Drogie mamy, czy zdarzyło Wam się kiedyś, że pociecha zaskoczyła Was czymś, czego nikt jej nie uczył?
Sobie podniosę, a co
Jak uważacie, czy wiedza dziecka bierze się tylko z tego, co mu się pokaże/co usłyszy/co zaobserwuje? Często powtarzamy: "On/ona musiał/a to gdzieś zobaczyć!" - czy słusznie?
Myślę, że samo z siebie się nie bierze. Że dziecko musiało coś zaobserwować i usłyszeć. A że dzieci są bardzo dobrymi obserwatorami i maja zadziwiająco dobry słuch i podzielność uwagi, więc niejednokrotnie nas potrafią zaskoczyć. I najczęściej nie jesteśmy tym zachwyceni ....
![]()
I najczęściej nie jesteśmy tym zachwyceni ....
![]()
O tak ![]()
Pytam, bo kilka razy zdarzyło mi się usłyszeć od córki coś, czego po prostu nie miała jak i gdzie usłyszeć/zobaczyć - i bardzo mnie ten temat zafascynował.
Pytam, bo kilka razy zdarzyło mi się usłyszeć od córki coś, czego po prostu nie miała jak i gdzie usłyszeć/zobaczyć - i bardzo mnie ten temat zafascynował.
BabaOsiadła, tak Ci się tylko zdaje, że nie miała gdzie usłyszeć.... dzieci słyszą to co nie przeznaczone do ich uszu nawet kiedy śpią
![]()
BabaOsiadła napisał/a:Pytam, bo kilka razy zdarzyło mi się usłyszeć od córki coś, czego po prostu nie miała jak i gdzie usłyszeć/zobaczyć - i bardzo mnie ten temat zafascynował.
BabaOsiadła, tak Ci się tylko zdaje, że nie miała gdzie usłyszeć.... dzieci słyszą to co nie przeznaczone do ich uszu nawet kiedy śpią
![]()
Tak jest, słyszą i rozumieją stanowczo zbyt wiele
Ale w tamtych sytuacjach, o których myślę, serio nie było takiej opcji, by pozyskała wcześniej informacje na ten temat, na 100%
Może rzucę przykładem: knajpka, ja jem nuggetsy, córka pokazuje je paluszkiem i woła "ko-ko-ko!" Ani nikt wcześniej nie jadł przy dziecku nuggetsów, ani ona sama ich nie jadła, nikt, ani my, ani kelner przy zamówieniu nie użył wyrażenia "nuggetsy z kurczaka poproszę", do przedszkola wtedy jeszcze nie chodziła, ledwo-ledwo co dopiero pokojarzyła rysunek kury w książeczce ze stosownym odgłosem, a gdzie dopiero cała ta abstrakcja, że to, co na obrazku, występuje też w naturze, to się zabija i smaży... ![]()