barszcz czerwony (burakowy) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » barszcz czerwony (burakowy)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

1

Temat: barszcz czerwony (burakowy)

Mam nadzieję, że amatorzy barszczyku też tu są i że też stworzymy listę najfajniejszych przepisów na barszczyk

Mój przepis na barszcz czerwony
1/2 dag grzybów suszonych , 20 dag kości, 30 dag mięsa z kością, 1 i 1/2 litra wody, sól, 20 dag włoszczyzny, 5 dag cebuli, 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, 40 dag buraków,  1 ząbek czosnku, cukier, 1/4 - 1/2 l kwasu burakowego

Namoczone grzyby, opłukane kości, i mięso zalać wodą, osolić, powoli gotować. Na dogotowaniu włożyć włoszczyznę, zrumienioną cebulę, przyprawy. Osobno piec dokładnie wyszorowane buraki. Gdy są miękkie odcedzić, obrać , zetrzeć na tarce o dużych otworach, włożyć do wywaru ,zagotować. Przyprawić do smaku roztartym z  solą, czosnkiem, cukrem i kwasem burakowym. Podawać z jajem na twardo lub pasztecikami.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: barszcz czerwony (burakowy)

Barszcz ukraiński.

1 duża cebula, 1 duża marchew, połowę małej kapusty czerwonej, 250 g ugotowanych startych buraczków, puszka czerwonej fasoli, kości na wywar, smalec, parę ziemniaków, śmietana, sól, pieprz.

Ugotować wywar mięsny (po wyparowaniu części wody ma być go ok 1,5 litra). Cebulę i kapustę pokroić w piórka, marchew zetrzeć na tarce. Na ok. łyżce smalcu smażyć najpierw parę minut cebulę, dodać marchew i chwilę smażyć, po czym dodać kapustę i na końcu buraczki. Wszystko razem smażyć ok 5, 10 minut. Następnie zawartość patelni przełożyć do garnka z wywarem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupa ma być gęsta. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Na sam koniec dodać fasolkę z puszki i jeszcze chwilkę gotować. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy zupa będzie już w talerzu dopiero dodać do niej łyżkę śmietany.

3

Buraki do barszczu ścieram na warzywnej tarce (surowe!) i wkładam na kilka minut do wywaru, dodając jednocześnie trochę octu, aby barszcz nie zgubił pięknego koloru.
Gdy kolor "przejdzie z buraków do wywaru, odcedzam buraki i po prostu je wyrzuca.

Przyprawiam - konieczny majeranek!!

Jajka do barszczu robię "w koszulkach".

4

Kiedy chce zrobic dobry barszczyk,uzywam kiszonych burakow.Wtedy nawet octu nie dodaje.Jest przepyszny smak i kolor.I jak dla mnie duuuuzo czosnku.

5

Tak, ja też wkładam czosnek.

Buraki sama kisisz?? Jak to się robi??

6

Surowe buraki obieram,kroje na plastry,powrzucam do sloja i dodaje czosnek,troche kminku,majeranku ,soli i zalewam woda- ciepla.Czasem dodaje razowego chleba,ale trzeba uwazac ,zeby nie splesnial w tej kiszonce.Okolo 7-8 dni  trzeba poczekac na ukiszenie
Kiszone buraki  a raczej ich  ukiszony sok sa bardzo dobra kuracja dla anemikow np.Mojej Mamie robilam takie soki.Buraki mozna sobie schruptac albo wyrzucic,co kto lubi poprostu.

Kurcze, a ja kupuję karton barszczu Krakusa, dodaję trochę soku z cytryny i koncentratu barszczu i pieprzu i jest pycha tongue

8

czarna w czerwone kropki napisał/a:

Kurcze, a ja kupuję karton barszczu Krakusa, dodaję trochę soku z cytryny i koncentratu barszczu i pieprzu i jest pycha tongue

Podyskutowałabym....;)

9

czarna w czerwone kropki napisał/a:

No i co z tego.Kupuj dalej.Masz prawo.smacznego

10

Znalazłam w jednej z gazet jeszcze inny przepis na Barszcz po ukraińsku

litr bulionu warzywnego
pół szklanki śmietany
2 buraki
6 ziemniaków
po 150 g fasoli szparagowej  i białej
2 marchewki
4 liście kapusty włoskiej
listek laurowy
ziele angielskie
sól
cukier
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki zakwasu buraczanego
łyżka mąki

Obrane buraki i ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w słupki, a kapustę na kawałki. Warzywa zalej gorącym bulionem.
Dodaj fasolkę, listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj 20 minut, a potem dolej kwas buraczany.
Śmietanę zmiksuj z mąka, 3 chochelkami barszczu, wlej do zupy i wymieszaj.
Dodaj odsączoną z zalewy fasolę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

11

Nigdy nie zapomnę barszczu ukraińskiego z podstawówki, gotowany w wielkim garze.. pycha. Sama niestety nigdy nie próbowałam.. Ale to może dobry moment smile. Choć w tym szkolnym barszczu buraki też zawsze były starte na tarce.

12

Ja dzisiaj barszcz akurat robiłam smile 2 kg buraków(kroimi i zalewamy by woda(zimna) przykryła buraki)
cebula,por,marchew.czosnek,ziele angielskie,liść laurowy, 2łyżki octu,mieso z kością jeden nie wielki kawałek chyba ze ktoś lubi to więcej, sol pieprz według uznania. Gotujemy aż buraki zmiękną doprawiamy natka pietruszki i jemy big_smile Pychota big_smile

13

tesia369 zapowiada się pysznie, jak możesz to napisz tu albo na priv dokładniejszy przepis. Co po czym, czy wszystko na raz? A braki ścierasz?

14 Ostatnio edytowany przez flores18261 (2012-06-20 18:38:18)

Uwielbiałam barszczyk mojej szefowej z praktyk ona bardzo dobry robiła smile , ja teraz to tylko piję barszcz gorący kubek bo jakoś nie robię w domu barszczu może , że rodzice nie jedzą

15 Ostatnio edytowany przez maya7 (2012-09-10 00:44:53)

Ja do tej pory "robiłam" barszcz ...gotowy z kartonu, ale tylko firmy Krakus, nawet jak odważyłam się w tym roku zrobić botwinkę, po tym jak mi się zagotowała poleciałam po koncentrat też krakusa, który ożywił kolor. Ale sama bym chętnie ugotowała barszczyk domowym sposobem - podobno najlepszy jest robiony na domowym zakwasie z buraków...wcześniej padł przepis, ale mam pytanie czy taki zakwas można samodzielnie robić do słoi na zimę - a jeżeli tak to w jaki sposób

16 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-10-10 11:42:24)

Barszcz czerwony z warzywami

litr bulionu warzywnego
4 buraki
mrożona fasolka szparagowa oraz groszek (ilość wedle uznania)
kawałki czrwonej papryki
listek laurowy
sól, pieprz

Buraki wyszorowałam, ugotowałam w łupinkach i odcedziłam. Następnie obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.

Zagotowałam wodę z bulionem warzywnym, po czym dodałam fasolkę szparogową i groszek. Dla wzmocnienia smaku dodałam kilka kawałków czerwonej papryki. Dorzuciłam też listek laurowy i przyprawy. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jeszcze kwadrans.

Następnie dodałam starte buraki, przyprawiłam i gotowałam jeszcze kilka minut. Podałam z uszkami z mięsem.

https://lh5.googleusercontent.com/-1Kh_r2F-Zbk/UHVB90ZcFQI/AAAAAAAAGGU/FsGLOIuYoLs/s512/P1120407-001.JPG?gl=IE

17

wykorzystuję rosół, który raz w tygodniu po prostu musi pojawić się w moim domu na stole (a właściwie gdyby był codziennie, nic by się nie stało wink)
do wywaru z rosołu dodaję 4-5 pokrojonych w plastry buraczków, przyprawy - kilka ząbków czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i duuuużo majeranku. jak buraczki będą miękkie dodaję do smaku cukier i ocet. zdarza mi się dorzucić suszone grzyby.
mój barszcz jest bardzo chwalony, znika wręcz z garnka smile
wiem, że zakwas jest znacznie lepszy, poczytałam wasze przepisy i spróbuję przygotować, zobaczymy, czy się uda smile

18 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-04-23 10:46:06)

Barszcz czerwony z sokiem żurawinowym

Często piję sok żurawinowy, lubię jego charakterystyczny słodko-cierpki smak. Polecam, bo jest zdrowy, zwłaszcza wzmacnia drogi moczowe. Z tego względu, że często mam kartonik tego soku w domu, postanowiłam urozmaicić smak barszczu czerwonego, wypróbowując ten właśnie sok.

Potrzebne są:

4 średnie lub duże czerwone buraki
kilka średnich ziemniaków
fasolka zielona i groszek zielony - mogą być z mrożonki
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego i świeżo zmielonego pieprzu
sól lub przyprawa uniwersalna
majeranek świeży lub suszony
szklanka soku żurawinowego

https://lh6.googleusercontent.com/-nfWZMnsfxM0/UXZIP-hMmQI/AAAAAAAAG_8/Q3mlRgSLIjc/s512/P1120586-001.JPG?gl=IE

Buraki obrałam, umyłam, pokroiłam w paski, a następnie ugotowałam do miękkości w 1l wrzącej wody. W tym czasie obrałam i pokroiłam w dość drobną kostkę ziemniaki. Warzywa zalałam 1,5 zimnej wody, dodałam pokrojone ziemniaki oraz ugotowane wcześniej buraki (można dodać też wywar z buraków, wtedy zalewamy warzywa i ziemniaki odpowiednio mniejszą ilością wody). Zmniejszyłam ogień na kuchence, po czym do wywaru dolałam szklankę soku żurawinowego i wymieszałam, nadal go podgrzewając.

https://lh3.googleusercontent.com/-btNopMTJZSo/UXZIVvwOt_I/AAAAAAAAHAE/oYLbfK0ZfqM/s512/P1120591-001.JPG?gl=IE

Następnie wrzuciłam liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego oraz doprawiłam pozostałymi przyprawami. Na koniec posypałam majerankiem.
Można podawać z kleksem gęstej śmietany. Dzięki dodaniu soku żurawinowego barszcz zyskał na oryginalności i te smaki dobrze się skomponowały, przynajmniej dla mnie. big_smile

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » barszcz czerwony (burakowy)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024