Co mam zrobić? Praca a raczej jej brak - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Co mam zrobić? Praca a raczej jej brak

Witajcie! jestem nowa na tym forum, zakładam watek ponieważ nie znalazłam niczego co mogło by pomóc mi uzyskać odpowiedź na moje pytanie. Moderatorze jeśli źle umieściłam wątek, proszę umieść go w zgodnym dla niego miejscu.

Zaczynając od początku... Jak wielu ludzi poszukuję pracy jednak moje osiągnięcia życiowe nie są zbyt rozwinięte. Skończyłam jedynie Liceum Ogólnokształcące i to w dodatku bez matury. Nie mam matury ani żadnego zawodu. Nie wiem co mam zrobić. Tak tak wiem jest wiele szkół policealnych ale nie ma tam takiego kierunku który mógłby mi coś ułatwić by dostać pracę czy mieć jakiś w miarę pożyteczny zawód. nie mam pojęcia co robić. mam 21 lat a nie mam nic... jestem załamana. nigdy nie pracowałam, nigdy nie podjęłam żadnej pracy. wstyd się przyznać ale się boje. Boję sie tego że nic by mi się nie udało i znów będę mieć kompleksy że do niczego się nie nadaję nic nie umiem jestem do niczego. na niczym się nie znam nigdy nie pracowałam nigdy nie miałam do czynienia z takimi czynnościami jak np praca w sklepie czy coś. Nie mam wygórowanych wymagań w dziś. czasach nie ma co wybrzydzać z praca ale ja się boje każdej.. wiem wielu z was powie że to może smieszne głupie itp. że chce iśc do jakies pracy ale się boje.. ale taka jest prawda. Boję sie że jesli uda mi sie juz gdzies dostac to że nie będę wiedziała jak mam wykonywać swoja pracę, że będę to robić źle albo się tak zestresuje że nic mi nie będzie wychodzić że tylko się zbłaźnię i narobię sobie wstydu  i okażę się że do niczego sie nie nadaje.. sad naprawdę mam z tym problem...:(

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Co mam zrobić? Praca a raczej jej brak
AnnaAnnaAnna napisał/a:

mam 21 lat a nie mam nic... (

Kochana masz 21 lat i masz cos bardzo waznego CZAS! Jeśli masz również możliwości to znajdź sobie zawód, który chciałabyś wykonywac i zrób wszystko żeby Ci się udało. Jeśli to wymaga studiów to podejdź kolejny raz do matury i idź na studia!

W mojej okolicy mieszka dziewczyna, która kocha dzieci i chciała z nimi pracować. Krótko po maturze oznajmiła rodzicom, że chce wziąć kredyt i otworzyć żłobek. Jakby nie patrzeć ryzykowne tym bardziej, że nie miała wykształcenia pedagogicznego.... Teraz ma klubik dla dzieci 1-3lat i tak dobrze działa, że od przyszłego roku poszerza to o działalność przedszkola. W międzyczasie kończy pedagogikę i dała radę! Prowadzić firmę i studiować!

Inny przykład: moja koleżanka otworzyła salon fryzjerski. Wcześniej pracowała u klientek i dorobiła się opinii kiepskiej i nachalnej fryzjerki, która gada ciągle o swoim chłopaku. Nie umiała równo obciąć grzywki! I otworzyła salon! Radzi sobie coraz lepiej, ja zauważyłam, że jako fryzjerka jest wciąż lepsza i lepsza. Wciąż gada okropne głupoty, ale wyobraź sobie, że są ludzie, którzy przychodzą do niej i gadają tak samo jak ona! Dziewczyna skończyła tylko technikum!

Jaki z tego wniosek? Nie bój się porażki- bój się NIE spróbować!

Siedząc na czterech literach i użalając się nad sobą nic nie zdziałasz, a tym bardziej nikt Ci za to nie zapłaci!
Czasy są takie, że trzeba być twardym! Ja bym teraz zapewne siedziała teraz w domu bez pracy gdybym się nie postarała trochę bardziej. Kiedy roznosiłam CV chodziłam prosto do właściciela firmy i kiedy mi mówili: "Nie dziękujemy." Ja mówiłam: "Dziękuję za poświęcony czas i do zobaczenia za tydzień". I tak chodziłam!
Wyobraź sobie. Chodziłam raz w tygodniu z moją ofertą tam gdzie powiedzieli mi, że mnie NIE CHCĄ. A też nie miałam pewności, że spodoba im się moja praca... Jednak w koncu się udało,
A Ty piszesz, że boisz się w ogóle iśc do pracy?! Chcesz rady to proszę: Ogarnij się!
Powodzenia

3

AnnaAnna Twoje obawy, moim zdaniem, są bezpodstawne bo przecież sama piszesz, że jeszcze nigdzie nie pracowałaś, zatem nie miałaś szansy na to żeby sprawdzić na własnej skórze jak to jest i czy będzie Ci w tej pracy wszystko wychodzić. Są to jedynie domysły.

Myślę, że nie ma sensu żebyś się tak zadręczała. Poszukaj na początek jakiejkolwiek pracy, wybierz się np. do Agencji Pracy i skorzystaj u nich z jakiejś oferty pracy dorywczej. Są to najczęściej proste prace, krótkoterminowe, zatem nic nie ryzykujesz, a będziesz mogła się przekonać jak to jest na prawdę.

A co do braku matury - skoro masz skończone liceum to przecież możesz podejść do matury. Nie myślałaś o tym żeby spróbować?

4 Ostatnio edytowany przez AnnaAnnaAnna (2013-04-10 10:09:45)

Dziękuję wam za odpowiedź!

Macie racje, jednak to nie jest takie proste.. nad maturą myślałam wiele razy lecz nie wiem czy dałabym radę, braki z liceum, matematyka o już w ogóle dla mnie Pięta Achillesa... Sama nie wiem co bym chciała robić, nie mam pomysłu na siebie w ogóle. w domu zawsze mówiono BEZPODSTAWNIE że do niczego się nie nadaję.. nigdy nie miałam pocieszenia i tak moja wartość siebie spadała a teraz to czuję że jest na samym dnie. Nie wiem co mam zrobić chciałabym jakiś zawód ale w policealnych szkołach nie ma zbyt wielkiego wyboru. tzn inaczej wybór jest ale co wybrać aby było to dobrym wyborem.. Pogubiłam się sama ze sobą nie mam na siebie pomysłu. Chciałabym coś zrobić dla siebie by w końcu coś mi się udało, ale kończy się tylko na chęciach bo realia burzą moje plany.
pewnie postrzegacie mnie za osobę nie wiem leniwą, chcącą coś mieć ale najlepiej by nic nie robić... mi nie chodzi o to by przesiedzieć całę życie i mieć wszystko GDZIEŚ, tylko po prostu ciężko jest się wziąć za coś jeśli sama czuję się do niczego... zawsze mnie utwierdzano w przekonaniu, że jestem po prostu nikim..  Kiedyś nie czułam tego tak bardzo jednak z czasem przekonałam się że to ma odbicie w teraźniejszym moim życiu..

5

Odpowiedz sobie na pytanie "czego ja chcę, co chcę robić, co mogłoby mnie zainteresować". Odłóż na bok te wszystkie swoje (a raczej wmówione Ci przez rodziców) negatywne przekonania na swój temat i zastanów się czego chcesz.
Kolejne pytanie- co KONKRETNEGO robisz, by ruszyć do przodu ?
Odnośnie szkół policealnych, jest w nich sporo różnych kierunków i moje zdanie jest takie, że każdy może w nich znaleźć coś dla siebie, ale nikt nie da Ci gwarancji co będzie gdy je skończysz. Ale znów to pytanie- co chcesz robić ?

6

Kaja74 napisał/a:

Odpowiedz sobie na pytanie "czego ja chcę, co chcę robić, co mogłoby mnie zainteresować". Odłóż na bok te wszystkie swoje (a raczej wmówione Ci przez rodziców) negatywne przekonania na swój temat i zastanów się czego chcesz.
Kolejne pytanie- co KONKRETNEGO robisz, by ruszyć do przodu ?
Odnośnie szkół policealnych, jest w nich sporo różnych kierunków i moje zdanie jest takie, że każdy może w nich znaleźć coś dla siebie, ale nikt nie da Ci gwarancji co będzie gdy je skończysz. Ale znów to pytanie- co chcesz robić ?

Dziękuję za odp!

To zabrzmi głupio lecz nie wiem, jestem zagubiona, chciałabym po prostu zarabiać. Nie wiem kim chciałabym być, nie wiem jaki zawód bym chciała mieć. To brzmi bardzo absurdalnie, ale niestety tak czuje, a właściwie nie czuję.. Mogłabym pracować nawet w takim sklepie, ale nawet tego się obawiam... Czuję się jak takie dziecko zagubione we mgle... Naprawdę czuję się z tym źle ale kiedy czuję się takie coś co czuję ja wewnątrz naprawdę wszystko staje się problemem i poprzeczką nie do przejścia, i nawet tego się obawiam, że w takim sklepie mogłabym się nie sprawdzić... ja wiem jak to brzmi ale tak czuję... nie mam komu o tym powiedzieć, dlatego postanowiłam wyżalić się na forum.:(

7

Jeżeli nie wiesz, co chcesz robić, w sensie kształcenia się, to wybierz może coś, z czego nawet jak zrezygnujesz, będziesz miała plusy, wiedzę, która jest istotna nawet bez papierka. Mam na myśli to, że jeśli, przykładowo, zrezygnujesz z ochrony środowiska po pół roku, bo stwierdzisz, że to nie to, to wiedza, którą tam zdobędziesz, raczej nie będzie Ci szczególnie przydatna w życiu, zwłaszcza bez żadnego jej potwierdzenia. Dlatego na Twoim miejscu dobrym pomysłem może być język obcy - czy to w szkole pomaturalnej, czy to po prostu jakiś intensywniejszy kurs, bo nawet jeśli zrezygnujesz, to znajomość języka mniejsza lub większa, ale zostanie, a to w dzisiejszych czasach często się przydaje.
A co do pracy, to nie bój się, tylko spróbuj smile. Nikt Ci w niej krzywdy nie zrobi, jeśli nawet palniesz gafę, czy jeśli Cię zwolnią, to... nie będzie to sytuacja gorsza od obecnej, prawda?

8

Eileen napisał/a:

Jeżeli nie wiesz, co chcesz robić, w sensie kształcenia się, to wybierz może coś, z czego nawet jak zrezygnujesz, będziesz miała plusy, wiedzę, która jest istotna nawet bez papierka. Mam na myśli to, że jeśli, przykładowo, zrezygnujesz z ochrony środowiska po pół roku, bo stwierdzisz, że to nie to, to wiedza, którą tam zdobędziesz, raczej nie będzie Ci szczególnie przydatna w życiu, zwłaszcza bez żadnego jej potwierdzenia. Dlatego na Twoim miejscu dobrym pomysłem może być język obcy - czy to w szkole pomaturalnej, czy to po prostu jakiś intensywniejszy kurs, bo nawet jeśli zrezygnujesz, to znajomość języka mniejsza lub większa, ale zostanie, a to w dzisiejszych czasach często się przydaje.
A co do pracy, to nie bój się, tylko spróbuj smile. Nikt Ci w niej krzywdy nie zrobi, jeśli nawet palniesz gafę, czy jeśli Cię zwolnią, to... nie będzie to sytuacja gorsza od obecnej, prawda?

Dziękuję!
Masz racje nikt mi krzywdy nie zrobi, nie zjedzą mnie.
Jeśli chodzi o kształcenie to może masz i racje w końcu jezyk obcy zawsze sie przyda.
Bo zupełnie nie wiem jaki kierunek bym miała wybrać szczególnie policealnie;/
O maturze nawet nie myślę, po prostu czuję że nie dałabym rady nadrobić całej wiedzy tym bardziej po LO nic nie pamiętam musiałabym całe 3 lata powtarzać a to sensu nie ma.;/

9

Wiesz, ta matura naprawdę nie jest trudna, przecież żeby ją zdać, nie musisz wybierać dodatkowych przedmiotów. Polski, matematyka, język obcy - są różne kursy przygotowawcze, nie musisz się decydować w tej chwili, ale może warto to przemyśleć? Jednak często do różnych prac wymagana jest matura, a nie tylko ukończona szkoła średnia.

10

Witaj AnnaAnnaAnna! Znam twój problem, ja też bałem się iśc do jakiejś pracy bo bałem, że nie dam sobie rady... jeszcze jakiś czas temu nie potrafiłem dobrze młotka trzymać, po jakimś czasu na budowach uczyłem się nowych rzeczy i jestem przekonany, że ty też sobie poradzisz np. w sklepie. Jak skończyłem studia, ale nie lubię pracy za biurkiem, wolę pracę fizyczną, bo też i jest w moim przypadku dość dobrze płatna i wiem, że się w niej rozwijam, że potrafię coś czego inni nie potrafią, że za pare lat otworze własny biznes... Jeżeli nie chcesz się dalej uczyć to nie podchodź na siłe do tej matury, a potem na studia bo to nie ma sensu (wiem po sobie). Mimo, że ja skończyłem studia to raczej do niczego nie sa mi on obecne. Jako kobieta, może pomyśl nad kursem kosmetycznym? Paznokcie itp.? Możesz zawsze na początku dorabiać w domu, potem może jakiś kurs fryzjerstwa, tak samo dorabiać w domu, uczyć się w tym fachu i iść gdzieś do pracy do jakiegoś salonu. Pomyśl nad tym, bo studia, czy matura, czy cokolwiek na siłę nie ma sensu.

11

Dziękuję za odpowiedzi, na pewno postaram się z nich wziąć przykład.
A np jeśli jestem po Liceum Ogólnokształcącym z tym że BEZ MATURY , to w jakich placówkach/ miejscach   mam szanse by dostać się na jakiś staż?

12

Witajcie!Miałam szanse iśc do pracy, do sklepu. Niestety przekrzyczano mnie w domu, potrzebowałam pomocy wieczorem(niania do domu) moze jeden tydzien w miesiącu. Masz kuronia to siedź w domu.
A oni nie wiedzą, że jak jest praca to się bierze i nei wybiera. Mam małe dziecko, a partner pracuje 1tydz w miesiacu do 20. Czy to oznacza że jestem stracona?

13

W tym kraju nie ma życia ;/

14

Zostań konsultantką Marizy. Nic nie inwestujesz , możesz zarobić jakieś pieniążki. Możesz też skorzystać z promocji dla konsultantów. Bardzo przyjemne zajęcie. Jeśli będziesz zainteresowana mogę cię skontaktować z moją znajomą , która wszystko ci wytłumaczy. szczegóły mogę ci podać na maila. Moja znajoma jest w Twoim wieku, jest sympatyczną i serdeczną osobą .

15

ekstra za fantastyczną reklamę:>

16

Nokiaaa, niby reklama, ale w sumie... zawsze to jakaś dodatkowa kasa. Akurat o Marizie nie wiem nic, ale w liceum sama "bawiłam się", bo za pracę na takim poziomie ciężko to uznać, w Oriflame i miesięcznie zawsze te 200-300 zł było, później mi jakoś przeszło. Wiadomo, nie utrzyma się nikt z tego, ale to jakiś dodatek i na pewno nie zaszkodzi. Tak że zawsze można posprawdzać różne takie firmy, w których można zostać tego typu konsultantką i sprawdzić, gdzie są najlepsze warunki - raczej nic się nie straci, a zawsze można po prostu zrezygnować.

17

Grzecznie podziękuję za propozycję.
A teraz podyskutujmy o pracy na umowę:)jak ją znaleźć?

18

Siedząc na czterech literach i użalając się nad sobą nic nie zdziałasz, a tym bardziej nikt Ci za to nie zapłaci!
Czasy są takie, że trzeba być twardym! Ja bym teraz zapewne siedziała teraz w domu bez pracy gdybym się nie postarała trochę bardziej. Kiedy roznosiłam CV chodziłam prosto do właściciela firmy i kiedy mi mówili: "Nie dziękujemy." Ja mówiłam: "Dziękuję za poświęcony czas i do zobaczenia za tydzień". I tak chodziłam!
Wyobraź sobie. Chodziłam raz w tygodniu z moją ofertą tam gdzie powiedzieli mi, że mnie NIE CHCĄ. A też nie miałam pewności, że spodoba im się moja praca... Jednak w koncu się udało,
A Ty piszesz, że boisz się w ogóle iśc do pracy?! Chcesz rady to proszę: Ogarnij się!

o właśnie tak. nic dodać nic ująć.

19

witajcie mam pytanko czy mam szansę na kurs mając kuroniówkę?

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024