Chociaż pogoda za oknem ni w pięć ni w dziewięć wakacyjna, nie da się ukryć, że niedługa rozpoczyna się najprzyjemniejszy okres w roku - lato, wakacje, czas urlopów. Ja na razie wiem, że po Festiwalu Open'er pojadę jeszcze na inne koncerty, a na typowy letni wypoczynek to raczej dopiero w sierpniu lub wrześniu. Jednak miejsce jeszcze nie do końca wybrane - może góry, ale na pewno nie Zakopane, gdzie można potykać się o ludzi.
A jakie są Wasze plany wakacyjne, Nekobietki? Pakujecie już walizki na długo oczekiwany urlop? Do jakich zakątków się wybieracie??
1. Z siostrami 10 lipca jedziemy do Niemiec do babci ![]()
2. One zostają u niej do końca lipca a ja w połowie jadę z miśkiem nad morze
3. potem to już siedzenie w domu...
Już pewnie niektóre osoby wiedzą, ze w pierwszej połowie sierpnia wybieram się z chłopakiem na 2 tygodnie do Egiptu. Nie mogę się już doczekać
Chcielibyśmy jeszcze pojechać na parę dni nad morze, ale nie wiem czy się uda. A tak to w niedziele chcemy robić rowerowe wycieczki ![]()
Egipt
Super
Pewnie wrócisz brązowa jak czekoladka
:D:D
Mam taką nadzieję
jeszcze nigdy nie byłam na takich wczasach, w dodatku mamy all inclusive, więc wszelkie posiłki, napoje i alkohol jest w cenie. No i piękny hotel, który nazywa się Sea Gull w Hurghadzie
Mam zamiar się opalać, pływać w basenach i morzu i odpoczywać z moim misiem ![]()
Dwa tygodnie w Egipcie...w dodatku "wszelkie posiłki, napoje i alkohol jest w cenie"...ale się rozmarzyłam;=) Już Ci zazdroszczę.:=)
No to na pewno będą super wakacje
Ja miałam okazję jechać do Turcji jako wolontariuszka bo dzieciaki jadą, no cóż nie mogę bo muszę pilnować sióstr heh ;p
my jak co roku urlopy wakacyjne zaczynamy bardzo późno- myslę że dopiero w październiku. Pewnie jak co roku pojedziemy do Stanów do jego rodziny na chwilkę, w planach jest też krótki wypad gdzieś w ciepłe klimaty. ... ale gdzie to jeszcze w kwestii ustaleń!
To u Ciebie tez zapowiada się ciekawie ![]()
Heheh...a ja już pierwszy wypad wakacyjny mam za sobą ![]()
Byłam tydzień nad jeziorkiem ze znajomymi ![]()
Łowiliśmy ryby, graliśmy w ping ponga...a nawet kręciliśmy telenowelę brazylijską ![]()
Było bardzo śmiesznie i czas szybko minął....
Zazwyczaj za dużo nie planuje gdzie wyjechać, kiedy i z kim...wszystko jakoś wychodzi w ostatniej chwili ![]()
Ale pewnie jeszcze nie raz gdzieś wyjedziemy!
Judith - Stany - super:=)
Ja lecę w podróż marzeń - do Barcelony i Valencji. Jestem totalnie zielona, w ogóle nie znam tamtych okolic. Jesli wiec macie jakieś rady - lecę ryanairem - jakie tam są warunki? Przeraża mnie, że nie można wnosić na pokład napoi, dają coś do picia? O czym musze pamiętać bezwzględnie?
13 2009-06-17 07:28:09 Ostatnio edytowany przez Agatka (2009-06-17 07:28:37)
Z tego, co wiem to w samolocie można kupić jakieś napoje czy jedzenie. Jednak ceny są dosyć zawyżone. A jeśli chodzi o jedzenie w cenie lotu to bywa to różnie. Mój kuzyn leciał teraz do Turcji i nie było jedzenia i picia w cenie a jego mama tydzień później też leciala do Turcji i już był catering w cenie. Więc nie wiem od czego to zależy. Moze po prostu zapytaj organizatora lotu.
eh a ja w tym roku nie mam nic zaplanowane.... ale może chociaż na tydzień się wyrwę gdzieś spontanicznie
u mnie kształtuje się Słowenia, jak nie wypali to jadę w Bieszczady, w najgorszym wypadku dom ![]()
Jutro już wakacje!! Huraaa!!! Zaczynam festiwalowo:=)
Witam
Agatko byłam w tym hotelu , ma on tzw.stary i nowy segull są one obok siebie nawet ze sobą połączone . Jak byłam dwa razy jedzenie było świetne piękne dekoracje z owoców i wspaniałe słodycze . . Są dwie plaże jedna jagby wykopana w kierunku hotelu druga naturalna , tylko że dwa lata temu zniszczyli naturalną rafkę przy której karmiło się rybki - jadły z ręki . Hotel położony jest w centrum Hurgady także wieczorami jest gdzie pospacerować . Jeśli macie zamiar coś zwiedzić polecam załatwić wycieczki z miejscowych biur podruży - dużu taniej niż z biura z którego jedziecie ,i nie bójcie się Egipcjanie nie oszukują tylko trzeba się targować . byłam tam 4 razy . Jak chcesz coś więcej wiedzieć to napisz
Cześć Basiu, jak fajnie, ze napisałaś
Już tyle się naczytałam o tym hotelu, ze sama nie wiem o co pytać
Zastanawiam się, jak to jest z tymi napiwkami. Czy trzeba coś dać, zeby mieć lepszy pokój, tzn z widokiem na morze czy basen (bo nie chciałabym z widokiem na miasto). I jaka tam jest obsługa? Jak jeszcze coś mi się przypomni to zapytam i dziękuję za zainteresowanie ![]()
Witam
Napiwki co do pokoju to bywa ztym różnie zalezy jaki jest menadżer ale warto spróbować włożyć w paszport około 5 . Natomiast rano wychodząc na plaże warto zostawić 1 dolca a zobaczysz jakie potrawią zrobić ozdoby z ręczników i koszulki nocnej . tego dolca zostawia się na łóżku . Jedynym mankamentem tego hotelu jest karta z kluczami którą musisz włożyć w odpowiedni otwór żeby zaczął działać prąd - telewizor lodówka , klimatyzator . Ja na to znalazłam sposób i wracając z plaży na obiad sprawdzam czy pokój jest posprzątany , jeśli tak to odpinam kartę od kluczy i zostawiam ją w tym otworze , przynajmiej jest chłodno w pokoju jak się wróci i w lodówce schłodzone napoje . J od dwuch lat jeżdżę do szarma szeik do hotelu Piramisa resort .trochę drożej ale za to przepiękna rafa około 1 km długości i niezliczone ilości gatunków rybek -polecam
Pozdrowienia
Dziękuję za odpowiedź. Jak czegoś nie będę wiedziała jeszcze to zapytam
My pierwszy raz jedziemy na takie wczasy i dlatego jestem strasznie wszystkiego ciekawa. Mój chłopak to oprócz Słowacji i Czechów nigdzie nie był. A ja troszkę Europy zwiedziłam, ale Afryka to dla nas nowość. Już się nie mogę doczekać, jeszcze tylko miesiąc z kawałkiem ![]()
A w tym roku tez jedziesz do Egiptu?
Witam
Dam ci jeszcze jedną radę jak się ustrzec przed tzw. zemstą Faraona są to nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe , urlop może stracić urok . My ze moim S stosujemy Nuforoksazin . to przepisuje lekarz i od razu po przylocie przed pierwszym posiłkiem bierzemy po dwie tabl przez trzy dni a później po jednej . I nigdy jeszcze nam nic nie było . W razie czergo warto udać się do apteki tam na miejscu , u nich można kupic prawie wszystko bez recepty . Wystarczy pokazać co boli . Pozdrawiam
No wlaśnie słyszałam o tej zemście faraona. Dzięki za radę, bede musiała się wybrać do lekarza po recetpę ![]()
nie trzeba żadnych leków brać. wystarczy że weźmiecie ze sobą wódkę i każdy posiłek zapijecie sobie w pokoju kieliszkiem czystej. a po drugie to nie rzucać się na każde nowe jedzenie jakie widzicie, tylko pomału próbować, rozłożyć to sobie w czasie i będzie dobrze ![]()
Witam
Tam nie chodzi o nowe jedzenie lecz o flore bakteryjną która jest w surowej wodzie . Niestety kucharze jej używają do mycia cytrusów sałatek i warzyw które spożywa się w surowej postaci . Po za tym zwykła czynnośc jak mycie zębów używa się wody z kranu , choć znam takie osoby które używały wodę mineralną i zemsta ich dopadła . Co do alkoholu to rzeczywiście trzeba wódeczkę wypic a tam już na plaży od chyba 10 jest dostępny bufet [dring bar ] i czynny jest do 24 w hotelu , nie pisałam o tym bo nie każdy pije alkohol . A te lekarstwo które ci podałem nie jest szkodliwe nawet z alkocholem ono utrzymuje właściwą flore bakteryjną w organiżmie i naprawdę pomaga .
Życzę Ci przyjemnego pobytu , słonca nie muszę bo tam będzie napewno
Ps zapomiałem napisać tam jest fajny 3 poziomowy basen
Właśnie słyszałam, że tamtejsza woda nie jest najlepsza. Ale z tym objadaniem się to też jest trochę racji. Bo ludzie mają dziwne podejście. Jadą na wczasy, gdzie jest all inclusive, czyli posiłki, przekąski, napije i alkohol w cenie. No wlaśnie: w cenie. A ludzie głupio myślą "to za darmo to zjem, wypiję". A potem zdarzają się sensacje.
Basiu, jeszcze się zastanawiam, ile zabrac dolarów ze sobą? Zbieram po kantorach dużo jednodolarówek, zeby miec na napiwki itp. Ale generalnie nie wiem ile tej kasy wziąć. Nie palimy, więc na papierosy pieniędzy wydawac nie będziemy. A może jest coś, co tam warto kupić?
Witam
Ile zabrać kasy to wszystko zależy czy masz zamiar dużo wydać na pamiątkii wycieczki . Najwięcej kosztują wycieczki , dlatego warto załatwiać wycieczki w tamtejszych biurach a na głównej ulicy jest ich dużo i o płówę taniej niż organizują rezydenci z własnych biur podróży . Załatwiając wycieczkę warto umówić się na polskiego przewodnika. I naprawdę zależy co chcecie zwiedzić , bo do obejrzenia jest dużo . Dlatego jak z kimś rozmawiam kto ma zamiar jechać a jeszcze nie wykupił wczasów to wszystkim polecam taką formę jak proponuje TRIADA [nie reklamuje tej firmy ] tj Tydzień statkiem po Nilu + tydzień wypoczynku. wtedy dużo się zwiedza płynąc jednym z kilkuset pięknych statków i po rzybyciu do portu zwiedza się lub organizowane są wycieczki . zawsze będąc na takiej wycieczce czułam się jak Egipska Królowa . Dlatego nie wiem ile Ci powiedzieć . Jak weżmiesz więcej to Ci nie zaszkodzi . Na głównej ulicy są bankomaty z których można pobrać gotówkę chociaż to się nie bardzo opłaca bo banki inaczej przeliczają . Zastanówcie się czy chcecie duż zwiedzać czy tylko leżeć na plaży ,palić szisze , czy bedziecie chcieli się bawić po nocnych klubach [ piszę nocnych bo tam wieczorem zaczyna się życie ] trzy lata temy jak byłam na takiej 7+7 to miałam na siebie 500 trochę zwiedzałam w nocnych klubach nie bywałam wiem że mi trochę zostało . Wiem jedno że Hurgada jest o jedną trzecią tańsza niż Sharma . Nie wiem czy ci pomogłam . J w tym roku wylatuję już w tą srodę POZDROWIENIA
Dziękuję za wszystkie informacje Basiu
A gdzie jedziesz teraz? Jeszcze się zastanawiamy nad wycieczkami, ale kilka napewno chcemy zaliczyć. Głównie chodzi nam o to, zeby wypocząć i po prostu się zrelaksować, ale od czasu do czasu do jakiegoś klubu chcemy się przejść i jechać coś zwiedzić.
Witam
Ja wtym roku jadę do Sharma Shek do hotelu Piramisa Resort . Są różne opinnie onim dlamnie najważniejsza jest piękna rafa która się ciągnie około kilometra wzdłuż terenu hotelu . Wchodzi ona w skład rezerwatu przyrody . Przepiękna ściana gdzie godzinami można pływać i podziwiać róznorodnośc ryb przepięknnie ubarwionych . Nawet na ten rok kupiłam sobie aparat olimpusa ,krórym bez żadnej dodatkowej obudowy można robić zdjęcia pod wodą .Byłam tam w zeszłym roku , było cudownie . A tak w ogóle to będę już 8 raz w egipcie to mój ukochany kraj do odpoczynku . Jeśli się nie boicie to polecam załatwić wycieczkę na nurkowanie , coś wspaniałego . Ja ostatnio płaciłam 25 dol. Z pod hotelu zabierają na statek , tam dwa nurkowania z ich sprzętwm ,obiad i dowóz pod hotel . W między czasie można sobie po snurkować tzn. pływanie z maską i fajką którą warto kupić za parę puntów egipskich chociaż by żeby wygodniej popływać na plaży i po patrzeć na ryby . których najwięcej było na plaży z lewej strony hotelu stojąc do niego tyłem na tej normalnej nie tej wykopanej . I jak już będziecie na tej plaży to też z lewej strony od strony miejskiej plaży . Pływać nie musisz się obawiać bo tam woda sama unosi . Co do dobrego klubu to polecam klub zapomiałam właśnie nazwę ale jak wyjdziecie z hotelu to kierujcie się w lewą stronę i za kilkadziesiąt metrów będzie . Jak lubicie hinskie jedzonko to na terenie hotelu jest obrotowa restauracja na wysokiej wierzy . Po zakupy najlepiej udać się w prawą stronę od hotelu po jednej jak i po drugiej stronie ulicy . Uważajcie na bardzo wysokie krawężniki . Życzę miłego wypoczynku
Basiu, ładny ten Wasz hotel
ja również życzę Ci miłego odpoczynku i dziękuję za rady.
Witajcie wakacyjnie.. u mnie już prawie, oby do poniedziałkowego egzaminu i będą te kochane, upragnione, może nawet słoneczne...?
Co do zemsty Faraona, to nam na mikrobiologii mówili, ze najlepsza setka czystej po posiłku, więc śmiało;). Nifuroksazyd, to bezpieczny antybiotyk działający tylko w jelicie, nie zaburzający naturalnej flory bakteryjnej - też jak najbardziej dobry pomysł. Dodatkowo można też jakąś osłonę bakteryjną tosować - jogurty, Trilac, Lakcid lub coś podobnego - są dostępne bez recepty.
A ja w wakacje wybieram się do Moskwy:). Nie wiem, jakoś wschód Europy od dłuższego czasu bardziej mnie pociąga niż inne rejony. Tym razem nadarzyła się okazja na wyjazd do Moskwy, więc jadę! Już nie mogę sie doczekać kartoszki, słojek, syroków, blin z kawiorem, kwasu chlebowego i oranżady, takiej prawdziwej ze szklanej butelki. Mniam:) Zaopatrzona w takie zapasy mogę spacerować, spacerować, spacerować, ...
Żałuję tylko jednego - że nie mam takiego "kochanego miśka", jak niektóre z Was, który spacerowałby ze mną, ale... mówi się trudno i szuka dalej.
Ja w tym roku wybieram się do Maroka. Jeszcze nie wiem dokładnie do jakiego hotelu, mam zamiar obserwować oferty last minute i zarezerwować coś na jakieś 2,3 dni wcześniej. Spodobało mi się polowanie na lasty bo rzeczywiście można bardzo tanio zwiedzić ciekawe miejsca.
zygi73 zgadzam się z Tobą! Ja w tym roku pierwszy raz skorzystałam z lasta, ceny naprawdę są atrakcyjne
Tyle samo wydalibyśmy nad Bałtykiem przy kiepskiej pogodzie, a dzięki lastom można oglądać ciekawsze zakątki świata. Szkoda tylko, że już po urlopie
Zajrzyj na stronę Itaki, mają dużo ofert last minute z tego co pamiętam do Maroka również. Życzę miłych wakacji.
33 2009-07-15 16:36:48 Ostatnio edytowany przez DeliciousNight (2009-07-15 17:22:07)
ja w tym roku też lecę do Egiptu
Jadę do super hotelu, który nazywa się Oriental Resort w Sharm el Sheikh
Lecę 16.09 na 2 tygodnie w wersji all inclusive z moim T. i dwoma zaprzyjaźnionymi parami
Mam nadzieję, że będzie super
Już nie mogę się doczekać nurkowania w tamtejszym Podwodnym Parku Narodowym-podobno najpiękniejsze rafy na świecie
no a oprócz tego, to co jakiś czas urządzamy sobie spontaniczne wyjazdy (zazwyczaj weekendowe) nad jakieś jeziorka, lub nad morze ![]()
Już gdzieś to pisałam, ale powoli pakuję walizkę na tę wycieczkę http://www.astra.com.pl/Wycieczka-do-Paryza.html jeszcze w te wakacje
Trzymajcie kciuki, albo wybierzcie sie razem ze mną, zapraszam ![]()
u mnie plany wakacyjne się lekko posypały, na pewno w przyszłym tygodniu się wybiorę na kilka dni do Torunia, Wrocławia i Krakowa
takie małe zwiedzanko sobie urządzę. hotel po taniosci już sobie zarezerwowałam w Toruniu (oferta specjalna Etapu ze względu na jego otwarcie) a potem to już na żywioł chyba, bo nie wiem, jak długo mi się będzie schodzić w danym mieście. może we wrześniu pojade gdzies dalej ![]()
Ja znalazłam nietypową ofertę wyjazdu do USA na tak zwane ?campy?. To obozy, na których można poznać Stany, przeżyć wielką przygodę, a przede wszystkim nie nadszarpnąć portfela. Cenowo wychodzi to taniej, niż niejedne wakacje w kraju. Zastanawiam się bardzo nad takim sposobem spędzenia wolnego czasu. Daje możliwość poznania świata. Trzeba z tego korzystać;) Gdybyście chcieli sami poznać więcej szczegółów, to możecie znajrzeć na tę stronę: http://www.campamerica.pl/ - to oficjalna strona organizatora ![]()
tak czytam Wasze posty i zazdroszczę dalekich podróży ![]()
Ja chciałam w tym roku zobaczyć koniecznie Grecję, razem z moim lubym i naszym przyjacielem, ale co do czego, okazało się, że ja mam wszystko organizować, a oni tylko marudzili ![]()
więc pojechałam do naszej Ustki, byłam pierwszy raz i przyznam szczerze, że jestem nią oczarowana bardziej niż Krynicą Morską, Jastrzębią Górą czy Darłowem
, polecam ![]()
a za rok, jak sesja ładnie i zgrabnie pójdzie to chciałabym wrócić do Paryża, byłam raz i to było coś niezapomnianego.. ![]()
wakacje i po wakacjach....udalo mi się zobaczyć Słowenię. Polecam !! piękne gory, jeziora, pyszne wina, niedziurawe autostrady, klimatyczne miasta, a raczej mieścinki, przystojni sloweńcy. warto !
No i jak po wakacjach, co się udało zobaczyć, gdzie wyjechać?:)
Ja byłam w Grecji, super przeżycia, super pogoda, Ateny, Olimp, Pireus, Larisa, morze, góry, monastyry, mythos;) ehhhh aż się nie chciało wracać do naszej rzeczywistości. i ta ich super kuchnia:) Teraz co kila dni robię dania greckie (a to sałatka grecka, a to gyros, a to tzatziki, trzeba spróbować zrobić baclave mmmmmmm) i spoglądam na zdjęcia z wyjazdu, już się chce wrócić:)
polecam przepis na tzatziki
Po wakacjach
ja spędziłam prawie 2 miesiące nad morzem, co prawda pracowałam, ale miałam na tyle wolnego że zdążyłam wypocząć
i się zakochałam
udane wakacje ![]()
41 2009-10-07 15:06:35 Ostatnio edytowany przez Emilia (2009-10-07 21:51:15)
Jakby się ktoś wybierał na jekieś spóźnione wakacje albo chciał wysłać dzieciaki na obóz to polecam stronkę... Organizacja, opieka, ceny- po prostu rewelacja! W tym roku organizują wypad na narty na Słowację dla młodzieży , sama jestem za stara, ale kupiłam już taką imprezę siostrzeńcowi, na pewno będzie zachwycony!
pozdrawiam
Powód edycji: usunięcie linka.