Dlaczego odczuwam wstręt do seksu? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SEKS, SEKSUALNOŚĆ, PSYCHOLOGIA » Dlaczego odczuwam wstręt do seksu?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Dlaczego odczuwam wstręt do seksu?

Często myślę o tym, jak będzie wyglądał mój pierwszy raz; w sferze fantazji, wszystko wydaje się, takie piękne. Jednak, gdy pomyślę o realu, senne wizje odpływają. Obawiam się, dosłownie wszystkiego; czy On mnie zaakceptuje (jeżeli chodzi o wzgląd wizualny), czy nie popełnię gafy, czy aby na pewno tego chcę. Ponadto zniechęca mnie ta cała otoczka współżycia; to wszystko wydaje się takie "dziwne".
Wiem, że tego typu wątpliwości są zarezerwowane dla nastolatek, które kilka dni temu odkryły swoją płeć, ale mnie ten temat bardzo frapuje... Może Wy, również macie podobne odczucia?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dlaczego odczuwam wstręt do seksu?

Ja też tak odczuwam. W ogóle ten cały seks wydaje mi się dziwny i wcale nie romantyczny. Poza tym  jak pomyśle o bólu to już w ogóle. No ale będzie trzeba przez to jakoś przejść.

3

Myślę, że wszystko się zmienia, kiedy się zakochujemy. Wtedy otrzymujemy od partnera niesamowitą akceptację naszego ciała i to sprawia, że zaczynamy patrzeć na siebie zupełnie inaczej.
Właściwy mężczyzna potrafi sprawić, że kobieta zostawia swój wstyd gdzieś za drzwiami. Poza tym, kiedy kochamy, akceptacja obejmuje nie tylko wygląd partnera/partnerki, ale też ewentualne porażki łóżkowe. Wiadomo, że para się kocha i nie chodzi ze sobą do łóżka, żeby "uprawiać ten dziwny seks", ale po to, żeby być razem maksymalnie blisko i dać sobie przyjemność. Więc gdy coś nie wyjdzie, to nie wyjdzie obojgu ludziom naraz.

Kiedy jest się gotową na seks i ma się odpowiedniego partnera, podobne obawy naprawdę się zmniejszają. Głowa do góry smile

4

witam
Mam pytanie do Dahny , to jak to z tobą jest ? w temacie kiedy lepiej uprawiać sex piszesz że zdecydowanie w nocy , a tu że odczuwasz wstręt do sexu i wychodzi z Twojej wypowiedzi że jeszcze nie masz tego za sobą to skąd wiesz kiedy lepiej ?

5

Mam juz za soba tylko niestety nie taki jak bym chciala a w sensie ze bedzie trzeba jakos przez to przejsc to mialam na mysli ze przejsc przez tą niechęc do seksu.

6

Wstręt do seksu, jeśli nie skonfrontuje się sprawy rośnie raczej niż maleje. Uprawianie seksu po to by "mieć to z głowy" nie pomaga, ponieważ utrwala przekonanie, że seks jest brudny, mało podniecający (jak się podniecić czując wstręt i strach?!) i nie dla nas.
W skrajnych przypadkach występują problemy psychosomatyczne (nudności, bóle, zawroty głowy), ataki lęku lub silna odraza. Z problemem najlepiej od razu udać się do seksuologa. On pomoże uporać się z problemem.
Wstręt do seksu może wywodzić się z dzieciństwa lub zostać nabyty później w wyniku traumatycznego przeżycia. Nim zaczniecie krzyczeć, że Wasi wujkowie trzymali ręce przy sobie, zauważcie, że molestowanie nie jest jedynym sposobem na skrzywdzenie seksualności dziecka czy nastolatki. Wystarczy przedstawić seks jako coś obrzydliwego, lub zbyt ostro skrytykować wygląd dojrzewającej dziewczynki. osoba raniąca nie musi mieć świaomości, co to jedno zdanie jest w stani zrobić.
Wstręt utrzymuje się aż nie zostanie skonfrontowany i pokonany. Nie wiem jak leczy się w Posce, ale w Stanach stosuje się oprócz tradycyjnych metod psychoterapii na przykład metodę znieczulania. Najpierw pacjentka ogląda obrazy przedstawiające te formy seksualności, które nie sprawiają prawie rzadnych przykrych uczuć - np. seksownie ubranych ludzi. Stopniowo obrazki zmieniają się na bardziej dosadne, ale zawsze zmiana następuje dopiero wtedy, kiedy bieżący obrazek już nie razi. Potem są materiały audiowizualne, potem czynności.
Nie należy wsytdzić się wizyty u seksuologa - to jest lekarz jak każdy inny. Pomoże przerwać błędne koło zwiększającego się wstrętu.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SEKS, SEKSUALNOŚĆ, PSYCHOLOGIA » Dlaczego odczuwam wstręt do seksu?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024