wyjazd za granicę czy.. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: wyjazd za granicę czy..

Witam.
Bardzo się cieszę, że znalazłam to forum. W końcu zorientowałam się, że nie tylko ja borykam się z miłością na odległość..
Moja historia jest zapewne podobna do każdej innej..
Mała miejscowość, zero perspektyw. No i stało się, osoba która była mi najbliższa wyjechała.
Mojego narzeczonego nie ma dopiero dwa miesiące, ale obydwoje kompletnie nie możemy sobie z tym poradzić.
On- namawia mnie, żebym do niego przyjechała, mówi, że u nas na wsi nie ma perspektyw, za to tam jest masę ogłoszeń o pracę, a studia mogę zacząć "kiedyś tam" po powrocie do kraju.
A ja? ja jestem studentką 1 roku studiów stacjonarnych na jednej z lepszych uczelni wyższych i się boję.. czego? Reakcji rodziny, szczególnie rodziców, no i oczywiście tego, że nie powiedzie się tam, będzie trzeba wracać a ja zrezygnowałam z szansy na wykształcenie na właśnie tej uczelni. Pomijając fakt, że boję się czy w ogóle poradzę sobie na sesji, bo obawiam się, że mi się po prostu nie uda, bo jest bardzo ciężko.

I stąd moje pytanie.. Co robić? kompletnie się w tym wszystkim pogubiłam, nie mam pojęcia którą drogę wybrać.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: wyjazd za granicę czy..

My ci nie podpowiemy, co robić.

Ja mogę Cię ukierunkować.

Rozpoczęłaś studia, czyli masz lub będziesz mieć dopiero 20 lat.
Studia są na jednej z najlepszych uczelni w kraju (nie wiem, co to za uczelnia, bo słowo "najlepsza" niewiele nam mówi).

Chłopak mówi, żebyś przerwała- nie słuchaj go.
Słowa- "kiedyś tam skończysz" są puste, bo:
-po pierwsze- nieprawda, że możesz kiedyś tam skończyć- od przerwania jest 5 lat na możliwość kontynuowania, po 5 latach musisz zacząć je od nowa,
-po drugie- nie znasz życia, nie wiesz, jak to jest- wyjedziesz do niego, zaczniecie żyć i wszystko może się szybciej potoczyć, niż sądzisz- wiem, bo koleżanka po maturze od razu za granicę wyjechała, odłożyła decyzję o podjęciu studiów. Stwierdziła, że rok to w przeciągu całego życia sekunda i ani rok minął, a wróciła w ciąży z narzeczonym.
-po trzecie- możesz do niego w wakacje dojeżdżać przecież.

Jeżeli się kochacie- związek przetrwa. To jest Twoje życie i Ty zdecydujesz.

3

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, na pewno wezmę pod uwagę to, co napisałaś.
Właśnie o takie ukierunkowanie mi chodziło. Wiadomo, nikt nie będzie za mnie decydował.

Nie napisałam, że studia są na najlepszej uczelni. Są po prostu na jednej z lepszych (uczelnia techniczna) jest bardzo ciężko, dlatego boję się, że po prostu nie podołam.

On również nie mówił, że "kiedyś tam skończę", tylko zacznę. Chodzi o to, że kiedyś, jakbym wróciła to od nowa bym poszła ale tym razem na studia zaoczne.
Nawet bym nie chciała brać dziekanki, ani później iść na dzienne.

4

Syska - nie rezygnuj ze studiów! Jesteś jeszcze bardzo młoda i uwierz mi ,że chociaż dziś bardzo kochasz swojego chłopaka, to za kilka lat możesz mieć kogoś innego, kto naprawdę będzie dla ciebie tym jedynym, na całe życie. Ale tamtą decyzję podejmiesz już jako w pełni świadoma i dojrzała kobieta.

5

Nie chciałam, aby ktoś podważał moje uczucia względem mojego narzeczonego. Wiem, że jestem jeszcze młoda, ale nie każda młoda studiująca kobieta myśli tylko o imprezach i wolności.
Studia są ważne, jednak czasami żałuję tego, że za sprawą rodziców poszłam na studia dzienne. Do tego teraz dochodzi ten wyjazd.
Wykształcenie dla mnie jest bardzo ważne, co wie również mój narzeczony. On sam bardzo mnie wspiera, jednak zna sytuację. Może źle sformułowałam to wszystko i mnie źle zrozumiałyście.
Nie chcę wyjeżdżać właśnie ze względu na nie, jednak ta uczelnia mnie dobija. Jest ciężko, a ja się po prostu boję, że nie zdam co najmniej dwóch egzaminów.
Chciałam się przenieść na inną uczelnię, ale przez to, że najprawdopodobniej nie zdam, po prostu będę musiała powtarzać rok. Tylko dlatego zastanawiam się nad wyjazdem.

6

Syska - a ja Ci doradzam połączenie jednego z drugim. Zalicz z jak najlepszą średnią ten rok studiów i dowiedz się na uczelni jakie są możliwości wyjazdu na Erazmusa do kraju w którym obecnie pracuje twój chłopak. Albo przenieś się i kontynuuj studia tam właśnie zamiast w Polsce. No chyba, że wybrałaś takie studia, że po nich chcesz zrobić karierę w Polsce...

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024