mindfulness - co o tym sądziecie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » mindfulness - co o tym sądziecie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1

Temat: mindfulness - co o tym sądziecie?

Ktoś stosował trening uważności? Jakie są wasze opinie?
Podobnież:
"Badania pokazują, że treningi/programy oparte na mindfulness są bardzo pomocne dla pacjentów cierpiących na chroniczny ból, nadciśnienie, choroby serca, raka, choroby układu pokarmowego, niektóre choroby skóry, a także w przypadku doświadczania psychologicznych problemów takich jak niepokój, lęk, depresja, złość czy stres/wypalenie zawodowe. " (The Mind Institute)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: mindfulness - co o tym sądziecie?

Może nie stosuję treningu uważności, wg programu MBSR, bo to jednak wymaga pracy pod okiem nauczyciela, ale takim treningiem jest dla mnie medytacja, która jest zresztą jedną z metod technik uważności. Uczy koncentracji, bycia tu i teraz, dystansu do otaczającego świata. Szukając spokoju, wyciszenia emocji, uspokojenia gonitwy myśli próbowałam wielu metod, ale zawsze wracam do medytacji.
Myślę, że te metody mogą sprawdzić się w przypadku osób, które nie boją się wglądu w siebie, chcą zwiększyć świadomość swojego ciała i swoich odczuć i są otwarte na coś nowego, innego.
Nie wiem czy znasz książkę "Ciało zna odpowiedź" Martina Simsa. Polecam, bo temat jest bliski treningowi uważności.

3

Odp: mindfulness - co o tym sądziecie?

Dzięki za odp. Sama koncepcja tej metody jest ciekawa. Przejrzałam kilka stron internetowych, ale info są dość ogólne. Dzięki za lit.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » mindfulness - co o tym sądziecie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024