać tabletki (wyciąg ze skrzypu i pokrzywy dostępne w każdej aptece jeżeli nie dokładnie takie to podobne. są one od wypadanie włosów ,kruchość paznokcie,osłabienie włosów po farbowaniu itd ) warto sobie kupić te tabletki nie dość , że pomagają zniszczonym włosom także włosy rosną szybciej c.16.85 więc nie drogo . Polecam także kupić sobie szampony fryzjerskie maski itp.
Mogę polecić jedwab i odstawienie suszarki i prostownicy. Wiem jak ciężko, ale dobre produkty do stylizacji i szczotka też dają radę
Moja koleżanka zrobiła sobie BIO-odnowę, normalnie u fryzjera, w sensie w specjalistycznym zakładzie fryzjerskim, nie jest to tanie, ale w 100% skuteczne, także myślę że to jest dobre rozwiązanie, a poza tym odstawienie prostownicy, suszarki, lokówki, farb etc.
Hej^^. Tez mialam ten problem ;/ niestety. Duzoo farb na wlosach, a przede wszystkim prostownica.Od kilku miesiecy stosuje szampon i maske do wlosow z firmy BIOWAX jedwab i keratyna (dostepne prawie w kazdej aptece) .Moje wlosy w przeciwienstwie do ich wygladu kilka miesiecy temu wygladaja o niebo lepiej! Wlosy sa miekkie w dotyku, mniej zniszczone wlosy... Naprawde bardzo Ci polecam!!! Warto! Zobaczysz roznice nawet po miesiacu stosowania. A przede wszystkim, odstaw prostownice na jakis czas
wiem ze to nie bedzie latwe z wlasnego doswiadczenia, ale dasz rade
![]()
Powodzenia!
Popieram i odstaw tą prostownicę.
20 2014-04-09 22:31:20 Ostatnio edytowany przez Adrian102 (2014-04-09 22:34:14)
Znam parę przypadków że po częstszym jedzeniu kaszy(Gryczanej i Jaglanej) włosy mocno się polepszyły.Tylko na efekty trzeba czekać 1-2 miesiące i jeśli ma się jeść kasze palone albo w torebkach to nie ma to sensu.
Przy okazji jedząc prawdziwą kasze gryczaną można nieźle poprawić swoją koncentracje i zmniejszyć senność,żaden magnez w pigułkach nie jest tak efektywny jak ten naturalny.
21 2014-04-17 21:03:27 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-04-17 21:38:24)
Na zniszczone wlosy tylko naturalna pielegnacja..
Owszem, ale mysle ze trzeba też pomyslec o wzmocnieniu suplementem. Tutaj mysle ze jest to najlepsze rozwiazanie jesli patrzeć na wzmocnienie włosów.
Czasami szampony i odżywki nie pomagają, nawet maska do włosów nie pomagała, przynajmniej dla mnie.
suplementy czasami się sprawdzają, na włosy to najlepiej kupować te ze skrzypem. Ja zawsze miałam na głowie takie siano, później często prostowałam i było jeszcze gorzej, teraz jest dużo lepiej
suplementy czasami się sprawdzają, na włosy to najlepiej kupować te ze skrzypem. Ja zawsze miałam na głowie takie siano, później często prostowałam i było jeszcze gorzej, teraz jest dużo lepiej
u mnie tez pomógł skrzyp, ale do diety dodatkowo biorę Merz Spezial Dragees
ladyyy napisał/a:suplementy czasami się sprawdzają, na włosy to najlepiej kupować te ze skrzypem. Ja zawsze miałam na głowie takie siano, później często prostowałam i było jeszcze gorzej, teraz jest dużo lepiej
u mnie tez pomógł skrzyp, ale do diety dodatkowo biorę Merz Spezial Dragees
można śmiało obydwa stosować