polędwiczki wieprzowe - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » polędwiczki wieprzowe

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1 Ostatnio edytowany przez Puma (2009-05-26 12:19:01)

Temat: polędwiczki wieprzowe

Tutaj dzielimy się przepisami na polędwiczki wieprzowe. Ja znam niestety tylko jeden- za to jaki !

Polędwiczki wieprzowe przepis autorstwa Agnieszki Fitkau-Perepeczko na który natknęłam się w jakiejś gazecie i który się bardzo sprawdził.

Polędwiczki wieprzowe obsmażyć na oliwie, do której wrzucony został czosnek i małe ostre papryczki. Nie oprószać mięsa mąką - jak radzi p. Agnieszka. Przygotować sos typu carbonarre: śmietana 18%, parę kropel grzybowego sosu soyowego, garstka suszonych prawdziwków (uprzednio namoczonych i obgotowanych - i tu dodaję od siebie: chyba pokrojonych w paseczki), łyżeczka zwyczajnej musztardy stołowej, odrobina bardzo ostrej, indonezyjskiej pasty 'sambal'. Wszystko gotować w rondelku przez 2 - 3 minuty.
Polędwiczki podawane są w wydrążonym chlebie, który należy przedtem podpiec w piecyku przez 5 minut, żeby to naturalne naczynko nie wchłonęło sosu. Do chlebka trzeba wrzucić posiekaną świeżą zieleninę - bazylię, oregano, tymianek, majeranek, a na to usmażone polędwiczki i sos.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe kroję w plastry, lekko zbijam tłuczkiem, solę i pieprzę, obsmażam na maśle. Robię sos pomarańczowy: przygotowuję zasmażkę z masełka i mąki, wlewam do tego sok wyciśnięty z pomarańczy, dodaję sól, pieprz i pół łyżeczki curry. Polędwiczkę podaję z sosem, białymi lub zielonymi szparagami z wody polanymi masełkiem i ziemniaczkami.

3 Ostatnio edytowany przez Ewel (2009-05-27 10:31:54)

ja wykorzystuję polędwiczki wieprzowe do zrobienia Strogonova, co prawda w oryginale są polędwiczki wołowe, ale cena jest porażająca więc znalazłam zamiennika smile
przepis z którego gotuję jest z Wysokich Obcasów autorstwa Marty Gessler
składniki:
jedna polędwiczka
pieczarki
śmietana 22%
cebula

pieczarki smażę z cebulą, potem zdejmuję z patelni i wkładam mięso. Jak mięsko się usmaży wsypać z powrotem pieczarki z cebulą, chwilę smażyć, wlać śmietanę, smażyć aż śmietana zmniejszy objętośc o połowę, posypać natką pietruszki. Spożywać z makaronem.

Jeżeli ktoś ma świeże grzyby/mrożone/suszone to polecam dodać - będzie świetny smak -była to pierwsza rzecz jaką stwierdziłam po pierwszym zrobieniu tej potrawy - "brakuje tu prawdziwych grzybów!". Jest chyba tysiąc wersji na Strogonova - widziałam przepis z ogórkiem kiszonym, nigdy nie próbowałam dodawać, trzymam się przepisu p. Gessler bo smakuje znakomicie ! polecam

aaa zapomniałam..oczywiście doprawiać mięsko a potem całość wedle uznania.... smile

4

Mama ostatnio dostała od koleżanki przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym. Polędwiczki pokroić w grube plastry, posolić, popieprzyć, obsmażyć na masełku z obu stron. Dodać do tego pokrojoną cebulę, poddusić, wlać bulion, żurawiny albo borówkę ze słoiczka i dusić, aż mięsko zmięknie. Z młodymi ziemniaczkami i odrobiną dżemu żurawinowego na talerzu - smakują przepysznie smile

5

Pieprzne polędwiczki wieprzowe źródło: Naj

70 dag polędwiczek wierzowych
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól i pieprz
3/4 szkl bulionu z kostki
100ml jogurtu naturalnego gęstego
3 łyżki zielonego pieprzu w zalewie
po 30 dag małych marchewek i cukrowego groszku
gałka muszkatołowa

Umyte polędwiczki pokrój w o grubości plastry ok. 5cm. Cebule i czosnek obierz, a potem posiekaj. Rozgrzej olej - smaz polędwiczki z obu stron przez ok. 3minuty. Wyjmij na talerz wyłożony papierem kuchennym, oprósz solą i pieprzem, po czym trzymaj w cieple.

Na ten sam tłuszcz wyłóż cebule i czosnek - zeszklij. Wlej bulion, gotuj 10 minut. Sos przetrzyj, wymieszaj z jogurtem. Przypraw do smaku, wymieszaj z zielonym pieprzem, potem podgrzej mocno,ale nie gotuj.

Marchewki oczyść, pokrój na małe kawałki, a groszek umyj. Wrzuć razem na osolony wrzątek , gotuj ok. 10m. Odcedź, oprósz gałką.

Medaliony podawaj z warzywami, polane sosem pieprzowym, z chrupiącym pieczywem lub ziemniakami.

6

Polędwiczki nadziewane źródło: TeleTydzień

Na 4 porcje:
6 polędwiczek wieprzowych
cebula
3 łyżki oleju
2 opak. szpinaku mrożonego
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki śmietany
topiony serek ziołowy
6 plasterków boczku
łyżeczka suszonego oregano
opak. krokietów ziemniaczanych lub frytek
świeże oregano do dekoracji

Wydrąż długą łyżką dziurę w każdej polędwiczce. Cebulę posiekaj i zeszklij na łyżce oleju. Dodaj szpinak i 2 łyżki wody. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj ok. 10 min, po czym ostudź chwilę. Dodaj serek i wymieszaj farsz.

Wypełnij farszem polędwiczki - dopraw pieprzem i owiń plasterkami boczku. Całośc podsmaż na dużej patelni. Posyp oregano i smaż obracając 15 min. na wolnym ogniu.

Krokiety lub frytki przygotuj wg wskazań na opakowaniu. Polędwiczki zdejmij z patelni, chwilę ostudź i pokrój ostrym nożem na plastry. Porozkładaj na talerze i udekoruj listkami oregano.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » polędwiczki wieprzowe

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024