chiński czy japoński? pomóżcie! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » chiński czy japoński? pomóżcie!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: chiński czy japoński? pomóżcie!

Witam,
mam nadzieję, że mogę umieścić moje pytanie w tym dziale ;p
Wiem, że decyzja należy do mnie, ale chciałabym poznać Wasze zdanie...
Chcę uczyć się języka, jak widać chiński lub japoński... mój problem polega na tym, że  kiedy mam do wyboru dwie rzeczy mające tyle samo zalet i wad nie potrafię podjąć decyzji hmm Tak więc jak myślicie, co będzie lepszym wyborem?

Chiński:                                                    Japoński:
+brak gramatyki                                            -trudna gramatyka
+ładniejszy (w moim oku) język pisany             
-brzydsze brzmienie                                       +ładniejsze brzmienie
                                                                 +ciekawszy kraj
+wpływy ekonomiczne
-mnóstwo znaków do nauczenia
-trudna wymowa (tonacja)

Tak więc zaraz zacznę sobie włosy wyrywać z głowy jak się nie dowiem za który się brać ;p

Może ktoś się uczył lub próbował uczyć, któregoś z tych języków i powie mi jak to wygląda w praktyce? Jak z dostępnością materiałów do nauki(jak na początek znalazłam trochę z tego i trochę z tego)?

Może to wydaje się błahe, ale bardzo proszę o radę.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez YOGI bear (2013-04-19 22:06:21)

Odp: chiński czy japoński? pomóżcie!

A może spojrzysz na swój wybór z innej perspektywy?
Podejrzewam, że masz zamiar korzystać praktycznie z wyuczonego podczas studiów języka. Innymi słowy, zarabiać pieniądze korzystając ze swoich umiejętności.
W tym kontekście powinno paść pytanie: na który z tych języków będzie w przyszłości większe zapotrzebowanie?
I tutaj odpowiedź jest jednoznaczna.

Japonia jest oczywiście krajem wysokorozwiniętym z bogatą kulturą i ciekawą przeszłością. Jest to jednak kraj, który osiągnął już apogeum swoich możliwości. Myślę, że teraz jej gospodarka będzie się powoli kurczyć wypierana przez młode, prężne i tańsze gospodarki rozwijające się w okolicy. Oznacza to, że nie wzrośnie zapotrzebowanie na tłumaczy z tego języka, a raczej może zmaleć.

Chiny są krajem o ogromnym potencjale ekonomicznym. Dzięki ścisłej współpracy z jedynym bogatym w surowce krajem - Rosją, są w stanie sprostać wszystkim obecnym potęgom gospodarczym. Jeżeli weźmiemy pod uwagę, że ich rozwój dopiero trwa, to możemy spodziewać się, że w przyszłości język chiński będzie równie pożądany w biznesie jak obecnie język angielski. A o tłumacza z chińskiego już teraz jest bardzo trudno.

Tak więc jeżeli chcesz mieć w przyszłości dobrze płatną i ciekawą pracę, to wydaje mi się, że zapewni Ci to tylko język chiński.

Życzę trafnego wyboru. smile

3

Ja uczę się języka japońskiego. Pierwsze dwa alfabety nie są takie trudne do zapamiętania. Natomiast na trzeci alfabet trzeba poświęcić sporo czasu choćby dlatego, że znaków jest znacznie więcej i są tak jakby bardziej "rozbudowane". Wystarczą chęci smile .

4

chiński! chiński! chiński! jest mega trudny, ale za to jakie daje możliwości! mieszkam w Chinach i dużo moich znajomych nie umie pisać i ogarniają wink

5

Tak mnie naszło... Może chcesz przeczytać jak ja zaczynałam się uczyć? Zajrzyj tutaj: Skośnym Okiem: Chińskie początki

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » chiński czy japoński? pomóżcie!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024