Psycholog poradził... przerwe na weekend w związku! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Psycholog poradził... przerwe na weekend w związku!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Psycholog poradził... przerwe na weekend w związku!

Witam!
Postanowiłam poradzić się Was, bo sama nie umiem już sobie dać rady...
Jestem z chłopakiem od 6 miesięcy, mieszkamy daleko od siebie, więc widujemy się (ja to nazywam) na długie weekendy...
Ale nie w tym problem, ostatnio nie mieliśmy okazj się spotkać i mój chłopak powiedział mi, że mam go zostawic, bo on za bardzo się martwi...
Martwi się, ale nie o to, ze mogę go tutaj zdradzić, mieć kogoś innego. Ufa mi bezgranicznie, jak i ja jemu.
Wyznał mi, że po ostatnim związku, który był jakieś 3lata temu, leczył się przez 2lata u psychologa, jego była go zdradzała...
Ma napady lęku, nie może złapać oddechu, czuje niepokój... i to wszystko, przyszło teraz, kiedy zaczął poważnie o nas myśleć.
Nie mógł spać przez kilka nocy. Udał sie do swojego psychologa dzisiaj... i kobieta poleciła mu, żebyśmy do następnej jego wizyty nie rozmawiali ze sobą...
Nie wiem, w czym ma to mu, nam pomóc??
Czy faktycznie, mam przestać z nim rozmawiać??
Fakt-to jest tylko weekend tzn. do poniedziałku(kolejnej wizyty), ale ja nie potrafię. Kiedy mi o tym powiedział, zaraz zalałam się łzami na myśl o tym, że nie będę wiedziała, czy wszystko z nim ok, czy nic mu sie nie stało...

Kiedy on jest zajęty pracą, cały dzień i się nie odzywa, ja już odchodzę od zmysłów, że mogło się coś stać... Zależy mi na nim bardzo i wiem, że on czuje to samo. Jeśli faktycznie, jest to potrzebne, mogę to zrobić, ale wiem, że będę niesamowicie cierpiała przez ten czas, i nie będę mogła nic zrobić... bo kiedy pokłócimy się o jakieś głupstwo i nie rozmawiamy, przez kilka godzin, ja już jestem nie do wytrzymania, nie mogę nawet z nikim porozmawiać, bo myślami jestem z nim...

Proszę o pomoc, czy niepotrzebnie panikuje? Czy dać sobie spokój na ten weekend? Przestać z nim rozmawiać?
Co o tym w ogóle myślicie??

A może on chce tej przerwy na weekend? Może to nie jest porada psychologa?

Już nie wiem co myśleć- mam milion myśli w głowie i jedna gorsza od drugiej ;(

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Psycholog poradził... przerwe na weekend w związku!

Czy to porada psychologa, czy tez pomysl Twojego chlopaka, uwazam, ze skoro na to nalega, to wlasnie tego chce.
Przeciez to tylko 2 dni, nie umrzesz bez kontaktu z nim.

3

Heh, w pierwszej chwili myślałam, że chodzi literalnie o przerwę w związku - rozstać się na weekend a potem zejść - i mówię sobie "co za baran to doradził..." big_smile

Takie przerwy są po to, żeby się uspokoić, wyciszyć, przemyśleć różne rzeczy, poukładać w głowie. Z doświadczenia wiem, że często są bardzo pomocne i zbawienne kiedy w grę wchodzą emocje.

Rozumiem, że spanikowałaś, ale moim zdaniem niepotrzebnie.

4 Ostatnio edytowany przez JustynaPiatkowska (2013-03-16 09:17:56)

Sophia,
być może warto, aby tych kilka dni było dla Ciebie okazją do zastanowienia się, dlaczego tak ciężko znosisz każdy, nawet krótki moment braku kontaktu z partnerem.
Dlaczego ta informacja wywołała w Tobie tak silne emocje, jesteś roztrzęsiona, "nie do wytrzymania" i "zalewasz się łzami"?
Dlaczego, kiedy partner pracuje, pochłonięty jest innymi sprawami i nie ma czasu, okazji lub ochoty na stały kontakt, regularne telefony i SMSy (co jest naturalne i będzie się zdarzać przez całe Wasze dorosłe życie) Ty "odchodzisz od zmysłów"?
Czego się obawiasz? Dlaczego uważasz, że coś złego mogłoby mu się stać?
Dlaczego jesteś uzależniona od stałego kontaktu z chłopakiem i "myślami bez przerwy jesteś z nim", nie mogąc skupić się na niczym innym?

5

Sophia napisał/a:

Kiedy mi o tym powiedział, zaraz zalałam się łzami na myśl o tym, że nie będę wiedziała, czy wszystko z nim ok, czy nic mu sie nie stało...
(...)
Kiedy on jest zajęty pracą, cały dzień i się nie odzywa, ja już odchodzę od zmysłów, że mogło się coś stać...

Największym problemem, jaki tutaj widzę jest to, że mu matkujesz. Zwróć uwagę na fragmenty, które pogrubiłam - czy naprawdę myślisz, że jesteś w stanie w każdej chwili skontrolować czy nie miał wypadku lub ktoś go nie napadł? I co wtedy? Sądzisz, że będziesz w stanie temu zapobiec? To jest dorosły człowiek odpowiedzialny za siebie i swoje działania, nie masz wpływu na to, co się z nim dzieje kiedy nie ma Cię przy nim. Wrzuć na luz, bo na razie traktujesz go jak trzyletnie dziecko, które może potknąć się o wystający kawałek chodnika i rozbić sobie głowę.

Naucz się cierpliwości i zaakceptuj, że Twój chłopak ma także swoje własne życie, które prowadzi, gdy nie ma Ciebie obok. Jeśli on uważa, że weekendowa "chwila oddechu" może mu pomóc przemyśleć pewne sprawy i je sobie poukładać, to po prostu uszanuj tę decyzję.

6

Anemonne napisał/a:
Sophia napisał/a:

Kiedy mi o tym powiedział, zaraz zalałam się łzami na myśl o tym, że nie będę wiedziała, czy wszystko z nim ok, czy nic mu sie nie stało...
(...)
Kiedy on jest zajęty pracą, cały dzień i się nie odzywa, ja już odchodzę od zmysłów, że mogło się coś stać...

Największym problemem, jaki tutaj widzę jest to, że mu matkujesz. Zwróć uwagę na fragmenty, które pogrubiłam - czy naprawdę myślisz, że jesteś w stanie w każdej chwili skontrolować czy nie miał wypadku lub ktoś go nie napadł? I co wtedy? Sądzisz, że będziesz w stanie temu zapobiec? To jest dorosły człowiek odpowiedzialny za siebie i swoje działania, nie masz wpływu na to, co się z nim dzieje kiedy nie ma Cię przy nim. Wrzuć na luz, bo na razie traktujesz go jak trzyletnie dziecko, które może potknąć się o wystający kawałek chodnika i rozbić sobie głowę.

Naucz się cierpliwości i zaakceptuj, że Twój chłopak ma także swoje własne życie, które prowadzi, gdy nie ma Ciebie obok. Jeśli on uważa, że weekendowa "chwila oddechu" może mu pomóc przemyśleć pewne sprawy i je sobie poukładać, to po prostu uszanuj tę decyzję.

Dokładnie.
Przejawia się to też w tej panice, że "jak to? przerwa? ode mnie? cisza? brak kontaktu? aaaaa nie! straszne! ".
Zamiast zaufać psychologowi, zrozumieć faceta, docenić co robi, uszanować i pozwolić mu działać tak jak chce, tak jak mu doradzono.
A tu płacz, lament, bo facet nie będzie się odzywał przez kilka dni.
Ta przerwa przyda się również Tobie - zajmij się sobą przez te dni, skup się na sobie a nie facecie - pomożesz i sobie i jemu.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Psycholog poradził... przerwe na weekend w związku!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024