Ktoś stosował trening uważności? Jakie są wasze opinie?
Podobnież:
"Badania pokazują, że treningi/programy oparte na mindfulness są bardzo pomocne dla pacjentów cierpiących na chroniczny ból, nadciśnienie, choroby serca, raka, choroby układu pokarmowego, niektóre choroby skóry, a także w przypadku doświadczania psychologicznych problemów takich jak niepokój, lęk, depresja, złość czy stres/wypalenie zawodowe. " (The Mind Institute)
Może nie stosuję treningu uważności, wg programu MBSR, bo to jednak wymaga pracy pod okiem nauczyciela, ale takim treningiem jest dla mnie medytacja, która jest zresztą jedną z metod technik uważności. Uczy koncentracji, bycia tu i teraz, dystansu do otaczającego świata. Szukając spokoju, wyciszenia emocji, uspokojenia gonitwy myśli próbowałam wielu metod, ale zawsze wracam do medytacji.
Myślę, że te metody mogą sprawdzić się w przypadku osób, które nie boją się wglądu w siebie, chcą zwiększyć świadomość swojego ciała i swoich odczuć i są otwarte na coś nowego, innego.
Nie wiem czy znasz książkę "Ciało zna odpowiedź" Martina Simsa. Polecam, bo temat jest bliski treningowi uważności.
Dzięki za odp. Sama koncepcja tej metody jest ciekawa. Przejrzałam kilka stron internetowych, ale info są dość ogólne. Dzięki za lit.