Witam! Niedawno otrzymałam świadectwo ukończenia szkoły średniej (LO) i obecnie jestem w trakcie pisania matur. Dziś otrzymałam zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną. Póki co nie wiem na jakie stanowisko (podejrzewam, że stażysty) w PZU. To, że należy się stosownie ubrać i zabrać ze sobą CV i świadectwo ukończenia szkoły dokładnie wiem. Ale może macie jakieś dodatkowe wskazówki? Proszę o radę.
Magda ![]()
Witam, po pierwsze gratulacje, zaproszenie to już coś, na dzisiejszym niełatwym rynku pracy
To co mi pomagało podczas rozmów to wiedza o firmie do której aplikowałam: data założenia, misja, działy, lokalizacje, nazwisko prezesa, wiedza o branży i konkurencji itp. Dodatkowo, warto przygotować się do pytań o własne zainteresowania, doświadczenia. Powodzenia życzę!
Na pewno padnie pytanie "Dlaczego Pani by chciała pracować w naszej firmie?" Jeśli nie będziesz mieć jakieś odpowiedzi to przepadniesz.
Jest mnóstwo, pewnych pytań, w sieci podane są nawet z przykładowymi odp. Najbardziej rozbawiła mnie kiedyś kiedyś, w jednej dużej firmie, próba zbicia z tropu kandydata poprzez przetrzymywanie przez 20 min w dusznym pomieszczeniu bez klimatyzacji (niby w oczekiwaniu na rekrutera), a następnie, zachowania typu: upuszczanie długopisu, udawanie że się nie słucha odpowiedzi...
Nie spoznij sie wydaje sie to oczywiste i banalne ale ostatnio mialam taka sytuacje bylam umowiona na rozmowe i nagle spoznilam sie ale uprzedzilam o tym pracodawce telefonicznie wiec na szczescie do rozmowy doszlo. Znaj dobrze swoje cv jezeli nie masz doswiadczenia zawodowego wpisz swoje pratyki i zakres obowiazkow , albo wypisz jakies inne prace ktorymi sie zajmowalas . Napisz o swojich zainteresowaniach pracodawcy nie lubia nudnych osob. Na pytanie Jakie sa Pani wady nie odpowiadaj ze nie masz zadnych postaraj sie podac taka ktora jednoczesnie moze zostac odebrana jako zaleta np. jestem uparta (byle to tylko nie byl osli upor) postaraj sie uzasadnic to ze posiadasz taka ceche moze oznaczac ze latwo sie nie poddajesz i konsekwentnie dazysz do celu. Posprawdzaj w necie odpowiedzi na najczesciej zadawane pytania , tylko nie ucz sie bezmyslnie na pamiec chodzi mi o to aby miec taka podstawe i na niej budowac swoja odpowiedz to ze odpowiada sie wedlug jakiejs wyczytanej regulki i latwo wyczuc. Musisz wiedziec dlaczego chcesz pracowac w danej firmie lubia o to czesto pytac, inne. pytania jakie mi sie zdazyly to prosze powiedziec cos o sobie , ile cv pani wyslala, reszte pytan mialam konkretnych co do dziedziny jaka sie zajmuje. Pamietaj ze na rozmowie to ty masz przedewszystkim mowic pracodawca nie moze ciagnac cie za jezyk ale uwazaj tez aby nie popasc w zbytnie gadulstwo. Po zakonczeniu rozmowy nie zapomnij podziekowac za mozliwosc spotkania. Nie wyciagaj pierwsza reki na powitanie ani pozegnanie, poczekaj az zrobi to pracodawca.Czesto po zakonczeniu takiej rozmowy pada slowo oddzwonimy , dobrze zapytac w jakim terminie mozna spodziewac sie telefonu, mozna tez po prostu do pracodawcy zadzwonic w okresie okolo 2 tygodni po rozmowie i zapytac o rezultat rekrutacji. Postaraj sie nie denerwowac (latwo mowic trudniej zrobic) ale jakos nerwy trzeba opanowac wiadomo ze taka rozmowa to zawsze stres bo nam po prostu zalezy zeby dobrze wypasc. Co tak naprawde decyduje o tym ze pracodawca nas zatrudni ? czasem trudno to stwierdzic nie zawsze jest to doswiadzcenie zawodowe, wielu pracodawcow szuka pracownikow ktorych sami beda sobie mogli przeszkolic. No i najwazniejsze zeby sie nie zalamywac jesli nie dostaniemy tej pracy taka rozmowa nawet nie zakonczona sukcesem to zawsze nowe doswiadczenie , uczymy sie jakich bledow nie popelniac , teoretycznie kazdy to wie jak sie zachowac wydaje sie ze to banal a praktyka czesto pokazuje inaczej wiadomo taka rozmowa to wazne wydarzenie. Pamietajmy ze rekruter to tez czlowiek, nastawmy sie na niego pozytywnie. Kazdy pracodawca tez oczekuje czegos innego to co nie spodobalo sie jednemu innego moze zachwycic. Wiec glowa do gory , zycze powodzenia wszystkim szukajacym pracy.