Job Centre w UK, czy zrezygnować z zasiłku? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Job Centre w UK, czy zrezygnować z zasiłku?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1 Ostatnio edytowany przez Fumiko (2013-03-27 18:29:14)

Temat: Job Centre w UK, czy zrezygnować z zasiłku?

Może jest tutaj osoba,która miała podobną sytuację czy coś. Otóż mam jedno pytanie.  Mieszkam krótko w Anglii i szukam pracy, zarejestrowałam się w urzędzie pracy,ale nie pomyślałam o tym,że będą takie trudności z j.angielskim... Głupia jestem hmm Moje pytanie jest takie,czy jeśli jestem bezrobotna,bo narazie nie mi nie znaleziono nawet cv wysyłałam i nic. mogłabym wypisać się z urzędu pracy w UK, bez żadnej kary pieniężnej,lub innej ? I co musiała bym zrobić. Chciała bym najpierw poduczyć się tego angielskiego, oczywiście w tym czasie popytała bym wśród znajomych,czy znają kogoś kto potrzebuje do pracy, etc.

Zakładanym wątkom nadawaj adekwatne do treści tytuły. Moderatorka Fumiko

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Job Centre w UK, czy zrezygnować z zasiłku?

odpowie ktoś ? sad

3

Nie wiem jak to wygląda z tym urzędem, ale jeśli masz możliwość, zapisz się na jakiś kurs angielskiego. Nie powinno to kolidować z tym, że jesteś zarejestrowana w UP. Możesz też podejść do nich i zapytać się o możliwość nauki języka.

4

Proponowali,ale płatny więc lipa,bo nie każdego na to stać.. A bezpłatnych nie ma z tego co wtedy mówili.

5

Nie ma nic za darmo, niestety.
Jest sporo Polaków w UK, może na początek poszukaj sobie pracy jako opiekunka do dziecka? Wtedy na kurs powinno starczyć. Poza tym - jesteś w Anglii, szybko powinnaś podłapać język. Moja kuzynka, jadąc do UK, nie znała ani słowa po angielsku. Na kusy też nie chodziła, a mówi 100 razy lepiej ode mnie, gdzie ja chodziłam na kursy, jeździłam na obozy itp.

6

takajedna18 napisał/a:

Może jest tutaj osoba,która miała podobną sytuację czy coś. Otóż mam jedno pytanie.  Mieszkam krótko w Anglii i szukam pracy, zarejestrowałam się w urzędzie pracy,ale nie pomyślałam o tym,że będą takie trudności z j.angielskim... Głupia jestem hmm Moje pytanie jest takie,czy jeśli jestem bezrobotna,bo narazie nie mi nie znaleziono nawet cv wysyłałam i nic. mogłabym wypisać się z urzędu pracy w UK, bez żadnej kary pieniężnej,lub innej ? I co musiała bym zrobić. Chciała bym najpierw poduczyć się tego angielskiego, oczywiście w tym czasie popytała bym wśród znajomych,czy znają kogoś kto potrzebuje do pracy, etc.

Będąc zarejestrowaną w Job Centre, możesz zapisać się na kurs językowy. Wtedy angielski rząd pokryje jego koszt. Poza tym rozumiem, że otrzymujesz od nich zasiłek tak? Ja na Twoim miejscu nie rezygnowałabym z rejestracji. Jeśli jednak musisz to na kolejnym spotkaniu ze swoim Advisor'em powiedz że chcesz zrezygnować. Oni wtedy powinni spisać odpowiedni raport i zdecydować czy będziesz musiała im zwrócić dotychczasowe koszta. Nikt nie będzie wpłacał Ci pieniędzy na konto za nic. Będąc zarejestrowanym w Job Centre trzeba aktywnie szukać pracy.

Czyli wg mnie powinnaś pozostać zarejsterowana, zapisać się na kurs językowy do College'u przez Job Centre (poproś o formularz potwierdzający to że jesteś na zasiłku) i dalej próbować swoich sił w poszukiwaniu pracy. Większość Polaków mieszkająca w UK przez większość czasu nie zna angielskiego a pracują i jakoś dają sobie radę. Dodam tylko jeszcze, że jeśli obracasz się w towarzystwie Polaków, to nauka angielskiego nie będzie łatwa. Wychyl się dalej i szukaj kontaktu z osobami które mówią po angielsku.

Poza tym dla tak młodej osoby jak Ty istnieje szansa stażu, więc powinnaś z tego również skorzystać.

igla16 napisał/a:

Jest sporo Polaków w UK, może na początek poszukaj sobie pracy jako opiekunka do dziecka? Wtedy na kurs powinno starczyć. Poza tym - jesteś w Anglii, szybko powinnaś podłapać język. Moja kuzynka, jadąc do UK, nie znała ani słowa po angielsku. Na kusy też nie chodziła, a mówi 100 razy lepiej ode mnie, gdzie ja chodziłam na kursy, jeździłam na obozy itp.

Dodam tylko, że praca opiekunki wchodziłaby w grę tylko nielegalnie. Żeby zostać opiekunką do dziecka w UK trzeba mieć odpowiednie doświadczenie, kwalifikacje, referencje i CRB Certificate. Także nawet tu nie będzie łatwo.
Najłatwiejsza opcja zatrudnienia to fabryki-mnóstwo Polaków, najczęściej praca przez agencje.

W jakim mieście mieszkasz?

7

Fumiko napisał/a:
igla16 napisał/a:

Dodam tylko, że praca opiekunki wchodziłaby w grę tylko nielegalnie. Żeby zostać opiekunką do dziecka w UK trzeba mieć odpowiednie doświadczenie, kwalifikacje, referencje i CRB Certificate. Także nawet tu nie będzie łatwo.
Najłatwiejsza opcja zatrudnienia to fabryki-mnóstwo Polaków, najczęściej praca przez agencje.

O tego nie wiedziałam nawet. Czyli nawet przy najzwyklejszej opiece nad dzieckiem trzeba spełniać tego typu wymagania?

8

igla16 napisał/a:
Fumiko napisał/a:
igla16 napisał/a:

O tego nie wiedziałam nawet. Czyli nawet przy najzwyklejszej opiece nad dzieckiem trzeba spełniać tego typu wymagania?

Takie informacje otrzymałam odbywając kurs w College'u. Oczywiście jeśli będziesz komuś pilnowała dziecka nielegalnie no to wiadomo, że nie. Ale wiekszość rodziców, agencji wymaga doświadczenia, referencji i CRB Certificate.

9

Nawet nielegalnie na opiekunkę będą chcieli referencji. Referencje to tu rzecz świeta.
Naprawdę Job Center oferuje kursy języka za darmo dla obcokrajowców? Nic dziwnego że nie którzy tak chcą się nas pozbyć...
A jeśli chodzi o język to możesz uczyć się też sama za darmo, zwłaszcza jesli jak rozumiem trochę umiesz ale powaliła Cię rzeczywistość na ulicy... Łaź po sklepach i pytaj o towar, pytaj ludzi o droge na ulicy, czytaj gazety (na ogół dośc trudne ale jakiś mały artykulik z Metra na dzień ze słownikiem Cię nie zabije),Metro jest za darmo na stacjach, oglądaj TV itp. Z moich doświadczeń to o niebo bardziej efektywne niż kursy,no i nic nie kosztuje.

10

brzydulla napisał/a:

Nawet nielegalnie na opiekunkę będą chcieli referencji. Referencje to tu rzecz świeta.
Naprawdę Job Center oferuje kursy języka za darmo dla obcokrajowców? Nic dziwnego że nie którzy tak chcą się nas pozbyć...
A jeśli chodzi o język to możesz uczyć się też sama za darmo, zwłaszcza jesli jak rozumiem trochę umiesz ale powaliła Cię rzeczywistość na ulicy... Łaź po sklepach i pytaj o towar, pytaj ludzi o droge na ulicy, czytaj gazety (na ogół dośc trudne ale jakiś mały artykulik z Metra na dzień ze słownikiem Cię nie zabije),Metro jest za darmo na stacjach, oglądaj TV itp. Z moich doświadczeń to o niebo bardziej efektywne niż kursy,no i nic nie kosztuje.

Zgadzam się. W ten sposób o wiele szybciej nauczyłam się języka, niż szwendając się po Bóg wie jakich kursach.

11

Nie ,nie dostaję zasiłku wiem że wcześniej tego nie napisałam ,ale nie dostaję.. A mieszkam dokładnie Alnwick.

12

takajedna18 napisał/a:

Nie ,nie dostaję zasiłku wiem że wcześniej tego nie napisałam ,ale nie dostaję.. A mieszkam dokładnie Alnwick.

Jeśli nie dostajesz zasiłku to w czym problem? Poinformuj ich że rezygnujesz i tyle. Przyślą Ci P45 i oficjalne pismo potwierdzające Twoją rezygnację z zasiłku i tyle.

Tak jak napisałam, poszukaj college'u i kursu językowego, zanim zrezygnujesz z zasiłku weź papiery z Job Centre do biura szkoły i zapytaj czy mogłabyś zapisać się na kurs angielskiego. Jeśli współpracują z Job Centre, to taki kurs możesz zrobić za darmo. Musisz jednak stawiać się na spotkaniach w urzędzie pracy, aktywnie poszukiwać zatrudnienia. Inaczej jeśli rząd brytyjski zapłaci za Twój kurs (u mnie to kwota rzędu 500-600 funtów za 1 level) a Ty go nie ukończysz, będziesz musiała im te pieniądze zwrócić.

13

Jak najbardziej korzystaj z tego, że jesteś zarejestrowana w Job Centre, ja będąc na bezrobotnym zrobiłam kurs, dofinansowany przez UE, który wart był ok. 2000 funtów... i było super. Jeśli masz problem z angielskim, powinnaś zapisać się do college'u ( ESOL - angielski dla obcokrajowców) - najniższy poziom jest naprawdę łatwy, wielu Polaków z niego korzysta (korzystało dobre 5 lat temu, nie wiem jak jest teraz)a na pewno pozwoli Ci na zapoznanie się z językiem i ułatwi pobyt na Wyspach. Znam wielu Polaków, którzy wciąż żyją w UK bez języka, ale nie jest im łatwo...także do boju smile

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Job Centre w UK, czy zrezygnować z zasiłku?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024