Nie mam pomysłu jak urządzić salon. Obecnie zrobiłam go na biało zielono z czarnymi dodatkami (wypoczynek, stolik). Niedawno byłam u znajomych i olśniło mnie. tak pięknie nowocześnie mają, też tak bym chciała. Co byście mogły mi polecić? Chciałabym po prostu, aby było przytulnie. Wymyśliłam, że jedną scianę zrobię w gipsie, cekolu (?), takie nierówności, często w barach takie spotykam. ścianę, na której jest tv i meblościanka wyłożyć chciałabym klinkierem, ale nie jednolitego koloru, chcę kupić takie puzzle (jasne, ciemniejsze...). No i na trzeciej scianie jest okno, więc niczego tu nie zmienię. Ostatnią ścianę ozdobię po prostu ładnym obrazem. Możecie mi podrzucić jakąś fajną kolorystykę? Kompletnie nie mam pojęcia jakie kolory dobrać.
2 2013-03-11 14:52:50 Ostatnio edytowany przez Margolinka (2013-03-11 14:55:40)
Lool2, ja również mam zamiar zmienić wystrój mojego salonu (z właściwie go wykończyć). Marzą mi się ściany w kolorach "karmel"(salon) i "czekolada"(ściana korytarza). Ściankę pod tv mam zamiar wyłożyć "łupkami"(w niejednolitym kolorze-brązy z dominującym jasnym kolorem). Takie wylewy z gipsu imitujące kamień łupkowy.
Ścianę korytarza, przebiegająca wzdłuż salonu, też chce zrobić "cekolem".
Do czarnych mebli tak jak u Ciebie, myślę że zarówno kolorystyka karmel-czekolada, jak i fiolet-szarości, albo oliwka-i taki brudny róż bardzo by pasowały.
Mogę Ci podpowiedzieć coś świetnego na korytarz
Mój jest w kształcie prostokąta, kolory są tu mniej ważne, ale ja mam lekki beż, taki brudny piasek, coś w tym stylu. w Każdym bądź razie wchodząc na korytarz wszyscy są zaskoczeni i nie jeden dał się nabrać na 'pułapkę'. Założmy, że to mój korytarz : I==I <-- na tej ściance mam wielgachne lustro, na całej powierzchni! Optyczne powiększenie korytarza, goście podczas pierwszej wizyty myślą, że tam w dali ktoś stoi , a w rzeczywistości to oni sami
no i niejeden, myśląc, że w odbiciu to ciąg dalszy korytarza, chciał 'wejść' w lustro
efekt bomba, jeśli chciałabyś zobaczyć jak to wygląda, mogę Ci w weekend podesłać fotkę ![]()
A całe lustro kosztowało mnie jakieś 150-200zł. oczywiście bez ramy, bo taka jest zbędna wg mnie.
Lool, świetny pomysł, z pewnością fajny efekt z tym lustrem ![]()
Chętnie zobaczę jak to wygląda.
U mnie w sumie nie byłoby potrzeby powiększania korytarza bo jest dość długi sam w sobie...ale... kto wie, dla samego efektu odbicia może warto
No i dodatkowe duże lustro nie zaszkodzi ![]()
lool2 a przeglądałaś katalogi dekorala i duluxa? ja czasem jak nie mam pomysłu to wchodzę na ich strony i podglądam kolory.
Z mojej strony co do kolorów to ostatnio wzięło mnie na połączenia białego z kolorem, biały z soczystą zielenią, biały z turkusem, biały z szarościami.
Co do cekolu i klinkieru- jeśli jesteś osobą która lubi zmiany to nie radziłabym, potem trudno to ściągnąć. Mnie się podoba biała cegiełka, albo ściana która wygląda jak naturalna cegła ![]()
Ja sobie też właśnie patrzę na stronach z farbami
Biały z zielenią bardzo świeżo wygląda, wiosennie.Byliśmy też w sklepie gdzie mają tylko farby i pani pożyczyła nam próbnik:)
W swoim salonie mam połączenie bardzo delikatnego kremu (prawie biel) z żywą, morską zielenią, ale ściany nie są malowane na przemian tylko dosyć nieregularnie (na każdej jest jeden i drugi kolor). Do tego meble koloru wenge. W trakcie remontu na dwóch ścianach kazałam sobie zrobić coś imitującego wnęki (takie a'la murki przebiegające od podłogi do sufitu), a na ścianie czołowej poziomy wypust na grubość ok 5 cm, na którym wiszą dosyć ciężkie półki. Murki i wypust mają taką nieregularną strukturę, ale kolor jest już jednolity. Przyznaję, że kto nie wejdzie, to zwraca uwagę zarówno na kolor, jak i na całą resztę. W każdym razie kolor powstał w mieszalni, bo żadna z firm nie miała go w swojej standardowej palecie.
lool2, mam też na fotkach nieźle urządzony salon mojego klienta, któremu kilka lat wstecz robiłam bankową inspekcję nieruchomości (pod kredyt
), jeśli chcesz mogę Ci te fotki podesłać, a nuż coś Ci się na nich spodoba i podpatrzysz
.
Ja sobie też właśnie patrzę na stronach z farbami
Biały z zielenią bardzo świeżo wygląda, wiosennie.Byliśmy też w sklepie gdzie mają tylko farby i pani pożyczyła nam próbnik:)
popieram, wybieraj jasne kolory, nie rób z wnętrza nory, bo szybko Ci się znudzi, niestety w polsce nie mamy 365 dni w roku słońca więc ciężko oświetlić naturalnie ciemne pokoje...
Katalogów nie przeglądałam, ale podglądałam na róznych stronkach internetowych i to wszystko tak super wygląda, ale sęk w tym, że trzeba umieć dobrać. Inne parametry czy meble są już dla mnie przeszkodą do własnej koncepcji. Boję się, że znowu mogłoby wyjść nie tak, jak zamierzałam. Tym razem (rok temu) urządzając salon pomalowałam go na biało zielono, miało być oryginalnie i ładnie.
Kobietki podajcie mi swoje maile to wyślę Wam ten mój salon i lustro, o którym pisałam wczesniej.
O usunięciu klinkieru i gipsu wg mojego nowego pomysłu nie pomyslałam a to faktycznie może sprawiać potem, z czasem wiele kłopotu. Rozeznam sie jeszcze w temacie i zobaczę, jak to sie przedstawia.
Olinka, bardzo chętnie obejrzę zdjęcia Twojego autorstwa, więc jeśli możesz mi je wysłać to podaję mail: 06513@wp.pl .
![]()
lool2, fotki już poszły
, na ten sam adres możesz z kolei Ty przesłać swoje
.
Kochana, przypadkiem usunęłam Twoją wiadomość. Mogłabyś wysłać jeszcze raz?
A mogłabym
. Zaraz więc podeślę je raz jeszcze
.