Jak upiec ciasto? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

Temat: Jak upiec ciasto?

Moj maz chcialby zjesc domowej roboty ciacho smile a ja chce zeby byl szczesliwy.... Jednak jesli chodzi o ciasta to jesyem totalnym beztalenciem.... Nawet to z pudelka z proszku zepsulam sad moze znacie jakies ciekawe latwe przepisy. Pudelko nie odpowie mi na pytanie odnosnie przepisu a Wy drogie panie Tak smile Prosze o jakies latwe przepisy... Podobno trening czyni mistrza smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak upiec ciasto?

Przepis na Zeberkę- bardzo fajne, efektowne, ŁATWE ;-) ciasto

Składniki:
- po 1 szklance wody, cukru, oleju
- 5 jaj (osobno żółtka i białka)
- 3 szklanki mąki + 3 łyżki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Ubijasz białka na sztywno, pod koniec dodajesz najpierw cukier (nie cały na raz), cukier wanilinowy i po kolei po jednym żółtku. Dodajesz do masy wodę i olej, mieszasz. Mąkę przesiewasz i mieszasz z proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Partiami dodajesz do masy i mieszasz do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielisz masę na pół, do jednej dodajesz 3 łyżki mąki, do drugiej kakao. Przygotowaną okrągłą formę do pieczenia smarujesz tłuszczem (np. margaryna).
I teraz do formy będziesz nakładać ciasto- na środek na przemian po łyżce jasnego i ciemnego. Jak będziesz właśnie tak nakładać to po upieczeniu powstanie zeberka. Ciasto nakładasz do "wyczerpania". Pieczesz godzinę w 180 C. Do suchego patyczka.
Nie przejmuj się jak ciasto zacznie Ci pękać na górze jak już urośnie- to normalne :-)

Ciasto pycha! Warto spróbować.

3

Przepis na kruche ciasto (zawsze się udaje):
1/2 kg mąki
25 dag cukru
20 dag margaryny
2 jajka
proszek do pieczenia
cukier waniliowy

Mąkę przesiać z proszkiem. Z margaryny, cukrów, jajek i mąki zagnieść ciasto. Robić to tak długo aż nie będzie się kleić do rąk, następnie podzielić na 2 części. Jedną połową wyłożyć dno dużej blachy, na to kłaść dżem/powidła i posypać posiekaną drugą częścią ciasta. Ja z drugiej części robię kratkę na wierzch. Piec ok.45min. w 170stopni

Ciasto pyszota:
6 jabłek
szkl.bakali
2 szkl.mąki
1 szkl.cukru
3 jajka
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju

Obrane jabłka pokroić w kostkę, wsypać bakalie, olej, rozmącone żółtka, wszystko wymieszać. Dodać mąkę, cukier, proszek z sodą- wymieszać. Następnie dodać pianę z białek, znowu wymieszać. Piec ok.30min.w 180 stopni.

4 Ostatnio edytowany przez ankusia (2013-06-08 01:29:49)

Dzieki dziewczyny... Chyba pierwszy przepis na zebre jest latwiejszy. Sprobuje go zrobic.. Roza27 ugniatanie ciasta to trudna sztuka. Jeszcze nigdy nie ugniotlam tak jak trzeba smile ale skoro mowisz ze zawsze sie udaje smile

5

Hej Ankusia smile

Tak dziewczyny podały fajne szybkie i łatwe przepisy
na pyszne ciasta. smile

Ja życzę powodzenia.Kiedyś trzeba zacząć,a jeśli jedno nie wyjdzie
nie należy się zrażać,tylko piec następne.

A ja podam przepis na Drożdżówkę,której ciasto pasuje
i na bułeczki i na makowiec i na pączki.

składniki:
4jaja
1/2 kostki margaryny najlepiej zwykła
szklanka cukru,ale może być więcej.
1/2 l mleka
łyżeczka soli
mała kostka drożdży
aromat rumowy
1kg do 2 mąki

Jajka cukier i pokrojoną margaryne  wrzucamy do miski.
Mleko podgrzewamy.Kostkę drożdży rozkruszamy
i też do miski zamieszać i dodać na końcu podgrzane mleko.
Odstawić  ciasto przykryte ściereczką . Może stać od 1 godz
nawet do 4. Potem do tej samej miski powoli dosypujemy
mąkę i mieszamy,dopóki lekko ciasto zacznie odchodzić od boków
miski. Połowę ciasta wykładamy na stolnicę,aby dobrze  wyrobić.
Tak samo robimy z drugą połową. Ja zazwyczaj jeden placek
robię z dżemem ,a drugie albo z kruszonką,albo z polewą
czekoladową. Ach zapomniałam dodać,że aromat dodajemy przed mąką
czyli przed dosypywaniem mąki.

Smacznego tongue

6

A może, skoro zagniatanie ciasta tak Cię onieśmiela wink, zaczniesz od sernika na zimno? Nie trzeba zagniatać ani piec, nie da się nic zepsuć, a ciasto jest przepyszne i idealne na lato smile

7

Babo to dobry pomysł,tylko dobry
łatwy przepis by się zdał. tongue

8

Przepis na biszkopt z jabłkami, który bez jabłek mój brat robił w wieku 6 lat wink, a robił bez jabłek, bo nie umiał ich samodzielnie obrać i pokroić wink.

To ciasto jest pyszne, lekkie, niezwykle proste, zawsze się udaje, błyskawicznie się je robi, a do tego jest tanie. Naprawdę nie da się go zepsuć wink.

Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka przesianej mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

3-4 winne jabłka lub inne sezonowe owoce - np. truskawki, śliwki, gruszki
cukier puder do posypania
margaryna i bułka tarta do tortownicy

Sposób wykonania:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy (ze szczyptą soli) na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy aż całość nabierze sztywności, następnie kolejno dodajemy po jednym żółtku, dokładnie mieszamy.
Stopniowo wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie i nie za długo, ale dokładnie mieszamy.
Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, na dnie układamy obrane i pokrojone w cząstki jabłka lub inne owoce. Na wierzch wylewamy ciasto, powierzchnię delikatnie wyrównujemy łyżką.
Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 170 stopni. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić w uchylonym piekarniku (żeby nie opadło) i posypać cukrem pudrem.

Smacznego! smile

9

Milionek napisał/a:

Babo to dobry pomysł,tylko dobry
łatwy przepis by się zdał. tongue

Lecem pendzem tongue

SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI I GALARETKĄ

Składniki:
1 kostka "Kasi"
2 kubki serka homogenizowanego
4 żółtka
2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
1 cukier waniliowy
aromat do ciasta pomarańczowy
galaretka (dowolny smak)
owoce (dowolne, byle nie kiwi!)

Przygotowanie:

Cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i kostkę Kasi rozetrzeć, dodać kilka kropelek aromatu pomarańczowego. Gotową masę zmieszać z serkiem. Szklankę mleka zagrzać, a w pozostałej połowie szklanki rozpuścić żelatynę. Do gorącego mleka dodać zimne mleko z żelatyną, całość schłodzić i wlać do masy serowej. Wymieszać, wlać do formy i wstawić do lodówki. Jak zastygnie, udekorować owocami i zalać galaretką (warto przyrządzić galaretkę z nieco mniejszej ilości wody, niż jest napisane na opakowaniu).

10

a ma ktoś może przepis na ciacho z truskawami i galaretką ?
ale żeby nie był to tylko sam suchy biszkopt ,może jako dodatek jakiś krem? albo inna masa,tylko nie serowa smile

11

Babo  no troszkę  Ci zabrało zanim doleciałaś
do mnie hah tongue No ale przepis jest,a to się liczy.

smile Dzięki dzięki smile tongue

Nikandra  wystarczy że upieczesz biszkopta.
I na to ułożysz truskawki,zalejesz galaretką. mniam.
Na kruchym też są przepyszne truskawki z galaretką.

12

Możesz zrobić Ptasie Mleczko z truskawkami wink

Upiec biszkopt wink)

4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki oleju
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, później żółtka, 4 łyżki oleju i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

A masa:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego.
2 galaretki (zależy od gustu jaki smak)

Podzielić mleko na pół. Ubić żeby się spieniło i nabrało konsystencji pianki.
1 galaretkę zalać pół szklanki wody i gdy ostygnie dodać do ubitego mleka.

Z drugą częścią mleka zrobić to samo.

Na wierzch ułożyć dowolne owoce i zalać galaretką wink

Ciasto bardzoo łatwe wink

Powodzenia! wink

13 Ostatnio edytowany przez Bubuś (2013-06-09 18:15:22)

A ja Ci mogę polecić Shreka smile
Co prawda nie ma w nim truskawek, ale jest baardzo łatwy w przygotowaniu, a naprawdę robi wrażenie tongue

Wystarczy, że wpiszesz w google "shrek ciasto".

Co najfajniejsze, ciasto można robić bez pieczenia, wykorzystując biszkopty smile

Ja ostatnio jakoś się zakręciłam i zapomniałam o białej masie, a i tak znajomi się zajadali big_smile
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTfuNtpEqOomBl7bdVZyubX8OSwfZDcgVLrK6GJIGcOepfwdySCUA

Zdjęcie z sieci smile

14

Dzięki dziewczyny ,wczoraj piekłam drożdżówkę z rabarbarem,truskawami i jabłkami oraz kruszonką wyszła mniammmm tongue
W tym tygodniu chce coś właśnie z galaretką a żeby nie tylko sama galaretka to właśnie powyższe przepisy na krem się idealnie przydadzą smile

15

Róża 27 napisał/a:

Ciasto pyszota:
6 jabłek
szkl.bakali
2 szkl.mąki
1 szkl.cukru
3 jajka
łyżeczka sody
4 łyżki oleju

Obrane jabłka pokroić w kostkę, wsypać bakalie, olej, rozmącone żółtka, wszystko wymieszać. Dodać mąkę, cukier, proszek z sodą- wymieszać. Następnie dodać pianę z białek, znowu wymieszać. Piec ok.30min.w 180 stopni.

Z tego przepisu wyjdzie cokolwiek? Żadnej wody mineralnej czy mleka? Tak jak patrzę na proporcje to wyjdzie z tego jakaś kasza sypka a nie ciasto...

16

modzia napisał/a:
Róża 27 napisał/a:

Ciasto pyszota:
6 jabłek
szkl.bakali
2 szkl.mąki
1 szkl.cukru
3 jajka
łyżeczka sody
4 łyżki oleju

Z tego przepisu wyjdzie cokolwiek? Żadnej wody mineralnej czy mleka? Tak jak patrzę na proporcje to wyjdzie z tego jakaś kasza sypka a nie ciasto...

A mi się wydaje, że to ciasto może wyjść, przecież piany ubitej z 3 jajek sporo wyjdzie, a dodatkowo jabłka na bank puszczą sok. Może wyjść coś na zasadzie pleśniaka. Ale żeby się dowiedzieć trzeba spróbować wink

Moja rada dla początkujących: cała sztuka polega na znalezieniu dobrego przepisu i dokładnym postępowaniu według tego, co jest tam napisane. To wszystko. Jak już zdobędziecie wyczucie to możecie sobie poeksperymentować, pozamieniać składniki etc. Ja osobiście polecam stronę mojewypieki (wpisać w google, od razu wyskoczy), do tej pory praktycznie wszystkie ciasta stamtąd mi wyszły. A że autorka odpowiada w komentarzach na pytania dotyczące przepisu to można wszelkie wątpliwości rozwiać.

17

modzia napisał/a:
Róża 27 napisał/a:

Ciasto pyszota:
6 jabłek
szkl.bakali
2 szkl.mąki
1 szkl.cukru
3 jajka
łyżeczka sody
4 łyżki oleju

Są jajka, jest olej, do tego jabłka - również na moje oko to wystarczy, żeby ciasto było ciastem, a nie kaszką sypaną wink. Choć proporcjonalnie tych mokrych składników faktycznie jest nieco mało.

18

kaisa_malene napisał/a:

Ja osobiście polecam stronę mojewypieki (wpisać w google, od razu wyskoczy), do tej pory praktycznie wszystkie ciasta stamtąd mi wyszły. A że autorka odpowiada w komentarzach na pytania dotyczące przepisu to można wszelkie wątpliwości rozwiać.

Zdecydowanie polecam mojewypieki
Biszkopt "rzucany" wg przepisu autorki wychodzi cudowny! W życiu mi się nie udało upiec takiego cuda z innych przepisów tongue A wiadomo, jak już się ma biszkopta, to już z górki wink

19 Ostatnio edytowany przez nocnalampka (2013-06-11 08:57:17)

To do ciast z kategorii "nie da się zepsuć" dorzucam sypaną szarlotkę. Szybka i tania, bo żadnej zabawy z kruchym ciastem, a mój mąż po spróbowaniu jej uznał, że to najlepsze ciasto świata wink

Składniki
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru (ja dodaję też waniliowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok.80 g margaryny lub masła
1 kg jabłek - starte na grubych oczkach, (ja mieszam z cukrem waniliowym i cynamonem)

Przed rozpoczęciem pieczenia warto na kilka h włożyć masło do zamrażarki.
W misce mieszamy suche składniki i dzielimy na 3 części. Do blaszki (ja piekę w tortownicy zwykle) sypiemy 1/3 suchych składników, na to równomiernie starte jabłka, potem znów suche, i znów jabłka, na koniec tylko suche. Na górę ścieramy na tarce zamrożone masło tak, aby równomiernie pokryło masę niezbyt grubą warstwą. Piec w 180st przez okolo godzinę (do zarumienienia góry). Wyciągamy z pieca i zajadamy smile

Mi najbardziej smakuje jeszcze ciepłe, tyle, że łatwo się wtedy rozpada, więc trzeba kroić i nakładać bardzo ostrożnie. Po ostygnięciu jest dość mokre, ale zbite, z chrupiącą górą. Mniam smile

PS. I dołączam do polecających powyżej bloga z wypiekami niejakiej pani Doroty. Choć u niej sporo ciast jest jednak dla zaawansowanych, albo dość pracochłonnych, to jednak warto spróbować smile No i bardzo warto przed pieczeniem poczytać komentarze, w których wiele jest jeszcze wyjaśniane odnośnie przepisu i artykuły w których pani Dorota radzi jak np uniknąć zakalca itp. Ja parę lat temu właśnie na tym blogu uczyłam się piec smile

20

Ja ostatnio znalazłam super przepis na sernik z bezą, wyszło mniej więcej coś takiego: http://www.polishvillagebread.co.uk/res/foto/0/99.jpg (zdjęcie nie moje, ale mi wyszło podobnie smile)
Jak ktoś chce, to mogę znaleźć przepis na ciasto i się podzielić smile

21

Panna cotta - nie da się zepsuć.

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024