Mam nadzieję, że amatorzy barszczyku też tu są i że też stworzymy listę najfajniejszych przepisów na barszczyk
Mój przepis na barszcz czerwony
1/2 dag grzybów suszonych , 20 dag kości, 30 dag mięsa z kością, 1 i 1/2 litra wody, sól, 20 dag włoszczyzny, 5 dag cebuli, 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, 40 dag buraków, 1 ząbek czosnku, cukier, 1/4 - 1/2 l kwasu burakowego
Namoczone grzyby, opłukane kości, i mięso zalać wodą, osolić, powoli gotować. Na dogotowaniu włożyć włoszczyznę, zrumienioną cebulę, przyprawy. Osobno piec dokładnie wyszorowane buraki. Gdy są miękkie odcedzić, obrać , zetrzeć na tarce o dużych otworach, włożyć do wywaru ,zagotować. Przyprawić do smaku roztartym z solą, czosnkiem, cukrem i kwasem burakowym. Podawać z jajem na twardo lub pasztecikami.