potrzeba dowartościowania siebie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » potrzeba dowartościowania siebie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: potrzeba dowartościowania siebie

Czy też taka odczuwacie? Bo ja mam wielką ochotę na to, żeby każdy człowiek na świecie uważał, że jestem fajna. Nawet ten niemiły dla mnie. To bardzo niemiła cecha.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: potrzeba dowartościowania siebie

hmm to cecha samolubna i egoistyczna. zastanowiłaś się kiedyś po co Ci to? czy nie lepiej jest mieć jednego prawdziwego przyjaciela zamiast miliona innych tylko będących znajomymi?

nie ma czegoś takiego że każdy Cie lubi. każdy człowiek ma inne cechy charakteru, każdy jest "jakiś" i nie można zmusić nikogo do sympatii.

wiesz mi nawet do głowy coś takiego nie przyszło, zbyt wielu ludzi okazało się fałszywymi, niegodnymi mojej przyjaźni.

myślę że Tobie potrzebna jest jakaś dwojaka popularność, akceptacja... tylko pytanie brzmi w jakim celu? fakt trzeba mieć kogoś bliskiego ale czy chciałabyś mieć dokoła siebie cały cholernie usmiechający się świat? nie jestem w stanie uwierzyć w sytuację gdy wszyscy lubią jakąś osobę. nie rozumiem tego.

3

Widzisz... ja nie mam żadnych przyjaciół, nie mam potrzeby żeby mnie lubili wszyscy... mam tylko dobrych znajomych na których zawsze mogę liczyć... ale nie mam odwagi jeszcze nazwać ich przyjaciółmi.

4

znam kilka osób co mają podobne myślenie jak Ty martadela i przepraszam że to napisze ale rzygam na takie laski ... po cholere sie oszukiwać ?? że cały świat mnie wielbi?? a za co? a może faktycznie jesteś tą złą.. a jak Ci sprawia to frajdę i podnosi samoocenę to tak rób mi to tam titio mam nadzieje ze cie nie spotkam bo potrafię i prosto w oczy wygarnąć człowiekowi co sie cieszy jak paw i ma takie mniemanie..
wiem jestem brutalna i wredna ale co Ci tu mam napisać ?? wielbię cie kochana !! daj mi swój plakat
zgadzam sie w zupełności z noelle87

życie to nie bajka świat jest brutalny i obudź sie szybciej z tego snu bo "zginiesz" tutaj

5 Ostatnio edytowany przez Irga (2009-05-25 15:38:30)

Nie zgadzam się z waszymi opiniami. Martadela, chce żeby wszyscy ją lubili , ponieważ  z jakiś powodów czuje się  niedowartościowana, gorsza. Wynika to prawdopodobnie z kompleksu niższości.

Martadela, przypuszczam też, że często porównujesz siebie do innych i jesteś bardzo czuła na krytykę.
Dopiero, kiedy zaakceptujesz w pełni siebie,  wtedy nie będziesz usilnie zabiegać o sympatię innych, a opinie  na Twój temat też nie będą miały dla Ciebie aż tak dużego znaczenia.

6

Potrzebę akceptacji ma każdy. I każdy chciałby być lubiany. Ale inną sprawą jest  obsesyjnie o tym myśleć i zamartwiać się kiedy okaże się, że ktoś nas jednak nie lubi.  Może jest tak jak pisze Irga, że martadela czuje się niedowartościowana.
Martadela, lubisz siebie?

7

Czasem lubię. Ale wiecie. Mi sie wydaje, ze to wynika z tego, że często czuję się gorsza. Nie tyle chce być kochana, co czuję, że mam taki obowiązek jakby, byc miła dla wszystkich. Nie dla ich sympatii, uwielbienia jak piszecie. Ale dlatego, że nie wiem, nie mam prawa innych urazić. Oczywiście walczę z tym i nie słucham głosu kompleksów, ale to naprawdę trudne. Łatwo powiedzieć "masz niskie poczucie własnej wartości" albo "to cecha samolubna i egoistyczna" (choć ja myślę, że samo nielubna). Gorzej z tym walczyć.

8

Jeśli się naprawdę chce to można wiele w sobie zmienić. Sposobem na pozbycie się swoich kompleksów jest rozwijanie swoich mocnych stron, zalet, a na pewno masz ich wiele. Na nich się skoncentruj.

Trochę pracy i można zmienić bardzo dużo. Wiem o czym piszę bo sama miałam bardzo duże problemy z poczuciem własnej wartości.

mnie sie wydaje ze jestes czula na krytyke i stad te Twoje bycie milym.Moze sama doswiadczylas czesto tego ze ktos byl dla ciebie niemily(wiesz jak to jest) i dlatego tez chcesz innym tego oszczedzic bo wlasnie mozna nie akceptowac ale dlaczego robic komus tortury w zyciu (typu obgadywanie tej osoby,smianie sie z niej,lub nastawianie przeciwko komus) wystarczy sie z ta osoba nie spotykac a jak juz trzeba ja widywac to byc poprostu kulturalnym i milym.Martadela nie zmieniaj sie,wysrodkuj ta ceche bycia dla wszystkim milym(zeby nie wchodzic wszystkim do tylka:)) a do tego zaakceptuj siebie.Odpowiedz sobie na pytanie dlaczego czujesz sie gorsza?Mozesz nam to napisac a my pewnie zauwazymy ze ten powod to bzdura

10

a widzisz wink trochę zmienia postać rzeczy to co napisałaś, bo tytuł wątku i Twoja wypowiedz dla mnie wskazywały na to że za wszelka cenę chcesz być w centru uwagi, a tu nagle wychodzi na to że jesteś jedną z wielu w tłumie, jesteś miła by nikomu nie podpaśc no ale po co? czy ci ludzie są Ci tak potrzebni? czy czasem nie lepiej na dzień obrazić się na cały świat i zobaczyć kto wtedy wyciągnie do Ciebie pomocną dłoń? nas zakompleksionych są masy na świecie, jednak mi się wydaje że Tobie to po prostu brak siły by się wybić. powiedz sama czy sprawia Ci przyjemność zawsze bycie miłą, nawet gdy ktoś lub coś Cię denerwuje? brakuje Ci odwagi by wykzyczeć całemu światu że jesteś i masz się dobrze z nim czy bez niego.. wiesz jeśli nie zmienisz nastawienia do siebie samej to będzie Ci trudno, musisz uwierzyć w to że jesteś warta tego by mieć PRAWDZIWYCH przyjaciół, tych których sama sobie wybierzesz i tych którzy będą umieli słuchać a jednocześnie nie będą oczekiwali iż zawsze będziesz miła..

11

Też znam to uczucie, i właśnie nie jest wcale tak jak mówi baraBarbara. Nie miałam tego uczucia zawsze i chciałabym się go pozbyć bo idzie zwariować z tym, każda porażka choćby maleńka jest jak sztylet w serce.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » potrzeba dowartościowania siebie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024