Witam,
Jestem w trakcie rozwodu, po pierwszej sprawie rozwodowej. Rozwód z orzekaniem o mojej winie. Mąż obecnie jest związany z inną kobietą i podejrzewam, że wziął kredyt na jej potrzeby. Płacił za nią sładki zus, ratę za samochód, spłacał kartę kredytową. Nie znam kwoty tego kredytu, domyślam się, że może to być ok. 10 000,00. Nie mamy rozdzielności majątkowej a nie wiem ile jeszcze będzie się ciągnał rozwód. Przy jego zarobkach mógł wziążć 30 000,00. Zastanawian się jakie mogą być konsekwencje dla mnie wzięcia przez niego kredytu. Ma dziecko zgodził się płacić 400,00 bo uznał, że na więcej go nie stać. Sąd w zabezpieczeniu nakazał mu płacić 450,00. Ja wystąpiłam o wyższe alimenty. Czy spłata raty może mieć wpływ na wysokość alimentów. A co w przypadku kiedy przestanie spłacać kredyt?
Z góry dziękują za poradę.
Temat: rozwód a kredyt męża
Zobacz podobne tematy :
Odp: rozwód a kredyt męża
Jeśli chodzi o rozdzielność majątkową , w polskim prawie istnieje możliwość ustanowienia ( w szczególnych przypadkach) rozdzielności majątkowej z datą wsteczną ( zwłaszcza w sytuacji gdy małżonkowie żyją w rozłączeniu).