takajedna18 napisał/a:Może jest tutaj osoba,która miała podobną sytuację czy coś. Otóż mam jedno pytanie. Mieszkam krótko w Anglii i szukam pracy, zarejestrowałam się w urzędzie pracy,ale nie pomyślałam o tym,że będą takie trudności z j.angielskim... Głupia jestem
Moje pytanie jest takie,czy jeśli jestem bezrobotna,bo narazie nie mi nie znaleziono nawet cv wysyłałam i nic. mogłabym wypisać się z urzędu pracy w UK, bez żadnej kary pieniężnej,lub innej ? I co musiała bym zrobić. Chciała bym najpierw poduczyć się tego angielskiego, oczywiście w tym czasie popytała bym wśród znajomych,czy znają kogoś kto potrzebuje do pracy, etc.
Będąc zarejestrowaną w Job Centre, możesz zapisać się na kurs językowy. Wtedy angielski rząd pokryje jego koszt. Poza tym rozumiem, że otrzymujesz od nich zasiłek tak? Ja na Twoim miejscu nie rezygnowałabym z rejestracji. Jeśli jednak musisz to na kolejnym spotkaniu ze swoim Advisor'em powiedz że chcesz zrezygnować. Oni wtedy powinni spisać odpowiedni raport i zdecydować czy będziesz musiała im zwrócić dotychczasowe koszta. Nikt nie będzie wpłacał Ci pieniędzy na konto za nic. Będąc zarejestrowanym w Job Centre trzeba aktywnie szukać pracy.
Czyli wg mnie powinnaś pozostać zarejsterowana, zapisać się na kurs językowy do College'u przez Job Centre (poproś o formularz potwierdzający to że jesteś na zasiłku) i dalej próbować swoich sił w poszukiwaniu pracy. Większość Polaków mieszkająca w UK przez większość czasu nie zna angielskiego a pracują i jakoś dają sobie radę. Dodam tylko jeszcze, że jeśli obracasz się w towarzystwie Polaków, to nauka angielskiego nie będzie łatwa. Wychyl się dalej i szukaj kontaktu z osobami które mówią po angielsku.
Poza tym dla tak młodej osoby jak Ty istnieje szansa stażu, więc powinnaś z tego również skorzystać.
igla16 napisał/a:Nie ma nic za darmo, niestety.
Jest sporo Polaków w UK, może na początek poszukaj sobie pracy jako opiekunka do dziecka? Wtedy na kurs powinno starczyć. Poza tym - jesteś w Anglii, szybko powinnaś podłapać język. Moja kuzynka, jadąc do UK, nie znała ani słowa po angielsku. Na kusy też nie chodziła, a mówi 100 razy lepiej ode mnie, gdzie ja chodziłam na kursy, jeździłam na obozy itp.
Dodam tylko, że praca opiekunki wchodziłaby w grę tylko nielegalnie. Żeby zostać opiekunką do dziecka w UK trzeba mieć odpowiednie doświadczenie, kwalifikacje, referencje i CRB Certificate. Także nawet tu nie będzie łatwo.
Najłatwiejsza opcja zatrudnienia to fabryki-mnóstwo Polaków, najczęściej praca przez agencje.
W jakim mieście mieszkasz?