Skąd bierze się wiedza dziecka? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Skąd bierze się wiedza dziecka?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Skąd bierze się wiedza dziecka?

Drogie mamy, czy zdarzyło Wam się kiedyś, że pociecha zaskoczyła Was czymś, czego nikt jej nie uczył?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Skąd bierze się wiedza dziecka?

Sobie podniosę, a co wink Jak uważacie, czy wiedza dziecka bierze się tylko z tego, co mu się pokaże/co usłyszy/co zaobserwuje? Często powtarzamy: "On/ona musiał/a to gdzieś zobaczyć!" - czy słusznie?

3

Myślę, że samo z siebie się nie bierze. Że dziecko musiało coś zaobserwować i usłyszeć. A że dzieci są bardzo dobrymi obserwatorami i maja zadziwiająco dobry słuch i podzielność uwagi, więc niejednokrotnie nas potrafią zaskoczyć. I najczęściej nie jesteśmy tym zachwyceni .... wink big_smile

4

bbasia napisał/a:

I najczęściej nie jesteśmy tym zachwyceni .... wink big_smile

O tak big_smile

Pytam, bo kilka razy zdarzyło mi się usłyszeć od córki coś, czego po prostu nie miała jak i gdzie usłyszeć/zobaczyć - i bardzo mnie ten temat zafascynował.

5

BabaOsiadła napisał/a:

Pytam, bo kilka razy zdarzyło mi się usłyszeć od córki coś, czego po prostu nie miała jak i gdzie usłyszeć/zobaczyć - i bardzo mnie ten temat zafascynował.

BabaOsiadła, tak Ci się tylko zdaje, że nie miała gdzie usłyszeć.... dzieci słyszą to co nie przeznaczone do ich uszu nawet kiedy śpią smile smile

6

bbasia napisał/a:
BabaOsiadła napisał/a:

BabaOsiadła, tak Ci się tylko zdaje, że nie miała gdzie usłyszeć.... dzieci słyszą to co nie przeznaczone do ich uszu nawet kiedy śpią smile smile

Tak jest, słyszą i rozumieją stanowczo zbyt wiele smile

Ale w tamtych sytuacjach, o których myślę, serio nie było takiej opcji, by pozyskała wcześniej informacje na ten temat, na 100% smile Może rzucę przykładem: knajpka, ja jem nuggetsy, córka pokazuje je paluszkiem i woła "ko-ko-ko!" Ani nikt wcześniej nie jadł przy dziecku nuggetsów, ani ona sama ich nie jadła, nikt, ani my, ani kelner przy zamówieniu nie użył wyrażenia "nuggetsy z kurczaka poproszę", do przedszkola wtedy jeszcze nie chodziła, ledwo-ledwo co dopiero pokojarzyła rysunek kury w książeczce ze stosownym odgłosem, a gdzie dopiero cała ta abstrakcja, że to, co na obrazku, występuje też w naturze, to się zabija i smaży... yikes

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Skąd bierze się wiedza dziecka?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024