tegoroczne sianie - balkonowo - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » tegoroczne sianie - balkonowo

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: tegoroczne sianie - balkonowo

Drogie Panie. W zeszłym roku zebrałam ze swojego balkonowego ogródka nasiona z pięknych kwiatów jakie miałam. W tym chciałabym je zasiać...Pytanie KIEDY. Wydawało mi się, że marzec będzie dobrą porą, jednak przy tej pogodzie trochę się obawiam. Nigdy też nie siałam kwiatów (może to wstyd, ale zawsze kupowałam). Podpowiecie mi? Kiedy zasiać i gdzie postawić doniczkę boję się by nie pomarzło....

Dziękuję

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: tegoroczne sianie - balkonowo

Masz rację alnasza że się obawiasz mrozów:) Absolutnie odradzam wystawianie czegokolwiek na balkon.W tym roku wszystko będzie z opóznieniem ale zawsze możesz posiać i postawić doniczki w domu a wystawić je kiedy będzie dużo cieplej

3

No na balkon nie postawie....tylko nie wiem właśnie czy jak w domu mam postawić to czy siać już czy poczekać jeszcze (jeśli tak to do kiedy?)

Dziękuję za odpowiedz

4

alnasza przyznam szczerze, że też nigdy niczego nie siałam ( oprócz rzeżuchy tongue  )
W tym roku kupiłam szałwię i pisze tam, że luty marzec powinnam ją zasiać do donicy, a dopiero po wyrośnięciu wsadzić do ziemi, a również na balkon chciałam ją dać i też nie wiem co z tym fantem zrobić sad

5

Wszystko zależy od tego jakich to "pięknych kwiatów" masz nasiona smile Różne roślinki maja różne wymagania i sieje się je w nieco innym czasie. Znasz nazwy?

Szerek, bo szałwię wysadza się na stałe miejsce z rozsady. To oznacza właśnie tyle, że już teraz powinnaś ją zasiać w doniczce (małej skrzynce, w zasadzie - w czymkolwiek) na parapecie w mieszkaniu. Kiedy wykiełkuje i pojawią się pierwsze listki - rozsadzasz swoje sadzonki - albo do malutkich doniczek (takich, w jakich kupuje się wiosną gotowe sadzonki), albo po prostu do większego naczynia - tak, żeby między nimi było kilka cm wolnego miejsca. A w maju, najlepiej w drugiej połowie (szałwia jest wrażliwa na przymrozki) wysadzasz swoje roślinki w miejsce ostatecznego przeznaczenia.
Możesz też je wysadzić do skrzynek czy doniczek, w których będą rosły trochę wcześniej i niech jeszcze postoją na parapecie w mieszkaniu. Ewentualnie możesz wystawić na balkon i monitorować prognozy - kiedy zapowiadają przymrozki należy roślinki przykryć.

6

vinnga Ty to mądra kobieta jesteś smile
Będę siać smile

7

Szerek, bo ja się na wsi wyhodowałam i mogłam sobie całe hektary zawłaszczyć na realizację mojej pasji, czyli miłości do roślinek smile Całymi latami doprowadzałam mamę do szewskiej pasji rozkopując, rozgrzebując, obsiewając, nie pieląc, obstawiając okolice domu różnymi skorupami z zielskiem, zagracając piwnicę nasionkami i cebulkami. A teraz mam tylko 2 mkw. balkonu, ale trochę zapamiętałam smile

8

Ba!!!! No żebym to ja pamiętała nazwę tych kwiatów:-) wiem jedno, niskie, żółto brązowe. Jak świeci słonce pięknie rozkwitają, wieczorem tulą się w pąki....ale masz racje ja juz sobie je zasieje i postawie na parapecie, jak będzie ciepło wystawie na balkon.

Dziękuję za pomoc,a jak tylko mi puszczą kwiaty prześle zdjęcia bym mogła sie pochwalić i podziękować za pomocną opinie

9

Alnasza, a to nie są po prostu aksamitki?

10

No niestety, na bank nie:-(

poszukam zdjęć z zeszłego roku, może natrafię na takie, gdzie będa widoczne i najwyżej wrzucę;-)

11

A moze chodzi Ci  o gazanie? smile
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRt_hFxJ2TvIfA6CxF8lzFEnPT-G73djnBm_fcfdynAZqAok34j

12

Jestem również zdania, że siać kwiatuchy trzeba by już teraz. Jednak dopóki przymrozki, to radziłabym trzymać doniczki w domu na parapecie. Mam sprawdzony sposób, na mini szklarenki. Zaraz pokażę smile
http://img545.imageshack.us/img545/6051/cam00563.jpg

13

tak!!!:-) to te gazanie....:-) śliczne, prawda?

A co do siania, to chyba wykorzystam sposób Margolinki

Dziękuje wszystkim i trzymajcie kciuki by coś z tego wyszło

14 Ostatnio edytowany przez Margolinka (2013-03-27 20:06:06)

Alnasza, mini szklarenki na prawdę się sprawdzają, trzeba tylko w wieczkach zrobić dziurki, w dnie też i postawić na jakiejś podstawce. Warto też co jakiś czas wietrzyć siewki, otwierając szklarenkę. Na początku dobrze jest spryskiwać często ziemię, żeby nie wysychała, bo podlewając strumieniem wody, można wypłukiwać nasionka z ziemi. Potem już łatwiej smile Jednak trzeba bardzo pilnować wilgotności(nie przelewać), bo przesuszone siewki już nie odżyją wink
No i jeszcze jedno... do siania koniecznie kup odpowiednią ziemię, taką drobną do siewu smile
Ja w tym roku będę eksperymentować z rożnymi ziołami. Posiałam właśnie bazylię cytrynową i cynamonową lol

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » tegoroczne sianie - balkonowo

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024