KRUS i wszystkie przywileje rolników - słuszne i sprawiedliwe? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » KRUS i wszystkie przywileje rolników - słuszne i sprawiedliwe?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 26 ]

1

Temat: KRUS i wszystkie przywileje rolników - słuszne i sprawiedliwe?

Wiele osób narzeka, wiele osób popiera - chciałabym poznać Waszą opinię dotyczącą przywilejów rolników.

Głównie interesuje mnie KRUS. Normalnie za działalność płaci się chyba ok. 1200 zł  miesięcznie na wszystkie składki: zdrowotną, chorobową, emerytalną i rentową do ZUS, co powoduje, że przy niskim zysku z działalności nawet nie opłaca się jej zakładać. Efekt - pracujący na czarno ludzie (poruszane w którymś wątku dot. korepetycji).

Rolnicy, mając też przecież działalność, ale w innej branży, płacą 400 zł... kwartalnie. Ta kwota zapewnia im dokładnie to, co pozostałym ludziom z działalnością gosp. Na emeryturę odkładają niewielkie sumy, a później jest narzekanie w mediach, że emerytura mała.

Inna sprawa - ludzie pracujący na etacie, nierzadko nie tylko na jednym. W sumie wczoraj rozmawiałam o tym z mamą, więc niech posłuży mi za przykład: ma dwie umowy o pracę + dwie/trzy umowy zlecenie (na uczelniach, ilość się zmienia). Z każdej z tych prac ma pobieraną składkę zdrowotną. Ludzi, którzy pracują w różnych miejscach, jest wielu. Jak to porównać do 400 zł na kwartał za całość opłat?

Z jakich powodów są tak wielkie różnice?
Czy są jakieś szanse, żeby to się zmieniło? 
Uważacie, że to sprawiedliwe, że z jakichś powodów rolnicy powinni mieć łatwiej? Z jakich?

Może też są osoby na tym forum, które właśnie w KRUS-ie płacą wszystkie składki i mogłyby rzucić nieco światła na to ze swojej strony, bo ja tak naprawdę znam tylko jedną taką osobę, więc ciężko mi się dowiedzieć czegoś u źródła.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: KRUS i wszystkie przywileje rolników - słuszne i sprawiedliwe?

Składka zdrowotna nie jest pobierana od dochodów gdy pracujesz na umowę zlecenie.
Normalnie gdy jesteś na działalności opłacasz składkę w wysokości 900zł a nie 1200.
Skąd wzięłaś sumę 400zł?Kto taką składkę płaci: rolnik prowadzący pozarolniczą działalność gospodarczą,czy rolniczą( w ilu hektarach?) czy jedną i drugą jednocześnie?

3 Ostatnio edytowany przez YOGI bear (2013-04-18 22:49:30)

gojka102 napisał/a:

Składka zdrowotna nie jest pobierana od dochodów gdy pracujesz na umowę zlecenie.
Normalnie gdy jesteś na działalności opłacasz składkę w wysokości 900zł a nie 1200.
Skąd wzięłaś sumę 400zł?Kto taką składkę płaci: rolnik prowadzący pozarolniczą działalność gospodarczą,czy rolniczą( w ilu hektarach?) czy jedną i drugą jednocześnie?

Wybacz Gojka, ale wprowadzasz ludzi w błąd. sad

Składka, którą osoba prowadząca działalność gospodarczą wynosi na dzień dzisiejszy (w sumie): 1026,98. Płaciłem ją kilka dni temu, więc jestem tego absolutnie pewny.

Dla porównania, suma składek, którą odprowadza rolnik posiadający do 50ha ziemi wynosi: 125,00zł/m-c.
Jeżeli oprócz posiadania ziemi prowadzi jeszcze pozarolniczą działalność gospodarczą, to płaci: 208,00zł/m-c.

Powyższe dane pochodzą z serwisów internetowych ZUS i KRUS.

Składkę ubezpieczenia zdrowotnego należy odprowadzić od każdej umowy-zlecenia.
Zwolnione są z niej umowy-zlecenia studentów (osób uczących się), lub osób, które otrzymują wynagrodzenie z tytułu umowy o pracę równe lub wyższe wynagrodzeniu minimalnemu.
Tak więc zatrudnienie na umowę-zlecenie jakiegokolwiek bezrobotnego skutkuje obowiązkiem odprowadzenia składki na ubezpieczenie zdrowotne (i wydaje mi się, że na ubezpieczenia społeczne również).

Znam osoby prowadzące bardzo dochodową pozarolniczą działalność gospodarczą (kilka do kilkunastu tys. na miesiąc dochodu netto) i opłacający za siebie składki w KRUS.
Jedna z tych osób korzysta od kilku lat z pomocy służby zdrowia i jak sama się śmieje, niedługo koszty jej leczenia przekroczą milion złotych.
Zawsze mam dylemat: czy gratulować jej przebiegłości, czy wściekać się, że z jej powodu wiele osób płacących "normalne" składki musi czekać w tej samej kolejce do leczenia.
O wpływie gotówki na miejsce w takiej kolejce już nawet nie wspomnę. sad

4

ja uważam że składka krus powinna być uzależniona od gospodarstwa jakie się posiada
trudno zapłacic rolnikowi składkę który ma gospodarstwo dajmy na to do 10 ha,i do którego musi dokładać
co innego rolnik który ma np.od 50 ha ,wiadomo że sa to już  inne dochody

5 Ostatnio edytowany przez YOGI bear (2013-04-18 22:54:57)

lena812 napisał/a:

ja uważam że składka krus powinna być uzależniona od gospodarstwa jakie się posiada

Obecnie składki KRUS są uzależnione od posiadanego przez rolnika areału. 50 ha, to pierwsza granica.

lena812 napisał/a:

trudno zapłacic rolnikowi składkę który ma gospodarstwo dajmy na to do 10 ha,i do którego musi dokładać

To niech się weźmie do innej roboty.
Wybacz leno, ale np. firma mojego przyjaciela nie przyniosła od 5 lat ani grosza zysku. Facet żyje, wyprzedając zbieraną przez ćwierć wieku kolekcję modeli i co miesiąc musi zapłacić ponad tysiąc złotych składek.

6

gojka102 napisał/a:

Pracuję na umowę zlecenie i mam odciąganą składkę zdrowotną. Nieobowiązkowe jest chorobowe - czyli to, że na L4 wypłacają nam wynagrodzenie. O 400 zł na kwartał łącznie wszystkich składek słyszałam od jakiejś ciotki mojego ojca, generalnie ile w tym prawdy, to nie wiem, w papiery jej nie zaglądałam. W każdym razie to są kwoty śmiesznie niskie w porównaniu do składek pozostałych pracujących.

lena812 napisał/a:

co innego rolnik który ma np.od 50 ha ,wiadomo że sa to już  inne dochody

Dlaczego, skoro stawka przy działalności nie jest od tego uzależniona i jest dużo wyższa oraz płacona co miesiąc?

7

KRUS będzie miał tak długo rację bytu, jak długo będzie w Polsce rozdrobnione rolnictwo. Poza tym:
1. ubogiego rolnika nie byłoby stać na odprowadzanie składek w takiej wysokości, w jakiej odprowadza się nawet od minimalnego wynagrodzenia.
2. wielu rolników uzyskuje dochody sezonowo, jak mieliby opłacać składkę co miesiąc, oszczędzać?
3. jak ustalić wysokość składki? Od hektara, od zwierzęcia, od przychodów (niepewnych i zmiennych w tej branży)?

Sprawa nie jest taka prosta. Jednak reforma KRUS jest konieczna, bo państwo nie stać na takie dofinansowywanie.

8 Ostatnio edytowany przez YOGI bear (2013-04-18 22:56:10)

Eileen: z wieku, który zapisałaś obok nicka wnioskuję, że jeszcze się uczysz. Sprawdź z tymi składkami zdrowotnymi. Bez nich, otrzymasz wyższe wynagrodzenie (zostanie tylko odliczona składka na podatek dochodowy).

allegra90 napisał/a:

KRUS będzie miał tak długo rację bytu, jak długo będzie w Polsce rozdrobnione rolnictwo.

Z samego założenia z tak małego kawałka ziemi, jaka jest własnością drobnego rolnika, przy normalnej uprawie roli nie ma szans na uzyskanie dochodów. Nie widzę różnicy między dopłacaniem do rolnika z jednym hektarem, a dopłacaniem do hobby działkowców. Właściciele upraw w tzw. ogródkach działkowych przynajmniej nie udają, że mają się z tego utrzymać. To jest ich hobby.

allegra90 napisał/a:

ubogiego rolnika nie byłoby stać na odprowadzanie składek w takiej wysokości, w jakiej odprowadza się nawet od minimalnego wynagrodzenia.

A kto zabrania rolnikowi, który nie może utrzymać się ze swojego skrawka ziemi wziąć się do innej pracy? On jest jakąś świętą krową w porównaniu z ubogim mieszkańcem miasta?

allegra90 napisał/a:

wielu rolników uzyskuje dochody sezonowo, jak mieliby opłacać składkę co miesiąc, oszczędzać?

Rozumiem, że wg Ciebie roboty budowlane (np. położenie fundamentów) można wykonywać przez cały rok. Czasami firmy budowlane nie mogą pracować z powodu pogody przez nawet pół roku. W tym czasie opłacają wszystkie składki za siebie i pracowników. O wypłatach pracowników już nie wspomnę.

allegra90 napisał/a:

jak ustalić wysokość składki? Od hektara, od zwierzęcia, od przychodów (niepewnych i zmiennych w tej branży)?

Prowadzących działalność gospodarczą nikt jakoś o to nie pyta. Znam całkiem sporo osób prowadzących małą działalność, którzy od czasu rozpoczęcia kryzysu nie zarabiają, ale składki płacić muszą.

allegra90 napisał/a:

Sprawa nie jest taka prosta. Jednak reforma KRUS jest konieczna, bo państwo nie stać na takie dofinansowywanie.

Państwo to my. Pieniądze na leczenie rolników pochodzą z Twojej i mojej kieszeni. A ja czekając rok na wizytę u specjalisty i tydzień na wizytę u lekarza pierwszego kontaktu tracę ochotę na finansowanie hobby innych ludzi.

9

allegra90 napisał/a:

KRUS będzie miał tak długo rację bytu, jak długo będzie w Polsce rozdrobnione rolnictwo. Poza tym:
1. ubogiego rolnika nie byłoby stać na odprowadzanie składek w takiej wysokości, w jakiej odprowadza się nawet od minimalnego wynagrodzenia.
2. wielu rolników uzyskuje dochody sezonowo, jak mieliby opłacać składkę co miesiąc, oszczędzać?
3. jak ustalić wysokość składki? Od hektara, od zwierzęcia, od przychodów (niepewnych i zmiennych w tej branży)?

Odpowiem na przykładzie wątku z korepetycjami.

Jeżeli ja zacznę udzielać korepetycji tak, że np. będę miała z tego 500 zł zysku, a po jakimśtam czasie składka będzie wynosić +1000 zł, to ja się z tego nie utrzymam, tak samo jak rolnik z małego kawałka ziemi. Tyle że mi nikt nie zmniejszy składki do jakiejś śmiesznej kwoty z tego powodu, będę musiała znaleźć normalną pracę, zwiększyć ilość dzieci, którym dam korepetycje lub pracować na czarno - i wtedy jak ktoś mnie "wsypie", to mam problem, plus to, że nie mam ubezpieczenia, emerytury itd.  Różni nas tylko to, że on jest rolnikiem - tylko co w tym takiego wspaniałego? Zawód jak zawód, nie daje Ci utrzymania to nie problem reszty świata, możesz go zmienić, przecież nikt ich do tego nie zmusza.

Nie mogliby opłacać składek co miesiąc? Jest wiele rodzajów pracy, w których sezon determinuje zarobki - tak jak wspomniał YOGI bear budowlanka, a do tego pensjonaty w kurortach/uzdrowiskach/górach i wszystko, co wiąże się z turystyką, ma porządne zarobki zimą i/lub latem, a wiosna/jesień bardzo średnio. Czy ktoś za nich z tego powodu płaci składki zdrowotne? Nie. Więc czemu rolnicy są wyróżniani?

10 Ostatnio edytowany przez lena812 (2013-04-19 08:26:35)

YOGI bear napisał/a:
lena812 napisał/a:

Obecnie składki KRUS są uzależnione od posiadanego przez rolnika areału. 50 ha, to pierwsza granica.

lena812 napisał/a:

To niech się weźmie do innej roboty.
Wybacz leno, ale np. firma mojego przyjaciela nie przyniosła od 5 lat ani grosza zysku. Facet żyje, wyprzedając zbieraną przez ćwierć wieku kolekcję modeli i co miesiąc musi zapłacić ponad tysiąc złotych składek.

Widzisz Yogi,dlatego mój facet mimo ze ma to gospodarstwo do 10 ha,musiał załozyć własną działalność gospodarczą gdzie płaci zus normalnie i pracuje u innego rolnika,bo ze swojego niebyłby w stanie wyzyć,mimo tego że narobić sie też trzeba,wcześniej też pracował wszędzie tam gdzie były odprowadzane za niego składki zus
a mimo opłacania Zusu przez niego od ponad 15 lat wrazie utraty pracy,kuroniówka mu się nie nalezy,bo ma gospodarstwo rolne

moze to powinno byc tak że składki Zus powinni obnizyć,a składki krus powinno opłacac się co miesiąc

11 Ostatnio edytowany przez YOGI bear (2013-04-19 12:58:15)

lena812 napisał/a:

Widzisz Yogi,dlatego mój facet mimo ze ma to gospodarstwo do 10 ha,musiał załozyć własną działalność gospodarczą gdzie płaci zus normalnie i pracuje u innego rolnika,bo ze swojego niebyłby w stanie wyzyć,mimo tego że narobić sie też trzeba,wcześniej też pracował wszędzie tam gdzie były odprowadzane za niego składki zus

Ja nie mówię, że komuś jest łatwo. Ja pokazuję tylko różnice między opłatami (składkami) narzuconymi przez system osobie prowadzącej własną działalność w porównaniu z opłatami narzuconymi rolnikowi.
Dlaczego Twój chłopak płaci ZUS?
W moim pierwszym poście masz wyszczególnioną stawkę KRUS, którą obowiązany jest płacić rolnik wykonujący pozarolniczą działalność gospodarczą i posiadający mniej niż 50 ha.
Wiem, że mój znajomy (opisany wcześniej), do dzisiaj płaci taki KRUS (wspominał o jakiś zmianach). I aby nie było wątpliwości wykonuje działalność na rzecz dużych przedsiębiorstw, wymagającą ciągłego wystawiania faktur. Jego miesięczny obrót nie jest nigdy mniejszy od stu tysięcy złotych.
Z ciekawości zrobiłem pobieżną kalkulację. Stawki ZUS i KRUS zmieniały się oczywiście z każdym rokiem. Niemniej zawsze naliczane były od średniej krajowej pensji. Ich wartość nabywcza (to co mógłbym kupić nie płacąc ich) była więc podobna.
Przyjmując obecne stawki i ich siłę nabywczą obliczyłem, że przez ostatnie ćwierć wieku płacenia składek przeze mnie i mojego znajomego ubezpieczonego w KRUS różnica wyniosła:
(1026,98 - 208,00) x 12 x 25 = 245 694,00
To oznacza, że mógłbym za te pieniądze kupić dwa mieszkania i do końca życia nie robić nic utrzymując się z ich wynajmu.

W przypadku opłacania samej składki "rolniczej", ta różnica byłaby jeszcze większa:
(1026,98 - 125,00) x 12 x 25 = 270 594,00

lena812 napisał/a:

mimo opłacania Zusu przez niego od ponad 15 lat wrazie utraty pracy,kuroniówka mu się nie nalezy,bo ma gospodarstwo rolne

Wybacz ponownie, ale to nie jest prawda.
Żadnej osobie prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą w tym kraju nie należy się kuroniówka po zaprzestaniu działalności
, więc nie jest to żadna szykana skierowana przeciw rolnikom.

lena812 napisał/a:

moze to powinno byc tak że składki Zus powinni obnizyć,a składki krus powinno opłacac się co miesiąc

To piękna idea, ale z czego państwo miałoby utrzymać część sąsiadów Twojego chłopaka (z tego, co wiem sporo maleńkich gospodarstw utrzymuje się z wszelkiej maści rent i dotacji) i ogromną ilość nierobusiów mieszkających w mieście (tutaj należy doliczyć koszt mieszkań tych pasożytów) ? sad sad sad

12 Ostatnio edytowany przez Lexpar (2013-04-19 13:57:02)

Wypowiem się w tym temacie krótko.
KRUS powinien być zlikwidowany.
Mam działkę pod Olsztynem i ile razy chciałem komuś zapłacić za pomoc to woleli pić piwko niż zarobić parę groszy.
Są rozpaskudzeni.

13

Yogi podam Ci przykład,
Ty i mój facet pracujecie w tym samym zakładzie pracy,pracodawca płaci za was taki sam ZUS,takie samo macie wynagrodzenie i wszystko inne,
tracicie pracę w tym zakładzie z jakiegoś tam powodu
nastepnie idziecie do UP zarejestrować się na zasiłek dla bezrobotnych
i TY go dostajesz,mój facet nie,a tylko dlatego że ma na siebie przepisane gospodarstwo rolne,z którego praktycznie dochodu żadnego nie ma
więc jaka tu sprawiedliwość?

firmę swoją mój facet mógłby mieć na Krusie ale trzeba miec ciągłość składek przez 3 lata

14 Ostatnio edytowany przez YOGI bear (2013-04-19 14:29:10)

lena812 napisał/a:

Yogi podam Ci przykład,
Ty i mój facet pracujecie w tym samym zakładzie pracy,pracodawca płaci za was taki sam ZUS,takie samo macie wynagrodzenie i wszystko inne,
i TY go dostajesz,mój facet nie,a tylko dlatego że ma na siebie przepisane gospodarstwo rolne,z którego praktycznie dochodu żadnego nie ma

Po pierwsze, to Twój przykład nie ma nic wspólnego, z tym, co wcześniej napisałaś.
Powtarzam: Nikt prowadzący w Polsce pozarolniczą działalność gospodarczą nie dostanie po jej zlikwidowaniu zasiłku dla bezrobotnych. Nie ma tu znaczenia: czy jest oprócz tego rolnikiem, czy nie.
Jeżeli chodzi o zadane przez Ciebie pytanie, to odpowiedź jest bardzo prosta.
Nikt nie zmusza Twojego chłopaka do bycia rolnikiem.
Jeżeli deklaruje, że jest rolnikiem, to znaczy, że otrzymuje dotacje (np. z UE) na gospodarstwo, albo jego ojciec otrzymuje od państwa emeryturę w zamian za przekazanie synowi gospodarstwa i teraz syn musi to gospodarstwo uprawiać.
W powyższym wypadku państwo musi wypłacić ojcu Twojego chłopaka nieporównywalnie więcej pieniędzy, niż wypłaca bezrobotnemu za okres przysługującego mu zasiłku.

lena812 napisał/a:

firmę swoją mój facet mógłby mieć na Krusie ale trzeba miec ciągłość składek przez 3 lata

To albo postąpił nierozsądnie rejestrując tą działalność teraz, albo przekalkulował, że mu się to jednak opłaca.
Lena: jeżeli Twój chłopak opłaca normalny ZUS, to nie dotyczy, go temat tego wątku.
Jego bycie rolnikiem jest uwarunkowane zupełnie innymi powodami np. emerytura ojca, za przekazanie gospodarstwa synowi, albo dopłaty do tego gospodarstwa.
Otrzymuje więc gratyfikację pieniężną za bycie rolnikiem. W innym wypadku dawno by się tego statusu zrzekł.

15

Yogi gospodarstwo ma na siebie przepisane,wiec dla państwa jet rolnikiem
nie zostało ono przepisane z powodu emerytury czy dotacji bo jeszcze wtedy nie bylismy w Unii i nikt o takich sprawach nie słyszał,nie mieli komu to przepisali dom i ziemię jemu i tyle

płacił Krus dokładnie przez jeden miesiąc ponad  2 lata temu,ale z racji nieposiadania ciągłości składek (3 lata) musiał swoją firmę Usługi rolnicze założyć na ZUSie,bo inaczej nie dało rady

tak nikt go nie zmusza do bycia rolnikiem,ale z tytułu tego że wszystko mu przepisali żadne zasiłki nam się nie należą,i mimo tego ze slubu nie mamy nasze dzieci nie mają np,zasiłku rodzinnego

16

lena812 napisał/a:

Yogi gospodarstwo ma na siebie przepisane,wiec dla państwa jet rolnikiem
nie zostało ono przepisane z powodu emerytury czy dotacji bo jeszcze wtedy nie bylismy w Unii i nikt o takich sprawach nie słyszał,nie mieli komu to przepisali dom i ziemię jemu i tyle

Emerytury rolnicze, za przepisanie ziemi synowi obowiązują w Polsce dużo dłużej, niż nasza przynależność do Uni.
Jeżeli jest rolnikiem i uprawia swoje gospodarstwo, to należą mu się dotacje. Nie ma tu znaczenia kiedy to gospodarstwo zostało przepisane.

lena812 napisał/a:

płacił Krus dokładnie przez jeden miesiąc ponad  2 lata temu,ale z racji nieposiadania ciągłości składek (3 lata) musiał swoją firmę Usługi rolnicze założyć na ZUSie,bo inaczej nie dało rady

Może warto poradzić się kogoś znającego dokładnie wszelkie kruczki prawne. Z tego, co piszesz Twój chłopak zamiast wykorzystywać przywileje, które piętnujemy w tym wątku, nakłada sobie na głowę dodatkowe zobowiązania.

lena812 napisał/a:

tak nikt go nie zmusza do bycia rolnikiem,ale z tytułu tego że wszystko mu przepisali żadne zasiłki nam się nie należą,i mimo tego ze slubu nie mamy nasze dzieci nie mają np,zasiłku rodzinnego

Nie znam dokładnie Waszej sytuacji prawnej i nie znam na tyle dotyczących Was przepisów, by coś mądrego doradzić. Po raz pierwszy słyszę, że ktoś narzeka na swój status rolnika. Znam wiele osób, które o taki status walczyły. Pozwolił on im m.in. na ominięcie wielu przepisów prawa budowlanego i dużo mniejsze opłaty.

17

Yogi Uwierz zanim załozył firmę na Zusie odwiedził przynajmniej 5 prawników,wychodziła sie po urzędach,dowiadywał gdzie się da,a i tak wyszło że firma musi byc na Zusie,równiez ze w/g na to że swoje usługi świadczy po za granicami Polski

status rolnika? budowalismy sie i co wszystko załatwiać trzeba było tak jak załatwia normalny Kowalski,opłaty takie same,podatki też
to też zalezy dużo od gminy w jakiej sie mieszka

18 Ostatnio edytowany przez YOGI bear (2013-04-19 15:12:45)

lena812 napisał/a:

status rolnika? budowalismy sie i co wszystko załatwiać trzeba było tak jak załatwia normalny Kowalski,opłaty takie same,podatki też
to też zalezy dużo od gminy w jakiej sie mieszka

Znam dużo domków letniskowych, które figurują jako zabudowania gospodarcze. Zarówno zakup terenu, jak i adaptacja zakupionego gospodarstwa na potrzeby "letniskowe" były zupełnie inaczej traktowane dla potrzeb rolnika, a inaczej dla potrzeb "przyjezdnego mieszczucha".
Czym innym jest działka rolna, a czym innym działka rekreacyjna.
Dodatkowo na terenach wiejskich obowiązują łatwiej dostępne fundusze EU na rozbudowę i prowadzenie działalności gospodarczej. Często są to pożyczki bezzwrotne (przynajmniej w części).
Wiem, że niektóre osoby miały potworne problemy gdy ich gmina straciła status rolniczej (została wchłonięta przez pobliskie miasto). Większość opłat poszybowała momentalnie o kilkadziesiąt...kilkaset procent, stracili też większość dotacji.

19

YOGI bear napisał/a:

Eileen: z wieku, który zapisałaś obok nicka wnioskuję, że jeszcze się uczysz. Sprawdź z tymi składkami zdrowotnymi. Bez nich, otrzymasz wyższe wynagrodzenie (zostanie tylko odliczona składka na podatek dochodowy).

Zmieniam kierunek studiów, tak że niestety - dopiero od października, kiedy zacznę kolejny.

lena812 napisał/a:

Ale chyba osoba, na którą się coś przepisuje, może się na to nie zgodzić, prawda? Więc skoro nie ma z tego dochodu, same wady posiadania tego gospodarstwa, to... po co się na to godzić?

20

Eileen po to żeby mieć?
po to bo ktoś to musiał wziąść?
samych wad w tym nie widzę,ale nie bedę się rozpisywała

21 Ostatnio edytowany przez dayzi (2013-04-20 12:25:02)

cyt:"Powtarzam: Nikt prowadzący w Polsce pozarolniczą działalność gospodarczą nie dostanie po jej zlikwidowaniu zasiłku dla bezrobotnych".
Po likwidacji DG przysługuje zasiłek dla bezrobotnych- oczywiście po spełnieniu warunków typu opłacanie przez odpowiedni okres np. składki 53 i innych wink

22

dayzi napisał/a:

cyt:"Powtarzam: Nikt prowadzący w Polsce pozarolniczą działalność gospodarczą nie dostanie po jej zlikwidowaniu zasiłku dla bezrobotnych".
Po likwidacji DG przysługuje zasiłek dla bezrobotnych- oczywiście po spełnieniu warunków typu opłacanie przez odpowiedni okres np. składki 53 i innych wink

Podaj mi podstawę prawną, bo po raz pierwszy to słyszę.

23

Ustawa o promocji zatrudnienia,
np.
rozdział15 art71 p1.2)d

Pełną informacje na ten temat można znaleźć na stronie każdego urzędu pracy.

24

dayzi napisał/a:

Ustawa o promocji zatrudnienia,
np.
rozdział15 art71 p1.2)d

Pełną informacje na ten temat można znaleźć na stronie każdego urzędu pracy.

Sprawdziłem. Masz rację smile.
Teraz ja wprowadziłem ludzi w błąd. sad sad sad

Widocznie powyższe przepisy uległy zmianie od momentu w którym były dla mnie interesujące.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd sad.

25

Cześć,

Moim zdaniem problem KRUS-u i przywilejów rolników to dość skomplikowany temat, który wymaga dokładnej analizy i podejścia z różnych stron. Z jednej strony, rozumiem frustrację osób płacących dużo więcej na składki ZUS niż rolnicy na KRUS. Jednak, z drugiej strony, trzeba brać pod uwagę specyfikę pracy rolników i ich sytuację ekonomiczną.

Nie sądzę, aby rolnicy mieli łatwiej z jakiegoś konkretnego powodu, ale trzeba zrozumieć, że rolnictwo to ciężka praca, narażona na różne ryzyka i niepewności, takie jak zmiany pogodowe czy zjawiska klimatyczne. Dlatego też, według mnie, pewne ulgi i przywileje dla rolników są słuszne i sprawiedliwe.

Jednakże, powinno się zastanowić nad zmianami w systemie KRUS, które pomogłyby urealnić sytuację i zapewnić równość wobec innych grup zawodowych. Można też zastanowić się nad zmianą sposobu opodatkowania dla przedsiębiorców, włącznie z rolnikami, aby system był bardziej sprawiedliwy.

Mam nadzieję, że uda nam się w tym wątku wypowiedzieć na ten temat z różnych perspektyw i zrozumieć całą sytuację nie tylko z punktu widzenia jednej grupy zawodowej.

26

oranesteerr,
post w wątku sprzed 10 lat. Zdobyłeś "Złotą Łopatę". big_smile

Przy okazji. big_smile
Niech żyje spam!

Posty [ 26 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » KRUS i wszystkie przywileje rolników - słuszne i sprawiedliwe?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024